“Всички знаеха отговора на въпроса, който беше поставен на Конституционния

...
“Всички знаеха отговора на въпроса, който беше поставен на Конституционния
Коментари Харесай

Крум Зарков за ФАКТИ: Премиерът Петков опитва да изобличи монополната функция на прокуратурата

“Всички знаеха отговора на въпроса, който беше подложен на Конституционния съд. В това число, мисля, че даже тези членове на Висшия правосъден съвет, които се противопоставяха на допустимостта на инициираната от министъра на правораздаването процедура, надълбоко в себе си, а и не толкоз надълбоко, знаеха, че няма никакъв проблем от парламентарен темперамент в това”.

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Крум Зарков, депутат от Българска социалистическа партия и член на Комисията по конституционни и правни въпроси.

“Не съм сигурен, че този Висш правосъден съвет, чието болшинство 7-8 часа обясняваше, че изобщо не може да огледа в материалите, ще откри храброст да огледа в тях и да извади каквито и да е било заключения”, уточни още той.

“Въпросът е дали членовете в този Висш съдебен съвет ще аргументират задоволително ясно решение, което да да убеди обществеността, че съществено са обърнали внимание на показаните пред тях данни”, счита националният представител.

“Въпросите са значими, не е неприятно, че има такова решение, въпросът е обяснен. Оттук нататък обаче ще забележим какво следва. Това, което следва, е изправяне на Висш съдебен съвет пред неговите отговорности. Смея да настоявам, че дотук в този мандат той по-често не се е справял със дилемите си, в сравнение с се е справял”, разяснява той.

На въпрос за разпита на министър-председателя Петков и апела на президента Радев съдружните сътрудници да проявят емпатия към премиера, той отговори: “Не би трябвало да има никакво подозрение на коя страна в този спор стои Българска социалистическа партия. Няколко седмици по-рано цялата коалиция, Българска социалистическа партия в това число, оповестиха декларация в Народното събрание, с която потвърдиха оценката си за работата на основния прокурор Иван Гешев и настояването за неговата оставка”.

“Не би трябвало да има никакво подозрение в поддръжката на Българска социалистическа партия към министър-председателя”, уточни той.

“Цялата история с привикването на министър-председателя на разпит е офанзива от страна на прокуратурата, опит за заплашване на министър-председателя и правителството”, счита Зарков.

“Не знам дали си дават сметка, само че с тези си дейности - Иван Гешев по отношение на Кирил Петков и Сотир Цацаров по отношение на Надежда Йорданова, удостоверяват всички рецензии и опасения, че институциите, ръководени по този метод, употребяват своите пълномощия, в това число, с цел да упражнят политически натиск”, означи националният представител.

“След срещата сред Иван Гешев и Кирил Петков, нещата ескалираха. Привикването на разпит, даването на информация… Г-н Петков прави проява, той дава необятно известни публични данни, с което показва това, в което има вяра и той, и по-голямата част от публичното - че има безучастие по отношение на някои лица”, разяснява Зарков.

“Това е политически ход, който разбирам - той цели да показва едно бездействие”, добави Крум Зарков.

“Голямата мощ на прокуратурата идва в огромна част от обстоятелството, че тя е безспорен монополист на решението кого да проверява и кого не, или - казано в настоящия подтекст, коя медийна обява да види и коя да не види. Премиерът Кирил Петков се пробва да изобличи тази монополна функционалност. Това е една храброст, която би трябвало да бъде подкрепена”, уточни националният представител.

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР