Всички сме чували за неумолимо тиктакащият репродуктивен часовник, но често

...
Всички сме чували за неумолимо тиктакащият репродуктивен часовник, но често
Коментари Харесай

Възраст и безплодие

Всички сме чували за непреклонно тиктакащият репродуктивен часовник, само че постоянно считаме, че това просто не се отнася за нас. Особено когато на 35 изглеждаме и се усещаме все по този начин млади и енергични. Но даже отпечатъкът на времето да е неосезаем на повърхността, вътре в тялото ни са настъпили основни промени. Нека да надникнем какво се случва там.

Яйчниците са нашия най-съществен репродуктивен орган. Докато те създават годни за оплождане яйцеклетки, ние можем да имаме дете – по натурален път или. в случай че съществуват други затруднения, по метода инвитро или по този начин обсъжданото сега сурогатно майчинство. Добрата им работа обаче директно зависи от нашата възраст. Ето и по какъв начин тя се трансформира през годините:

Яйцеклетките се основават още по време на утробното ни развиване и по-късно необратимо стартират да понижават. Най-много са към петия месец – повече от 7 милиона, само че до появяването ни на бял свят остават единствено 2 милиона.

Загубата на яйцеклетки продължава и през детството и когато получим първата си менструация (тоест достигнали сме полова зрелост), сме останали с не повече от 3000.

По време на фертилната ни възраст единствено към 300 яйцеклетки от този капитал ще доближат зряла възраст и ще изоставен яйчниците ни в очакване на заветното оплождане.

Най-плодовити сме във възрастта сред 18 и 20 години. След 28-та година загубата на яйцеклетки се форсира и не стопира даже по време на бременност.

След 35-та година опцията ни да заченем към този момент доста понижава. Основната причина е, че притокът на кръв към яйчниците понижава, а това въздейства както на количеството, по този начин и на качеството на женските полови кафези. Производството на женските хормони естроген и прогестерон също понижава, а точно те подтикват зреенето на яйцеклетките и овулацията.

Дори в млада възраст един път годишно имаме празен цикъл, т.е. не настава овулация на яйцеклетката. С напредъка на годините това стартира да се случва по-често.

Разбира се, даже след тази възраст можем да заченем и родим дете, изключително в случай че нямаме съпътстващи репродуктивни проблеми (например болести на яйчниците, матката и маточните тръби) и водим здравословен метод на живот. Какво би трябвало да знаем:

Най-важните витамини за плодовитостта са А, С и Е. Дори химичното наименование на последния – токоферол, в превод от гръцки значи раждане. Приемайте ги под формата на таблетки или с цел да избегнете риска от предозиране, яжте храни, които ги съдържат. Първият ще намерите в морковите, спанака, черния дроб, мазните риби, плодовете и зеленчуците в жълто-оранжев цвят. Вит. Е се съдържа във всички растителни масла и ядките. На Вит. С са богати цитрусите, ягодите, доматите, и зеленолистните зеленчуци.

Много значими за положителното качество на яйцеклетките са. Те се съдържат най-вече в лененото семе и рибата (особено мазната) и по-малко в орехите и.

Съставете си меню, в което да доминират протеините – месо, риба, бобовите култури, ядки, яйца и пълнозърнест самун. От тези храни ще си набавите също по този начин желязо и цинк – най-необходимите минерали за сполучливо зачеване. Ограничете или най-добре избягвайте до най-малко полуфабрикатите и готовите храни – те съдържат доста химически добавки, някои от които въздействат отрицателно на фертилността ни.

Правете секс по-често, тъй като времето в което може да бъде оплодена една яйцеклетка е прекомерно малко – не повече от 24 часа. Другият вид е да следите овулацията си със специфични проби, което обаче ненапълно ще механизира и лиши от спонтанност интимните ви връзки.

Нарастването и зреенето на една яйцеклетка трае към 4 месеца. Затова всичко, на което сме изложени през този интервал – хранителни субстанции, радиация, стресови обстановки, отрови оказва въздейства върху нейното качество. Не забравяйте, че грижата за сполучливото изхабяване на вашето дете стартира доста преди да видите заветните две чертички върху теста за бременност и даже месеци преди половия акт.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР