Втори случай на измамен възрастен човек в София, съобщиха на

...
Втори случай на измамен възрастен човек в София, съобщиха на
Коментари Харесай

Хванаха рецидивист, измамил възрастни хора в София

Втори случай на излъган възрастен човек в София , оповестиха на брифинг на Столична дирекция на вътрешните работи.

През миналите дни в столицата са регистрирани няколко измами.

Извършителят е същият, той още веднъж се е показал за чиновник на Пощата. Измаменият възрастен мъж е на 83 години , заяви административният началник на Софийска районна прокуратура (СРП) Невена Зартова.

Извършителят, работил по същата скица, е арестуван. Престъпленията са осъществени в период от един час в еднакъв регион в столицата.

Той остава в ареста. Обвинен е за машинация в изискване на рисков рецидив . За този тип закононарушение законът планува от 3 до 10 години затвор.

" Сред целите на прокуратурата е предотвратяването на сходен тип измами ", означи прокурор Зартова.

По предписание на основния прокурор Иван Гешев, в наличието на административния началник на СРП Невена Зартова и шефа на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев, през днешния ден пред постройката на Столична дирекция на вътрешните работи бяха възобновени паричните средства на възрастните хора , станали жертви на машинация през миналите дни в столицата, оповестяват от Софийска районна прокуратура.

В хода на следствието е открито, че с изключение на 89-годишния И. Д., обвиненият А. М. е измамил и 83-годишния В. П. по една и съща скица.

От полицията молиха към възрастните хора да не се доверяват лековерно.

Преди дни Нова телевизия заяви, че 89-годишен пенсионер е бил обран измежду бял ден . 89-годишен мъж се раздели с 400 лв. , минути откакто взел пенсията си от пощенския клон в столичния квартал " Гео Милев ".

Видеокамери са снимали по какъв начин автомобил стопира на улицата. Измамникът се показал за основен касиер от пощата. Казал на пенсионера, че са му дали по простъпка 50 лева по-малко. Мъжът дал цялата си пенсия, с цел да бъде преброена. И минути по-късно осъзнал, че е станал жертва на машинация .

На 09 декември към 12,00 ч. 89-годишният И. Д. взел пенсията си от пощенски клон на ул. " Гео Милев " в гр. София. Докато се движел по тротоара на улицата до него спрял лек автомобил. Водачът на автомобила - обвиненият А. М., повикал възрастния мъж и се показал за " основния касиер на пощата " . Обвиняемият обяснил на пенсионера, че е допустимо касиерката в пощенския клон да му е дала с 50 лв. по-малко от пенсията и изискал да преброят получената сума. И. Д. д ал на обвинения да преброи парите от пенсията . След като ги преброил, А. М. подал част от тях на пенсионера, а останалите пари прибрал за себе си и потеглил с автомобила си. Възрастният човек усетил, че парите са по-малко, преброил ги и открил, че сумата, която обвиненият му е върнал е 300 лв.. По този метод обвиненият предизвикал на пенсионера имотна щета в размер на 400 лв.. След случилото се потърпевшият подал сигнал за закононарушението в 01 РУ-СДВР.

По същия метод е бил излъган и 83-годишният В. П. На същата дата сред 10,30 ч. и 11,00 ч. възрастният взел пенсията си от пощенския клон на ул. " Гео Милев " в гр. София. Докато вървял по ул. " Слатинска ", пенсионерът видял спрял до тротоара по улицата лек автомобил, наоколо до който стоял А. М. Обвиняемият спрял пенсионера, показал се за " касиер от пощата " и споделил на възрастния мъж, че би трябвало да му даде още 50 лв.. След това А. М. дал 50 лв. на В. П., който почнал да брои парите си. Тогава А. М. изискал да се увери, че сумата е тъкмо и възрастният мъж му подал парите. Обвиняемият бързо ги преброил. После дал парите назад на 83-годишния, качил се в автомобила си и потеглил. Когато възрастният човек преброил парите от пенсията си, открил, че липсва сума в размер на 300 лв.. На идващия ден подал сигнал за случая в 01 РУ-СДВР.

Средствата на двамата потърпевши са възобновени - на И. Д. е върната отнетата от него сума в размер на 400 лв., а на В. П. - отнетата от него сума в размер на 300 лв..

Обвиняемият А. М. е с повдигнати обвинявания и за двете действия. Той е арестуван за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващ прокурор при СРП.

Невена Зартова съобщи, че като приоритет в активността на прокуратурата е изрично изведено противодействието на закононарушения, от които са потърпевши самотни възрастни хора, както и че органите на досъдебното произвеждане ще бъдат безкомпромисни по отношение на причинителите на сходен жанр незаконни похищения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР