Всички знаем колко вредни за нашето здраве са излишните килограми.

...
Всички знаем колко вредни за нашето здраве са излишните килограми.
Коментари Харесай

Кои мазнини са по-опасни - по талията или по ханша

Всички знаем какъв брой нездравословни за нашето здраве са непотребните килограми. Все отново, има значение о къде тъкмо ги трупаме. Доказват го канадски учени, съгласно които тяхното проучване е най-изчерпателното правено до момента.

Те са анализирали 72 проучвания, обхванали общо 2.5 милиона участници, проследени от три до 24 години. Според тях, измерването на така наречен централно (или коремно) затлъстяване дружно с показателя на телесната маса може да помогне да се дефинира рискът от преждевременна гибел.

Авторът на проучването Таусеф Ахмад Хан от Департамента за науки за храненето в Университета в Торонто споделя, че мазнините към корема могат да бъдат по-проблематични от тези по другите елементи на тялото. Заради това хората би трябвало да се съсредоточат върху талията си, а не върху общото си тегло или показателя за телесна маса.
 Снимка 497901

Проблемът при тлъстините в коремната област е, че те обгръщат и органите. А по-голямото им количество нормално е обвързвано и с висок холестерол, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет и инсулт. Затова учените считат, че точно затлъстяването в региона на корема усилва риска от гибел от тези заболявания, написа.

Всеки 10 см допълнително на талията се свързва с 11 % по-висок риск от гибел по каквито и да е аргументи. Всяка 0.1 единица нарастване на съотношението талия-ханш, талия-височина, талия-бедра се свързва с към 20 % по-висок риск, сподели Таусеф Ахмад Хан.

Добрата вест е за тези, които имат по-голям ханш и едри бедра, тъй като обиколката на ханша и бедрата е обвързвана назад съразмерно с риска от гибел.
 Храненето, килограмите и генът, който не ни разрешава да дебелеем
Ядеш и не дебелееш - в действителност ли е въпрос на гени

Ще се откри ли лек за затлъстяването

Увеличение от 10 см в обиколката на ханша се свързва с 10 % по-нисък риск от гибел, а всеки 5 см повече на обиколката на бедрата - с 18 % по-нисък риск. Тлъстините в ханша се считат за потребни, а по-голямата обиколка на бедрата се приема като индикатор за количество мускули.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР