„Вярно е, че всички развити страни,в някаква степен, страдат от

...
„Вярно е, че всички развити страни,в някаква степен, страдат от
Коментари Харесай

Гьоков към Симеонов: Какви мерки предвижда правителството за решаване на тежките демографски проблеми на страната ни?

„ Вярно е, че всички развити страни,в някаква степен, страдат от демографски проблеми. Някои страни от някогашния Източен блок обаче са в „ смъртоносна серпантина " на понижаване на популацията, като неговият годишен спад се мери с шест цифрени цифри. За страдание, първа в тази отрицателна наклонност е България. Вече „ умерено " можем да приказваме за една пагубно обезлюдена страна. Затова запитвам - какви ограничения, в кратковременен и дълготраен проект, планува държавното управление за решение на тежките демографски проблеми на страната ни? " Този въпрос насочи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков към вицепремиера Валери Симеонов от парламентарната естрада.

В резултат на питането на Георги Гьоков, ръководителят на Народното събрание разпореди на Министерски съвет в период до 31 ноември 2017 година да изготви и внесе в Народно събрание разбор на настоящото положение и на прогнозите, съгласно формалната статистическа информация, на главните демографски индикатори за Република България. Анализът да съдържа и аргументите за утежняването на демографските индикатори.

„ За по малко от 30 години сме изгубили над 30% от популацията и то без някакви съществени аргументи - от рода на война, на всеобща зараза, на мор по популацията, на естествени катаклизми или други сходни.

Вследствие на това, България се очерта като страната с най-лошите демографски индикатори в Европейски Съюз, а може би и в целия свят ", уточни Георги Гьоков. По думите му демографията ни продължава да се утежнява и сме на път да попаднем в групата на „ хиперзастаряващите общества " - последната и най-критична категория в класацията на Организация на обединените нации, която се изготвя на база каква част от цялото население в дадена страна е на възраст над 65 години.

„ По тази ранглиста едно общество се брои за хиперзастаряващо, когато делът на хората отвън трудоспособна възраст в него е над 21% ", изясни социалистът.

Народният представител уточни данни на Национален статистически институт за 2016 година, съгласно които българите над 64 година са 20.7% от цялото българско население, а тези в трудоспособна възраст понижават с 45 хиляди души спрямо миналата година. През 2010 година процентът е бил 17.7%. Пак съгласно Национален статистически институт до 2030 година този % ще стане над 30%.

„ А това към този момент и без да ни го споделят от Организация на обединените нации, е сериозна стойност за устойчивостта на социално-осигурителните ни системи, за националната ни сигурност и защо ли още не ", сподели той.

„ Но моето, и на моята парламентарна група „ Българска социалистическа партия за България " чувство е, че макар, че сте отделили място на този проблем в управническата Ви стратегия, няма съответни дейности от Ваша страна и редица други въпроси изместват въпроса за демографската вероятност пред страната - да вземем за пример автомагистрали, саниране и така нататък ", сподели Гьоков.

По думите му с годишния бюджет ръководещите ще докарат на българина още беднотия и още по-сериозни неравенствата.

„ Новият бюджет за 2018 година, макар че се мъчите да внушите на българите, че е обществен, в него няма нищо за решение на въпросите на демографията. България, под вещото, към този момент осем годишно ръководство на ГЕРБ, е най-бедната страна и приходите са най-ниските от всички останали страни в Европа, дори и от тия, които не са членки на Европейски Съюз. Това го знаят всички, а аз го отбелязвам, с цел да ви кажа, че това няма по какъв начин да не се отрази отрицателно и на демографското развиване на страната. Даже мога да настоявам, че това е една от сериозните аргументи ", изрично съобщи социалистът.

„ От Българска социалистическа партия внесохме два законопроекта. Единият планува данъчната ставка за храни за кърмачета, преходни храни, пелени за еднократна приложимост на бебета, домашна помощ и гледане на деца да бъде облагано с понижено Данък добавена стойност. С вторият законопроект, предлагаме необлагаемият най-малко на приходите на едно семейство да се завишава с 15 на 100 за първото дете и с още 10 на 100 за второ дете. Тоест, хората с две деца да заплащат по-малко налози - за първо с 15 на 100 по-малко, за второ с 10 на 100 по-малко. Подкрепяте ли такива политики господин вицепремиер? ", попита също Гьоков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР