Втората голяма криза в съпътстваното от постоянни противоречия мнозинство на

...
Втората голяма криза в съпътстваното от постоянни противоречия мнозинство на
Коментари Харесай

Схватката в сглобката завърши с реми и върна фокуса върху смените в регулаторите

Втората огромна рецесия в придруженото от непрекъснати несъгласия болшинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и (вече напълно официално) Движение за права и свободи, завърши по този начин, както и предходната - с пърпорене на ръце и прегръдка. Коалицията не се разпадна, само че ясно се видяха два извода, единият позитивен, другият негативен:

Лошият - ГЕРБ и Движение за права и свободи не са трансформирали политическия си манталитет и от назначенията им си проличава голям вкус за надзор върху обществени запаси и опазване на властта. Това се видя както от кандидатурата за зам. началник на здравната каса, по този начин и от миналото неусетно предопределение в Министерство на вътрешните работи на някогашния началник на сигурността в " Лафка ". Добрият - по този начин съединената коалиция наподобява има някакъв имунитет против тези назначения и сегашната рецесията ще послужи за разработване на по-ясни правила за избор на нови хора в регулаторите. И най-малко очевидно компрометирани от предходното ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи хора, мъчно ще стигат до нови позиции.
Накратко рецесията протече по този начин:
В средата на предходната седмица изглеждаше, че държавното управление е на път да падне откакто ГЕРБ и Движение за права и свободи благодарение на " Възраждане " и " ИТН " прокараха кандидатурата на Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), макар сериозните възражения на ПП-ДБ против номинацията му. Съмненията бяха и поради отчет на ДАНС за негови нарушавания от времето, когато той беше здравен министър в последния длъжностен кабинет на Гълъб Донев. Влизането на ГЕРБ-ДПС в различно болшинство с обединения от опозицията тормози съществено ПП-ДБ, които посредством премиера Николай Денков насочиха предизвестие към ГЕРБ да се откажат от " неверния път, по който са поели ", тъй като в противоположен случай " няма смисъл от настоящето ръководство ". Малко по-късно водачите на партиите от болшинството от ГЕРБ и ПП-ДБ - Бойко Борисов, Асен Василев и Христо Иванов направиха взаимно изказване от което стана ясно, че двете обединения упорстват за оставката на определения в края на юли шеф на НЗОК Станимир Михайлов, който беше препоръчан за поста от ПП-ДБ и против който имаха възражения от ГЕРБ. Същият апел за отдръпване беше насочен и към определения единствено ден преди този момент за подуправител Момчил Мавров, номинация на ГЕРБ. От ПП-ДБ обясниха пред " Капитал " хода с тоталното обезглавяване на НЗОК, която ще разпределя внушителната сума от 8 милиарда лева, с " взаимност ", т.е. откакто ПП-ДБ упорстват ГЕРБ да отдръпна Мавров, те се съгласяват да отдръпват поддръжката си и от Михайлов. Авторството на този метод за решаването на спешната обстановка се оказа, че е на Борисов, който в събота описа пред младежите на ГЕРБ, че по време на срещата си с водачите на ПП-ДБ им предложил: " Вие дърпате вашия, ние дърпаме нашия ".

Другото решение, което беше оповестено след лидерската среща беше, че болшинството ще одобри механизъм, по който ще се вършат кадровите назначения в регулаторните органи, множеството от които са към този момент от дълго време с изтекли мандати.
Реклама
През почивните дни поддръжката си за държавното управление " Денков-Габриел " оповестиха двете съществени партии от " Демократична България " - " Да, България " и ДСБ, чиито национални управления заседаваха. " Категорично заявяваме своята трайна поддръжка за кабинета Денков-Габриел, определяйки го като избор без рационална политическа опция ", се споделя в признатата от изпълнителния съвет на ДСБ резолюция. " Потвърждаваме поддръжката си за кабинета " Денков ", присъединяване си в обединението " Продължаваме Промяната - Демократична България ", гласи и решението на " Да, България ".

Изявление в този дух направи и Борисов.
Прилики с първата рецесия
По сходен метод се разви и първата по-сериозна рецесия в ръководещото болшинство. Тя избухна в края на юни, единствено двайсетина дни след избирането на държавното управление " Денков-Габриел ". А в основата й още веднъж бяха кадровите назначения в регулаторите. Тогава изненадващо и без съвещания с ПП-ДБ от ГЕРБ и Движение за права и свободи прокараха в Народното събрание благодарение на " Възраждане " разпоредбите за избор на членовете в три основни институции - Българска народна банка, Сметната палата и здравната каса. Опитът на ГЕРБ и Движение за права и свободи за налагане на избора на съставите в тези институции без да има реализирана сделка по кандидатурите пристигна след поредност от други ходове на двете партии, с които те неодобряваха сътрудниците си.

Сегашната рецесия пък пристигна след масиран напън от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи да бъде прекъсната дерогацията за импорт на съветски нефт за рафинерията " Лукойл ", чиято кулминационна точка беше отводът на двете партии да вземат участие в гласуването на импортирания от опозицията избор на съмнение към държавното управление на " Денков-Габриел ". Това докара до невижданата обстановка кабинетът да стои в безтегловност в продължение на една седмица. На този декор ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски пък влезе в изострен конфликт в премиера Денков, обвинявайки го, че не си прави работата и самопредлагайки се за министър-председател. Така наложеният избор на подуправителя на НЗОК Мавров от ГЕРБ и Движение за права и свободи с поддръжката на депутатите от " Възраждане " и Има Такъв Народ, преля чашата на поредицата от мини рецесии и докара до доста съществено разискване в ПП-ДБ дали не пристигнал моментът кабинетът " Денков " да подаде оставка.
Реклама Разлики с първата рецесия
При трусът в болшинството от юни обаче реакцията на ПП-ДБ беше напълно безапелационна. Тогава беше свикано съвещанието на парламентарната група, на което беше даден ултиматум на ГЕРБ от седем точки, които в случай че не бъдат изпълнени, следваше опасност от оставка на кабинета. Между тях бяха съставянето на ръб по назначенията в регулаторните органи, промяна в службите и съблюдаване на утвърдената обща законодателна стратегия.

За разлика от този момент, в този момент настояването за отдръпването на Мавров и опасността за възможна оставка на държавното управление беше надалеч по-мека. То отново беше взето на изключително съвещание на парламентарната група на ПП-ДБ в четвъртък, само че не беше огласено публично, а развръзката пристигна след сондажи с ГЕРБ и ангажимента за среща на лидерския формат на болшинството, който апропо не беше се събирал от края на октомври.

Според депутати от ПП-ДБ една от аргументите за това са различията в парламентарната група какво тъкмо да съдържа ултиматумът към сътрудниците от ГЕРБ. По неофициална информация съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков е упорствал в него да има безапелационното изискване, че в случай че ГЕРБ не отдръпват Мавров, министър председателят Денков ще подаде оставката на държавното управление. Преди това тази позиция беше споделена пред самия Денков на среща с Кирил Петков и Христо Иванов, които по неофициална информация разговаряха с него в Министерски съвет незабавно откакто Мавров беше определен.

С аргумента обаче, че " не може поради едно предопределение на подуправител, да се залага държавното управление " няколко депутати от Политическа партия, в това число близки до Петков, са възразили на тази дефиниция. След това при гласуването поддръжката за предлагането на Петков, по думите на депутати, е била в малцинство, макар мнението на всички, че заиграването на ГЕРБ с " Възраждане " и Има Такъв Народ е рисково, тъй като това различно болшинство може да прокарва всевъзможни законодателни решения и да постанова претенденти за останалите регулаторни органи, чийто избор следва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР