Всички сме чували за медицински служители, които са работели в

...
Всички сме чували за медицински служители, които са работели в
Коментари Харесай

Защо някои хора така и не се разболяват от COVID-19?

Всички сме чували за медицински чиновници, които са работели в Коронавирус отделения, само че по този начин и не са се заразявали. Или семейства, в които всички се разболяват... с изключение на един. Изглежда, че някои хора просто не могат да се разболеят - " суперсила ", за която към момента знаем прекомерно малко.

Вирусологът Волфганг Прайзер, които е един от хората, разкрили разновидността Омикрон, разяснява феномена пред Дъждовни води по този начин: " Мисля, че първият фактор за това е случайността. Така че може да имате шанс, а може и да нямате. Смятам, че това не трябва да бъде подценявано ". Според него този феномен е многопластов. " Разбира се, въпросът е: има ли някаква причинност? "

Имунитет, добит от други коронавирусни инфекции?

Известни са главните способи рискът от заразяване с COVID-19 да бъде редуциран до най-малко. Един от тях е носенето на маски на публични места. Както и имунизациите, които имат мощен предпазен резултат, защото подтикват производството на антитела.

Въпросът е дали други инфекции, изключително с разнообразни коронавируси, също ни обезпечават някакъв имунитет? Някои проучвания сочат, че излагането на един или повече от четирите сродни ковид, които предизвикват само признаци, сходни на настинката, биха могли да обезпечават известна отбрана.

Заразяването с тези по-скоро безвредни вируси кара организма да създава по-дълготорайните имунни кафези, наречени Т-клетки​​​​​​​. Те могат да разпознават вирусите и да се борят с тях. Поне при някои хора Т-клетките могат да разпознават и близки вируси като SARS-CoV-2. Това събитие е познато като " кръстосана реактивност ".

Кръстосаната реактивност е обвързвана със сходството сред разнообразни патогени, изяснява вирусологът Волфганг Прайзер. " Естествено е да се чака, че коронавирусите имат сходни структури под формата на биопротеини, предизвикващи имунен отговор. Ако тези структури са сходни при другите вируси, това може да докара до пресечен имунитет ", прецизира специалистът.

Генетичната устойчивост към COVID-19

Това би могло да изясни за какво някои хора са предпазени против COVID-19 най-малко за известно време. Освен това учени считат, че дребна част от популацията евентуално е изцяло ваксинирана против зараза с SARS-CoV-2 поради избрани генетично фактори в тяхното ДНК. Подобна устойчивост е била следена и в предишното при други инфекциозни болести.

" Известен образец за това е сърповидно-клетъчната анемия, която обезпечава устойчивост към тежка малария, само че на висока цена. Сърповидно-клетъчната анемия може да бъде рискова за живота и би трябвало да се лекува ", споделя Волфганг Прайзер. " Друга генетична разновидност, открита преди към 25 години, защищава от ХИВ или най-малко от насърчаване на СПИН. Така че ние знаем за сходни образци, само че те са доста сложни за разгадаване. "

Вроденият имунитет към SARS-CoV-2 би могъл да се прояви при хора, при които рецепторният протеин ACE2 е друг. Вирусът употребява протеина, с цел да проникне в човешкия организъм.

Учени към момента изследват тематиката. " Основната цел на проучванията е да се изяснят механизмите и да се създаде тактика, като да вземем за пример лекарство или нещо сходно, която да употребява тези механизми за профилактика или терапия ", изяснява Прайзер.

Истински цялостен генетичен имунитет към COVID-19, в случай че въобще има подобен, евентуално е рядко срещан. Експертите въпреки всичко не изключват подобен да съществува.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР