Всяка година през ноември в Южна Корея се провежда приемният

...
Всяка година през ноември в Южна Корея се провежда приемният
Коментари Харесай

Suneung: пътят към реномирано образование в Южна Корея

Всяка година през ноември в Южна Корея се организира приемният изпит Suneung. Продължителността му е осем часа, въпросите обгръщат няколко разнообразни предмета, а високите резултатите са билет към най-престижните три университета в страната, или така наречен група SKY. Изпитът е " най-важният " в живота на всеки кореец и дефинира освен висшето учебно заведение, само че и професионалното развиване, общественото състояние, даже персоналните връзки.
" В деня на Suneung ", гласи вярване в Южна Корея, "... въздухът е по-мразовит от всеки път. "

И суеверието евентуално е правилно. Suneung дефинира ориси. Притеснението и на възпитаници, и на родители смъква температурата и смразява всичко. Или може би молитвите на фамилиите разсънват духовете на предците и точно тяхното наличие носи студа. Независимо кое от двете е, в деня на изпита температурите постоянно спадат под нулата и незабавно след отминаването на " треската " се повишават още веднъж. Спират военните учения, банки, компании и тържища отварят с един час по-късно, с цел да се понижи трафикът. В избрана част от деня даже самолетите не летят.

Цялата страната застива и чака " присъдата " на изпита - към небето или към земята на посредствените? 170 въпроса, осем часа и едно бъдеще, що е то? Suneung (корейски акроним за College Scholastic Ability Test) е приемен изпит, който учениците поставят всяка година през ноември и постоянно в четвъртък, с цел да се " подсигурява разпределението на изпитните пликове " съгласно чиновници, представени от The Korean Herald.
Реклама
Изпитът покрива няколко разнообразни предмета и въпреки постоянно да бива сравняван с американския SAT, е доста по-сложен като материя и има по-голяма тежест при кандидатстването във висши учебни заведения. Самите корейци възприемат Suneung като " най-важния изпит в живота им ", защото високите резултати отварят вратите на парадайса - в подтекста на корейската просветителна система тези порти водят към трите най-елитни висши учебни заведения в страната. Сеулският народен университет, университет " Йонсей " и Корейският университет сформират така наречен група SKY, която е еквивалент на известната Ivy League в Съединени американски щати. И до момента в който 70% от завършващите не престават образованието си, единствено 2% от тях биват признати в изброените висши учебни заведения по данни на

Конкуренцията обаче не е единственият стресов фактор за учениците. Suneung продължава осем часа и покрива няколко разнообразни предмета. Започва тъкмо в 8.40 ч. локално време и завършва към 18.00 ч. Между всеки модул има къса отмора (около 20 минути) и една обедна пауза от 50 мин.

Изпитът има общо шест секции - корейски език, математика, британски език, корейска история, филантропични науки/природни науки/професионално обучение и непознат език (немски, френски, испански, съветски, арабски, китайски и японски). Най-труден е първият модул, където учениците дават отговор на 45 разнородни граматически въпроса от затворен вид. Математиката се дели на два разновидността - Ga и Na, като първият е за кандидатстващите естествени науки, а вторият е за тези с интерес към филантропичните. По време на частта за слушане с схващане на британски език (17 въпроса), провеждаща се по едно и също време в цялата страна, полетите са неразрешени за понижаване на шума.

Последната част от Suneung не е наложителна, защото не се изисква от всеки университет. Записването за нея обаче трансформира разпределението по учебни заведения. Много родители имат вяра, че мястото на изпита е от извънредно значение за триумфа, и по тази причина множеството възпитаници се явяват и на трети непознат език, написа Хейли Брадли, създателка на един от най-популярните блогове за Корея - The soul of Seoul.
Реклама

И в случай че от позиция на нашата просветителна система сходни суеверия са ненапълно странни, животът освен на децата, само че и на фамилиите (дори на цялото общество) се върти към осемчасовия изпит. Подготовката за Suneung стартира още през първите години от образованието, като не е изненада, че е изморителна и сложна.

18-годишната Ко Юн-Су, която тази година се явява за пръв път, разказва пред BBC типичния си ден: " Отивам на учебно заведение в 07:30, с цел да изучавам сама. Часовете стартират в 09:00 и не престават до 17:00. След учебно заведение вечерям, ходя на hagwon и се прибирам към среднощ. "
Заради значимостта му в деня на изпита цялата страна забавя темпото си - бизнесът отваря по-късно, градежите стопират, не летят самолети.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР