Всяка година Академията за филмово изкуство и наука в САЩ

...
Всяка година Академията за филмово изкуство и наука в САЩ
Коментари Харесай

Как се определя победителят на наградите Оскар

Всяка година Академията за кино изкуство и просвета в Съединени американски щати отличава най-хубавите продукции за миналата година. За да завоюва Оскар един филм се вземат поради редица фактори и правила - като занимателен сюжет, умела актьорска игра, майсторска операторска позиция.
 Оскари и няколко кавги през годините, които ще се помнят още дълго
Най-големите изцепки на Оскарите

Случки, които ще се помнят дълго

Любопитно е обаче кой точно и по какъв начин дефинира къде да отиде влиятелната премия. Това значимо решение се взема от членовете на Академията. Те са разграничени в категории, съответстващи на обособените клонове на филмовата промишленост. Мнозинството от тях са артисти - към 20%, като най-често те самите са носители на Оскар.

В последните години се появиха много рецензии по отношение на обстоятелството, че главната част от членовете са мъже, освен това със ярък цвят на кожата и на на възраст над 60 години. Затова през 2020 година 819 нови члена бяха поканени да се причислят към Академията, в това число и такива с очебийно друга полова ориентировка.
 Снимка 609809

За да получи номинацията " най-хубав ", всеки филм би трябвало наложително да се е появил през миналата календарна година и да е прожектиран в кината за минимум седем поредни дни. Същите правила обаче не важат за чуждоезичните филми - всички тези, които не са на британски език.

Задължително услови е, продукциите да бъдат с дълготрайност над 40 минути, със стандарт 24 или 48 фрагмента в секунда. Изключения са късометражните филми.

След като се преглеждат предложенията на всяка страна, се генерира къс лист от 15 кино лентата. Те биват деликатно изгледани и се избират единствено 5, които получават номинация за Оскар.
 Снимка 609810

В първата част на вота, всеки член на Академията гласоподава по подготвеност и принадлежност - т.е. артисти гласоподават за артисти, режисьори за режисьори и така нататък Избраните в обособените категории също би трябвало да са най-много 5 на брой и да са подредени по желание.

Вспоследствие, от посочените 5 желания, се взема поради единствено първото. И с цел да бъде номиниран за Оскар, даден артист, филм или режисьор и би трябвало да е достигнал така наречен " магическо число " - оптималното, основано на броя на гласувалите в съответната категория.

Въпросното число се пресмята по следния метод: броят на гласоподавателите се разделя на броя на претендентите плюс един - в съвсем всички случаи 5 + 1 = 6. Ако броят на определените с гласоподаване артисти да вземем за пример е 1200 души, " магическото число ", належащо, с цел да получи той номинация, ще бъде 200 (1200/6).
 Снимка 609808

След като всяка категория е излъчила победител, следва втората част на вота, в която към този момент вземат общо присъединяване всички членове. Отново се гласоподава - членовете показват единствено едно желание за всяка категория. И събралите най-вече гласове в този кръг печелят Оскар.

Запечатаните пликове с имената на спечелилите се изготвят от самостоятелна организация отвън Академията, за оптималната обективност.
 Джон Уилямс, “Семейство Фейбълман ” и 53-ата номинация за Оскар на композитора
Кой е индивидът с най-вече номинации за Оскар

Номиниран е цели 53 пъти

Малко по-различни са процедурите за второстепенните категории като да вземем за пример анимационни и късмометражни филми, прецизират от Showbizz Daily. За всяка от тях се сформира специфична, спомагателна комисия от членове, представители на всички клонове на Академията.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР