Всяка информация, която касае автомобилите на Националната служба за охрана,

...
Всяка информация, която касае автомобилите на Националната служба за охрана,
Коментари Харесай

НСО: Всичко за джипката на Борисов е строго секретно

Всяка информация, която касае колите на Националната работа за защита, в това число джипа, с който министър председателят Бойко Борисов обикаля страната онлайн във Facebook, е строго секретна. Това излиза от отговор на НСО на питане по Закона за достъп до социална информация.

" Сега " изиска да разбере с какъв брой на брой коли марка Тойота, модел " Секвоя " разполага автопарка на държавната служба и какъв брой охранявани лица са били возени на тях. Оказва се обаче, че НСО няма право да отговори заради Закона за отбрана на класифицираната информация, в който се споделя, че " данните за типа, равнището на снабденост и качеството на специфичната техника, въоръжение, муниции, защитни средства, уреди и материали, употребявани от службите за сигурност, както и данни по отношение на оперативната им работа, съставляват класифицирана информация ".

" Имайки поради, че с колите, с които разполага, НСО реализира основна част от своята оперативната работа като работа за сигурност, отчитайки събитието, че те са част от нашата специфична техника, както и посочените нормативни разпореждания, не можем да дадем данни за типа, марки и модели коли, с които реализираме защитата ", се споделя в отхвърли по ЗДОИ на началника на службата бригаден военачалник Емил Тонев.

Със същия мотив НСО не дава информация и за изминатите километри от джиповете Тойота през 2020 година, горивото, което са изразходили, както и неговата парична стойност. " Естественото продължение на претекстовете ни е, че не можем да даваме статистически данни за изминато разстояние, разхода на гориво и надлежно неговата стойност по марки и модели коли, тъй като тази информация е класифицирана ", написа в отхвърли. Дори систематизираната статистика за изразходените консумативи за употреба и поддръжка на целия автопарк се оказва секретна, като от НСО акцентират, че тя е и служебна загадка.

Така на процедура българският поданик остава в незнание какъв брой костват обиколките на премиера Борисов из страната, които нямат друга цел с изключение на политически PR изключително преди идните парламентарни избори. Турнето му с джипката, което се излъчва онлайн във Facebook, стана известно точно около вота за евродепутати през 2019 година, когато министър-председателят правеше акция от автомобила на НСО.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР