Това се случи на днешното второ разпоредителни заседание при настоящия

...
Това се случи на днешното второ разпоредителни заседание при настоящия
Коментари Харесай

За втори път съдът върна на прокуратурата делото за катастрофата с Лютви Местан

Това се случи на днешното второ разпоредителни съвещание при сегашния правосъден състав, предава сътрудник на Българска телеграфна агенция.

Освен Лютви Местан, обвинен в процеса е и бащата на починалото бебе Юсеин Ахмед, управлявал фамилния автомобил в деня на случая. На 14 април 2019 година при опит на Местан да се включи с автомобил в интернационалния път за Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа следва конфликт с колата на Ахмед, движеща се от Кърджали по посока границата.

Процесът тече към този момент няколко години. По делото през ноември 2023 година се състоя трето разпоредително съвещание поради пенсиониране на дотогавашния арбитър.

Съдебният състав приключи правосъдното дело и го върна за премахване на позволени на досъдебна фаза, отстраними основни процесуални нарушавания, довели до ограничение на процесуалните права на обвинените. Тогава държавното обвиняване внесе митинг, който не бе почетен.

Днес тричленният правосъден състав още веднъж регистрира непълноти във импортирания нов обвинителен акт и приключи за повторно производството до правенето на обвинителен акт според наредбите на Наказателно процесуалния кодекс.

Искането за връщане на делото в досъдебна фаза бе отправено от правосъдните бранители и на двамата обвинени. Мотивът на отбраната на Ахмед Юсеин бе, че с изключение на като обвинен, бащата на починалото бебе е и потърпевш - получил е междинни телесни повреди, както и е пострадал от гибелта на детето си. Съдът отхвърли настояването той да взе участие в правосъдния развой и като пострадал, и като обвинен.

Мотивът на отбраната на Лютви Местан бе, че в обвинителния акт има несъгласия, както и че част от обвинителния акт е в прорез с направените в процеса експертизи. Също по този начин съгласно юриста на някогашния политик адв. Нацко Дойчев в правосъдния развой до в този момент не е изяснено каква е същинската причина за злополуката - дали високата скорост на фамилния автомобил, дали неспирането на знака " Стоп " на Лютви Местан, дали неналичието на задоволителна видимост в сектора.

Освен преустановяване на производството и връщане на обвинителния акт, адв. Дойчев изиска и отказ на държавното обвиняване в лицето на прокурор Василева и прокурор Георгиева. Съдът не почете това искане, а днешното предписание предстои на обжалване пред Апелативен съд - Пловдив.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР