Всяко второ плащане не се отразява и от него в

...
Всяко второ плащане не се отразява и от него в
Коментари Харесай

Всяко второ плащане пропуска ДДС

Всяко второ заплащане не се отразява и от него в хазната не влиза Данък добавена стойност. Това се дължи на манипулирани касови апарати. Затова до края на март всички регистрирани по Данък добавена стойност компании би трябвало да обновят касовия си уред. Той ще предава в действително време информацията за осъществените интервенции в Национална агенция за приходите. Апаратите ще имат код, посредством който всеки жител може да ревизира истинността на касовия бон.

От 1 април няма да се позволява в търговски обект да има програмен продукт с компютър, през който се ръководят продажби, и касов уред, който няма връзка в действително време.

Поголовното укриване на обороти от страна на компаниите, които употребяват програмен продукт за вписване на комерсиалните си доходи ощетява хазната с най-малко 330 млн. лева годишно, сподели представителят на Националната организация за приходите Росен Бъчваров. "

"Основната цел на измененията в Наредба Н-18 на Национална агенция за приходите е да се отстраняват опциите за манипулиране на фискалните устройства, които са в употреба сега ", уточни той. "Поради тази причина измененията в наредбата на Национална агенция за приходите за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти изискват от търговците, които употребяват по едно и също време фискално устройство и програмен продукт (бел.а. - заради смяната на параметри), незабавно да се свържат с разработчиците на софтуерни артикули и с производителите на фискални устройства заради късите периоди, заложени за измененията в софтуера за отчитане на продажбите в наредбата.”

Бъчваров заяви, че всяко нарушаване, открито от последните инспекции на търговците в зимните курорти, е било обвързвано с потребление на търговски програмен продукт. Най-честите нарушавания са неотчитане на оборотите, потребление на програмен продукт за укриване на доходи, издаване на подправени касови бележки.

Бизнесът е обезпокоен по отношение на измененията и периодите за тяхното въвеждане, само че измененията не са в действие от 1 януари тази година, а от 28 септември 2018 година, а разпоредбите, които законът контролира, са в действие към този момент повече от година.

"Най-важният въпрос е, че всички регистрирани по Данък добавена стойност компании, в случай че употребяват програмен продукт за отчитане на продажбите, би трябвало да го сменят. Същото се отнася в забележителна степен и за всички фискални устройства и фискални принтери, които тези, регистрирани по Данък добавена стойност компании, употребяват ", поучава експертът. "Промените засягат половината от записаните в страната фискални устройства. Разходите не са единствено за промяната на фискалните устройства, а и за смяната на софтуерите, които записват и ръководят продажбите в комерсиалните обекти.”

Росен Бъчваров подсети, че от 1 април 2019 година няма да се позволява в един търговски обект да има в допълнение и програмен продукт с компютър, през който се ръководят продажби, и настрана самостоятелна приложимост на касов уред.

“Тези две системи би трябвало да работят наложително дружно. По-скъпата работа е замяната на софтуера. По първични сметки става дума за към 40 млн. лева директни административни разноски за бизнеса, само че тази сума може и да излезе и по-голяма, доколкото програмен продукт за ръководство на продажбите се употребява към този момент съвсем на всички места. До 200 лева ще коства новият програмен продукт ", разяснява представителят на Национална агенция за приходите.

Съветът на Бъчваров е всяка такава компания незабавно да се свърже с производителя на програмен продукт и с производителя на фискалното устройство, със сервизната компания, която го е доставила, с цел да ревизира какво и по кое време би трябвало да се направи, с цел да може в идващите 89 дни да бъдат изпълнени новите условия.

“Регулацията на електронните магазини, която се вкарва през тази година, се отнася до професионални търговци, които постоянно продават стоките си посредством интернет. Такава до момента не е имало, разяснява той и добави, че всички магазини, които в този момент стартират активност, би трябвало да подадат информация авансово в приходната организация за наложителен указател и да бъдат регистрирани.

Росен Бъчваров осведоми, че продажбите посредством обществените мрежи, които не са електронни магазини, не са наранени от регулацията на Национална агенция за приходите, само че минават през посредничеството на куриерските компании.

“Ако някой премине от електронен магазин към търговия във Фейсбук, има способи да бъде следен ", съобщи той.

Бъчваров изясни, че всеки, който изтегли приложението на Национална агенция за приходите, може да наблюдава дали касовата записка, която получава в комерсиалния обект, е същинска, и да си я записва, с цел да завоюва вероятно премия от лотарията на Национална агенция за приходите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР