Храната, която консумираме всеки ден е гориво за нашите тела

...
Храната, която консумираме всеки ден е гориво за нашите тела
Коментари Харесай

Свързани със земята: въздействието на местните производители върху нашето хранене

Храната, която консумираме всеки ден е гориво за нашите тела – тя е витален източник, който ни свързва с природата и основава връзка сред нас и околната среда. Всеки залък, който одобряваме, съставлява непосредствено съдействие с природата, като се възползваме от нейните благосъстояния. От земята, на която порастват плодовете и зеленчуците, до водата, в която плуват рибите и морските блага, храната, която ядем, е произвеждане на природата.

Ето по какъв начин сме свързани със земята и какво е въздействието на локалните производители върху нашето хранене

Всяка ядка, която се развива от дървото или се прибира от почвата, е част от чудесния цикъл на живота, който съществува с помощта на природата.

 Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене

Освен това, връзката сред нас и храната ни е основна за нашето физическо и прочувствено благоденствие. Тя освен ни обезпечава нужните ни хранителни субстанции и сила, само че също по този начин има и огромно значение за нашето възприятие на принадлежност и еднаквост. Храната ни отразява нашите културни корени, обичаи и стойности, като ни свързва с нашето минало и нашата общественост. Когато готвим и ядем обичайни ястия, ние освен се любуваме на вкусната храна, само че и се свързваме с историята и културата на нашите предшественици. Това основава чувство за съгласуваност с нашите корени и съществуващата ни общественост. Когато седнем да се храним, дано помислим за връзката, която споделяме с природата посредством храната, която консумираме. Нека ценим всяка хапка, всяка ядка и всяко парче самун като подарък от природата, който ни дава мощ, здраве и връзка със света към нас. Чрез зареждане от природата ние се грижим за нашето тяло и сътворяваме по-дълбока и значима връзка с нашия свят.

 Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене

За да допълним тази връзка сред нас и храната, можем да се срещнем с още информация за метода, по който храната въздейства на нашето здраве. Например, разбирането на изгодите от разнообразни типове храни – като плодове, зеленчуци, белтъци и здравословни мазнини – може да ни насочи към по-здравословни избори в ежедневната ни. Също по този начин е потребно да се срещнем с методите, по които сезонните и локални храни могат да бъдат по-благоприятни както за нашето здраве, по този начин и за околната среда. Консумирането на сезонни храни постоянно значи по-добър усет, по-високо наличие на хранителни субстанции и по-ниски цени, като в същото време се понижава екологичният отпечатък от превозването на храна. Сезонните плодове и зеленчуци играят значима роля във всяка диета заради редица аргументи.

Ето за какво е добре да ги консумираме:

По-добър усет и текстура – Сезонните плодове и зеленчуци, отглеждани и събирани в верния сезон, постоянно имат по-добър усет и текстура. Те са по-сочни и цялостни с аромати, които са изразителни за сезона. По-високо наличие на хранителни субстанции – Когато плодовете и зеленчуците се отглеждат в своите естествени условия и събират в вярното време, те постоянно имат по-високо наличие на витамини, минерали и антиоксиданти. Например, доматите, които се употребяват през лятото, постоянно са по-богати на витамин С и други антиоксиданти. По-добра екологична резистентност – Консумирането на сезонни плодове и зеленчуци може да способства за по-добра екологична резистентност. Тъй като те се отглеждат в подобаващите за тях условия без ненужно потребление на изкуствени технологии и химикали, се понижава нуждата от транспорт и обработка, което води до по-ниски излъчвания на въглероден диоксид и по-малко енергийни разноски. По-достъпни цени – Сезонните плодове и зеленчуци, които се отглеждат в района, нормално са по-достъпни ценово заради по-малкия разход за превозване и предпазване. По-разнообразна диета – Консумирането на сезонни плодове и зеленчуци може да ви насърчи да разнообразите вашата диета. Това ви разрешава да се насладите на разнообразни усети и текстури, като в същото време получите необятна гама от хранителни субстанции.
 Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене

Нека изберем сезонните плодове и зеленчуци и да се любуваме на вкусни и потребни храни, които са ни разполагаем в даден миг от годината. Така освен ще подобрим нашето здраве, само че и ще допринесем за устойчивостта на нашата планета. Освен това, да бъдем осведомени за методите на произвеждане на храната и нейното влияние върху околната среда може да ни насочи към по-етични и устойчиви избори. Подкрепата на устойчиви практики в селското стопанство, като да вземем за пример биологичното земеделие и пермакултурата, може да помогне за запазването на биоразнообразието и опазването на екосистемите, които ни обезпечават храна.

 Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене

Знанието за методите на произвеждане на храната и тяхното влияние върху околната среда е от основно значение, защото то ни насочва към по-етични и устойчиви избори. Времето, което отделяме за схващане на произхода на храната ни, може да има доста влияние върху нашия метод на живот и възгледи.

Ето някои от методите, по които това познание може да ни повлияе:

Подкрепа на устойчиви практики в селското стопанство

Подкрепата на биологичното земеделие, пермакултурата и други устойчиви способи за развъждане на храна е от значително значение. Тези способи се концентрират върху запазването на почвата, водните запаси и биоразнообразието, като по този метод способстват за опазването на екосистемите, които ни обезпечават с храна.

Създаване на по-етични пазарни практики

Като консуматори, когато сме осведомени за методите на произвеждане на храната и техните обществени и екологични последствия, можем да вършим по-етични избори. Подкрепата на производители, които следват устойчиви практики, може да насърчи по-голяма отговорност и бистрота във всяка стъпка от веригата на доставките.

Създаване на устойчиви общности

Познаването на питателните вериги и техните въздействия върху околната среда може да насърчи образуването на устойчиви общности. Хората могат да се обединят, с цел да основат локални начинания за стабилно развъждане на храна, които поддържат локалните производители и опазват околната среда.

Подобряване на здравето и благополучието

Устойчивите практики в селското стопанство постоянно водят до по-здравословни хранителни артикули, които са богати на хранителни субстанции. Като потребители, когато избираме храна, която е създадена с почитание към природата, ние подкрепяме освен нашето здраве, само че и здравето на планетата. Така посредством осведоменост и интензивно присъединяване, ние можем да създадем по-устойчиви и етични практики за развъждане и консумация на храна, които освен ще спомогнат за запазването на околната среда, само че и за подобряването на нашето здраве и благоденствие.

 Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене

Изборът на месни и млечни артикули от локални ферми и стопанства може да има редица преимущества както за нас, по този начин и за околната среда.

Ето някои от аргументите да избираме такива артикули:

Качество и прохлада

Месото и млечните артикули от локални ферми постоянно са по-качествени и свежи. Те постоянно са създадени с по-голяма грижа и внимание към положителните практики на развъждане на животните и производството на храна.

Чистота и сигурност

Когато избираме месни и млечни артикули от локални ферми, постоянно имаме по-голяма убеденост в тяхната непорочност и сигурност. Тъй като производителите са по-близо до нас и постоянно следват по-строги стандарти за хигиена и качество, това може да способства за повишение на доверието ни в продуктите.

Спазване на животинските права

Избирането на месо и млечни артикули от локални ферми ни дава опция да подкрепим фермерите, които се грижат за благосъстоянието на животните. Мнозина от тях следват устойчиви и етични практики на развъждане на животните, като им обезпечават задоволително пространство за придвижване и храна.

Подкрепа на локалната стопанска система

Като поддържаме локалните ферми и стопанства, ние способстваме за подсилване на локалната стопанска система. Това може да има позитивен резултат върху локалната общественост, като основава работни места и подтиква икономическия напредък.

Намаляване на екологичния отпечатък

Когато закупуваме месни и млечни артикули от локални ферми, понижаваме нуждата от дълги транспортни пътища и непотребни опаковки. Това може да понижи екологичния отпечатък на хранителната ни верига и да ни помогне да понижим въглеродните излъчвания.

 Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене

Така посредством поддръжка на локалните ферми и стопанства, ние можем да се възползваме от качествени и свежи храни, само че и да допринесем за по-устойчива и етична хранителна система.

Също по този начин, кулинарното изкуство може да бъде метод за изложение на нашата креативност и културно завещание. Експериментирането с разнообразни предписания и обичайни ястия от разнообразни кухни ни разрешава да се любуваме на разнообразието на международната кухня и да се срещнем с разнообразни културни обичаи и традиции.

 Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене Свързани със земята: въздействието на локалните производители върху нашето хранене

В последна сметка, когато се отдаваме на насладата от яденето, дано не забравяме да благодарим за даровете на природата и за напъните на всички, които вземат участие в производството, доставката и подготовката на храната, която консумираме. Това е метод да се подчертае значимостта на основаването на хармонични връзки с природата и присъединяване в цикъла на живота, който ни поддържа и ни обогатява всеки ден.

 

 

 

 

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР