Второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции събра

...
Второто издание на Годишна конференция за строителство и инвестиции събра
Коментари Харесай

Повече пари за саниране и 15-минутни градове – изводите от Годишна конференция за строителство 2023

Второто издание на Годишна конференция за строителство и вложения събра над 300 души от строителния бранш в България. Събитието се организира на 3 октомври в Hyatt Regency Sofia в четири дискусионни панела, модерирани от Иван Велков, член на УС на БСК, ръководител на БГФМА и FIABCI.


Оптимистични прогнози за развиването на жилищния пазар макар настоящата му обстановка обрисуваха лекторите първия панел. Предварителните контракти понижават с 50%, а опцията на хората да си купят жилище – с 20%.


По думите на Ясен Георгиев, изпълнителен шеф на Институт за икономическа политика, мениджърите в Европа не виждат несигурността в пазара на недвижимите парцели като евентуален риск за стопанската система на Европейски Съюз. Колкото до тази на България, най-актуална все още е прогнозата на Европейска банка за възстановяване и развитие, съгласно която Брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 1,6% тази година и 2,6% през идната.


„ Гражданите би трябвало да мислят за себе си като за притежатели на цялата постройка, а освен на личното си жилище “. Това заяви Добромир Василев, шеф на дирекция „ Жилищна политика “ в Министерство на регионалното развитие, по време на втория панел – .

 

„ Няма по какъв начин с 1 милиарда обществени средства да възобновим 50 или 60 хиляди здания. Парите, които имаме сега, ще стигнат за 700 до 1000 жилищни здания “, изясни Василев.

 

Той акцентира, че би трябвало да се стремим към необятно потребление на банково финансиране.


Инвестициите във ВиК бранша, методът на ръководство на активите и държавната политика в тази област бяха съществена тематика в третия панел. Лекторите засегнаха и напълно новия план на Закон за ВиК, който от 2020 година няколко пъти е подлаган на публично разискване.


" Законодателството във ВиК бранша би трябвало да бъде уредено по този начин, че да дава рамка, която разрешава по този начин, както е във всички държави-членки на Европейски Съюз, ВиК активите да се стопанисват или непосредствено от общините, както е в някои страни, или посредством концесии какъвто е образецът със " Софийска вода ", или посредством обединявания сред общини с междуобщински компании, каквато е практиката в скандинавските страни, или посредством публично-частни партньорства. Това пазиме ние през последните повече от 15 години ", каза Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в Република България.


" Ние сме на друго мнение. Законът за водите е наш. Измененията потеглиха от Министерство на околната среда и водите по претенции за консолидация на регионите, а това беше отключващо изискване за интервала 2014 -2020. Европейска комисия имаше опция да слага условия при започване на същия програмен интервал за това при какви условия да продължи финансирането с европейски средства на българската ВиК инфраструктура. Европейска комисия ни сподели, че или намираме начин проектите ни да са по-ефективни, или ще се оправяме с народен запас ", обясни Галина Симеонова, основен шеф на Главна дирекция ОПОС в Министерство на околната среда и водите. 


Цифровите двойници на града ги има на доста места, а ние слагаме България на картата с потреблението на тези технологии - това заяви проф. Силвия Илиева, шеф на Институт GATE към СУ „ Св. Климент Охридски “, по време на четвъртия панел – .


Тя даде за образец така наречен 15-минутен град. „ Имаме данни от Национален статистически институт, които интегрираме – къде има деца в София, на каква възраст са. Имаме данни от общината – къде са детските градини и какъв е потенциалът им. С използване на други данни - нормативни условия, пешеходната мрежа на града, и прилагайки логаритмите на изкуствения разсъдък, оценяваме и даваме на общината информация на база 15 минути пешком къде има дефицит на детски градини, къде да се построят нови, къде се разширят съществуващите, тъй че да няма тапи и да не замърсяваме града “, изясни Илиева. Това може да се приложи и за учебни заведения, лечебни заведения, магазини, спортни уреди.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР