Всяко едно събитие в живота ни е уникален и неповторим

...
Всяко едно събитие в живота ни е уникален и неповторим
Коментари Харесай

Астрономи засякоха ултравиолетова светлина от свръхнова

Всяко едно събитие в живота ни е неповторим и несравним миг. който в никакъв случай няма да се повтори, по тази причина е значимо да се любуваме на всеки момент и да можем да се радваме даже на дребните неща в живота ни.

Подобни феномени се случват освен в живота ни, само че също по този начин в природата и даже в необятната Вселена. Така да вземем за пример едвам за повторно в историята на астрономията бе засечена зашеметяващата и безумно красивата ултравиолетова светлина.

Тя бе провокирана от експлоадирането на по този начин наречените бели джуджета и явлението бе неповторимо единствено по себе си. Това са изгорели звезди, като сходни проучвания и наблюдения могат да дадат доста отговори на откривателите за тях и гибелта им.

Миналия декември учените откриха тази необикновена свръхнова, която бе наречена SN2019yvq, като това се случи един ден след самата детонация.

Явлението бе класифицирано в категорията Type Ia, като то е по едно и също време нормално, само че и извънредно по природата си, а точно с това че е било съпроводено с извънредно рядкото осветление на красивата ултравиолетова светлина.

Според астрофизикът Адам Милър това са много срещани феномени и детонации във Вселената, само че необикновеното тук е точно ярката ултравиолетова светлина. Астрономите я търсят към този момент години наред, като това е единствено вторият документиран подобен случай на изблик при небесно тяло от категорията Type Ia.

Бялото джудже с името SN2019yvq е на разстояние от планетата ни на към 140 милиона светлинни години, като тази ярка и необикновена за явлението светлина е била видяна от астрономите няколко дни преди да престанат самите излъчвания.

Все още не е ясно, каква е била повода за това, защото по този начин наречените бели джуджета действително са към този момент доста слаби остатъци на звездите и те не биха могли да генерират такава ярка ултравиолетова светлина. Причината, съгласно астрофизикът Адам Милър, може да е някакво извънредно събитие.

 Астрономи засякоха ултравиолетова светлина от свръхнова

Тепърва следва да се разбере повода за това необичайно, само че в същото време доста красиво събитие, като съгласно учените вероятните виновници за това могат да са няколко.

Според една от версиите SN2019yvq може да е станала нестабилна, а точно заради консумация на друг звезден материал от друга звезда, като това да е повода за необикновеното събитие.

Според друга различна доктрина повода за това фрапантно повишаване на топлината в бялото джудже, може да е получилият се конфликт сред ядрото и неговите външни пластове, както и от въглерода, който се е възпламенил от хелия в самата звезда, като това да е довело до ултравиолетовата светлина. Възможно е също по този начин да се е получило обединение на две разнообразни бели джуджета, като точно контактът сред звездите да е довел до това необичайно събитие.

Все още не е напълно ясно, само че учените са на мнение, че откакто прахът стартира да се утаява последователно, тогава и картината ще стартира да се прояснява, както и ще може да се разбере за какво се е получило това. Милър добавя, че с времето материалът, който се отделя при самото експлоадиране на звездата, ще се отдалечава от ден на ден от източника си.

Заедно с това той има свойството да изтънява, като това значи, че след към година ще може да се види даже центърът на самата детонация. Така ще може да се види каква е действителната причина, заради която това бяло джудже е избухнало мощно.

Отговорите на този въпрос биха могли също по този начин да оказват помощ на учените да схванат по какъв начин образуващото се в свръхновите желязо се разпределя в Космоса, което от своя страна оказва помощ интензивно за основаването на планетите.

Заедно с това отговорът на този въпрос може да помогне доста на учените да схванат повече към загадките на тъмната сила. Смята се, че точно тя въздейства директно на бързината, с която Вселената се уголемява. Като цяло въпросите към тъмната сила си остават повече от отговорите, само че сходни редки феномени като това със свръхнова SN2019yvq ще оказват помощ за разгадаването им.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР