Заклещихме туристите по морето в ремонти. Тежка техника, тръби, дупки,

...
Заклещихме туристите по морето в ремонти. Тежка техника, тръби, дупки,
Коментари Харесай

Заклещихме туристите по морето в ремонти


Заклещихме туристите по морето в поправки. Тежка техника, тръби, дупки, затворени улици и купища строителни материали посрещат гостите.  Лъснаха центъра на Варна, Бургас и комплексите, само че местности тънат в строителен прахоляк до есента, написа „ Труд “.
Забрана за всички действия до есента.
С незавършени поправки, посрещаме туристите по морето и това лято. Във Варна стопират всички строителни действия, докъдето са стигнали от 15 май, а в ги Бургас замразяват месец по-късно – от средата на юни.
Така морската ни столица ще открие летния
сезон с две лица. Едното е приветливата централна пешеходна зона, която от средата на май за първи се мие два пъти седмично, обагрената в шарени цветя Морска градина, озеленените крайбрежни алеи в комплексите.
Съвсем различен тип имат курортните местности
на север от града, където са пръснати десетки фамилни хотелчета и се оферират вили чартърен.

От месеци улиците в “Чайка ”, “Евксиноград ”, “Траката ” са разкопани от ВиК. Добрата идея да се прокара канализация там, където липсва, се дави в проектантски неточности, дефицит на служащи и просрочия.
В навечерието на лятото хората се чудят
по какъв начин ще посрещат туристи измежду строителния прахоляк по разораните улици. Изпълнителите на ВиК всеобщо стартират копки, без да слагат правилни осведомителни табели, което провокира спомагателен безпорядък. След като приключат, оставят трасетата покрити с наедрял трошляк.



ВиК от време на време затваря основния път към Траката. Там копките ще продължат до края на юли.

Преди дни, след срещи сред кмета Благомир Коцев, ВиК и реализатори, стана ясно, че възобновяване на естествената настилка ще се прави след сезона и то на дребна част от вътрешните улици.
Възмутени поданици на “Траката ”
започнаха протестна подписка и на 16 май ще блокират пътя Варна-Златни пясъци с искане да имат естествени условия за живот и бизнес.

“Това лято ще е доста едва, кой ще пристигна да почива в такива условия – да диша прахуляк и да си троши колата на път за плажа?!
Ще понесем и имиджови вреди.
Колкото и малко да са гостите, те ще си тръгнат разочаровани, а живата реклама е най-силна, без значение с какъв знак ”, обобщиха обстановката стопани на хотелчета и вили чартърен.

Извън ВиК плана, който визира и други региони като околовръстното шосе във Варна, строителството в курортите е неразрешено от 15 май,
гласи заповед на кмета.
Тя касае Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и местностите “Чайка ”, “Прибой ” и “Манастирски хълм ”. До 1 октомври там не могат да се правят строително-монтажни работи, нито да се движат бетоновози и друга тежка машинизация. Санкциите са солидни – от 1000 до 10 000 лева за жители и
от 10 000 до 50 000 лева за компании.
За разлика от преди 10-15 години, в комплексите към този момент съвсем няма строителна интензивност. Правят се най-вече поправки, които завършват и по рано от периода в заповедта.

Тази година алеите на Златни пясъци бяха озеленени и с възобновена настилка още за Великден, който даде ранен старт на сезона.
Част от бараките бяха отстранени,
останалите отварят поетапно, а първите туристи – румънци и немци, се радват на зареждащи разходки край морето и по потъналите в зеленина вътрешни алеи. По-зле наподобява прилежащата курортна зона Кабакум, която от десетилетия е отделена от Златните поради свлачището на Трифон Зарезан.
По пътя към обширната плажна линия
зее голям ров на бъдеща огромна постройка. Той ще би трябвало да бъде замразен до есента, само че няма да е приятна панорама за очите на летовниците. Големи кранове стърчат и в покрайнините на Св. св. Константин и Елена, само че бъдещите блокове там към този момент са опаковани, а центърът на комплекса грее преди празника на 21 май,
който ще бъде маркиран с 5-дневен фестивал.
На този декор, на юг, имат малко повече време. Строителството в Бургас замръзва от средата на юни. Забраната е по време на летния сезон да се работи по изработката на жилищни здания и да се смущава почивката на туристите.
“Строителство стопира от 15 юни до 30 август.
В докладна бележка, тази възбрана бе гласувана от общинския съвет и ще се съблюдава. Изключение вършат единствено обекти, които са по европейски планове ”, сподели пред “Труд news ” Чанка Коралска, заместник-кмет по строителството в Община Бургас.
В Созопол пък месец по-рано от периода
бе завършен ремонтът на моста над река Равадинска. Предишната структура на моста имаше две тръби, които не можеха да обезпечат проводимостта на водата даже при междинни количества на преваляванията. При по-интензивни превалявания се стигаше до заливане на прилежащите на реката терени, на пътното платно, на частните парцели наоколо.

На брега на морето ултра и ол инклузив
Изгодни ваканции доникъде на юни, 79 лв. на Сънито
Евтини ваканции оферират отворилите рано поради Великден сезонни хотели на Златни пясъци. До средата на юни ол инклузив нощувки се оферират всеобщо сред 50 и 70 лева В най-елитните хотели с съвременни СПА-центрове на брега на морето ултра и ол инклузив изхранване цените доближават до 180-195 лева Повечето хотели дават за този интервал и промоция от 1 безвъзмездна нощувка при резервирани 6.

От средата на юни, когато ще отворят и хотелите навътре в курорта, цените скачат от 75 до 260 лева, а по-късно до 20-24 август най-евтините предложения стартират от 110 лева и доближават до 360 лева за нощувка. Най-скъпо е на първа линия, само че там в пакета влизат 2 шезлонга и чадър на плажа, за които другояче туристите от други обекти броят по 30 лева дневно. Независимо от категорията на хотела, на Златни пясъци престоят с кола на всички места е заплатен.

Паркирането е сред 15 и 20 лева дневно, а в огромен неохраняем паркинг към апартхотели на първа линия е 25 лева, само че и с алтернатива за час от 3 лева

Изгодни цени оферират отворилите хотели в най-големия курорт по морето – Слънчев бряг. През юни има нощувки за 79 лв., като в тази цена влиза и използването на басейн и на паркинг.

222 лв. е нощувка за двама в четиризвезден хотел плюс аквапарк и ол инклузив. 238 лв. коства студиото, толкоз е и стая за двама със непряк аспект море. Апартамент с аспект море е към този момент 298 лв..

В Бургас нощувката в три звездните хотели сега е 74-96 лв.. Срещу 58 лв. за нощ може да се преспи в стая за посетители.

Откриват градските плажове в морската столица на 24 май
Чадър и шезлонг ще костват по 6 лева
След главно разчистване градските плажове във Варна ще бъдат открити на 24 май. От празничния ден по линиите ще стартират да дежурят първите спасители и плажни медици. Това лято чадърът и шезлонгът ще се продават за 6 лева, откакто през последните 10 година цената им бе закована на 5 лева Повишение се чака и на останалите линии по Черноморието, защото таксите, които страната изисква от концесионерите, са се повишили с 25 на 100 за последните 2 година

Без стопани и това лято ще останат част от известните плажове в района. За най-посещаваните 10 регионалната администрация към този момент разгласи социална поръчка за обезпечаване на спасители. Прогнозната ѝ стойност е 270 000 лева, а определеният реализатор ще би трябвало да разкрие 10 поста с по минимум двама спасители, които да работят всекидневно от 8 до 18 ч до 15 септември. Осигурени от страната гардове ще има на Фичоза, Буните, Камчия, Шкорпиловци, Карадере.
Варна чака Нощта на музеите, Бургас – Джулая


Във Варна туристическият сезон ще бъде открит публично в Европейската нощ на музеите – 18 май. Концертът “И лятото пристигна ” стартира в 19 часа на входа на Морската градина при вход свободен. Шоуто ще бъде подсилено с лазерно шоу и специфични резултати, оповестиха от Общината. Преди концерта, от 17 ч ще има тематична безвъзмездна туристическа обиколка с професионален гид, отдадена на старите варненски хотели. Желаещите ще чуят забавни елементи за гранд-хотелите “Ню Йорк ”, “Мусала ”, “Лондон ”, “Париж ”, чиито сгради през днешния ден са архитектурни монументи. Турът ще продължи през пристанището, морските бани и ще завърши до ресторант “Морско казино ”.

Летният туристически сезон в Бургас ще бъде открит на 1 юли, когато всички посрещат Джулая.

Спасители на линията ще има месец по-рано – още от 1 юни. Първоначално, морските стражи ще бъдат двама – една обходна двойка, която ще бди за сигурността на първите плажуващи. До края на месеца, ще проработят всички постове на линиите в залива.

Все още не е конкретизирано работното време на спасителите. До дни ще стане ясно дали то ще е от 8 ч до 18 ч, или от 9 ч до 18.30 ч.

На Северния плаж в Бургас и това лято ще има общо 11 поста, както и доста атракции – джетове, плажен тенис, плажен волейбол и куп магазини за сувенири.

Очаква се мощен сезон и доста посетители от страната и чужбина. На летището нон-стоп към този момент кацат самолети от Полша, Англия, Германия и доста други страни, от 1 юни трафикът се ускорява.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР