Всички тестени изделия от групата на спагетите и макароните, означавани

...
Всички тестени изделия от групата на спагетите и макароните, означавани
Коментари Харесай

Бяла или пълнозърнеста паста – за и против


Всички тестени произведения от групата на спагетите и макароните, означавани като паста , са богати на въглехидрати, което е главен техен минус. Съдържат обаче и редица потребни за здравето субстанции. Кои са те и в какви количества ще се съдържат, зависи от вида на пастата – дали е приготвена от бяло, или от пълнозърнесто брашно .

На база на вида брашно може да се създадат разнообразни изводи за хранителната стойност на всички видове спагети и макарони. Така се оказва, че въпреки и нездравословни във връзка с високото наличие на въглехидрати и глутен , някои типове паста може да са доста по-малко нездравословни от други и даже да носят здравословни изгоди.

Чрез обелването на зърнените култури се губят и огромна част от потребните субстанции в обвивките им. Това е главната причина за фрапантните разлики в хранителната стойност на пастата от бяло и от пълнозърнесто брашно.

Справка със наличието на двата вида тестени произведения демонстрира съпоставими стойности само по повод количестото на 2 хранителни субстанции в 100 г артикул. Установено е, че в 100 г паста от бяло брашно има 45 г въглехидрати и 8 г протеини . В същото количество пълнозърнеста паста се откриват 40 г въглехидрати и 7.5 г протеин.

На база на други жизненоважни хранителни субстанции се регистрира съществено предимство на пълнозърнестите тестени храни:

Хранителни субстанции (в 100 г продукт) Пълнозърнеста паста Паста от бяло брашно Мазнини 0,8 1,5 Фибри 6 2,5 Манган 97% 25% Мед 12% 7% Магнезий 11% 5%
*Процентното наличие е на база на целесъобразния дневен банкет

Много от тестените произведения обаче са в допълнение обогатени с витамини от групата В-комплекс , което ги прави по-богат техен източник от пълнозърнестите:

Хранителни субстанции (в 100 г продукт) Пълнозърнеста паста Паста от бяло брашно Тиамин (витамин В1) 10% 25% Рибофлавин (В2) 4% 12% Фолиева киселина (В9) 2% 25%
*Процентното наличие тук също е на база на целесъобразния дневен банкет

Свързани публикации.. Кафяв ориз или бял ориз – сложен ли е в действителност изборът? 0 Бавни въглехидрати – основа на потребното хранене 0 5 храни, които ядем без терзание за тежестта си 1

Макар да се следи съществуване на високи дози на доста от потребните субстанции в нея, даже пълнозърнестата паста не може да се значи като здравословна храна , заради високата си калоричност и наличието на глутен.

И двата вида тестени произведения не са целесъобразни при хора с диабет , метаболитен синдром , затлъстяване и глутенова нетърпимост . Дори и при здрави хора обаче постоянната консумация на паста, без значение бяла или пълнозърнеста, не е целесъобразна и се допъска единствено при постоянно спортуващи хора, изразходващи огромно количество сила всекидневно.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР