Колко ще струва проектирането и изпълнението на консервацията на разкопките

...
Колко ще струва проектирането и изпълнението на консервацията на разкопките
Коментари Харесай

Проучват колко ще струва облагородяването на градинката с разкопките на ул. „Цар Симеон I”

Колко ще коства проектирането и осъществяването на консервацията на разкопките в градинката на ул. „ Цар Симеон I ”, както и облагородяването на парковата зона, изследва Община Варна. Това излиза наяве от оповестените пазарни съвещания по отношение на дейностите.

Проучването ще помогне на администрацията да дефинира прогнозната стойност на идна поръчка за избор на реализатор. Оферти се събират до 13 май.

Пространството, което стои като язва в центъра на Варна и което се нуждае от облагородяване, е заключено сред улиците „ Цариброд “, ул. „ Цар Симеон I ”, ул. „ Козлодуй “, ул. „ Д-р Людвиг Заменхов “.

Според техническия план, който бе координиран от Националния институт за културно завещание още през предходната година, следва да бъде осъществена консервация, реституция и акомодация на археологически обект в паркова повърхност, създаване на информативен център и благоустрояване на пространството. Имотът съставлява частна общинска благосъстоятелност.

Историята на разкопките в региона

През 1982 година при археологически разкопки на Михаил Лазаров във връзка със строителството на постройката на Научно-техническия съюз (НТС) са разкрити първите археологически структури в Югозападната част на археологическия резерват „ Античен град Одесос - Варна ".

По-важните от тези структури са част от крепостна стена и централния и северния кораби на късноантична базилика. В продължение на 50 години, след привършване на разкопките, същите са консервирани и до февруари 2021 година бяха „ запечатани " с бетонен/асфалтов пласт под самата постройка на НТС и в паркинга, който е западно от нея.

Възобновените археологически разкопки през месец март - май 2021 година удостоверяват заключенията на М. Лазаров, само че и допълват с нови данни като: бранш от стабилен строеж от Римската ера (II - III век), който е бил преизползван и надграден като византийска крепостна стена (IV - VII в.); древен / римски храм (II - III в.); солидна постройка над римския храм; северния и централния кораби на Късноантична базилика (южният транспортен съд остава под настилката на ул. Цариброд) с гробница (края на IV - началото на VII в.).

През 2019-2020 година на към 20-тина метра източно от описаните архитектурни и археологически недвижими монументи бе разкрита и Късноантична баня.

Описаните културни полезности оформят един в действителност впечатляващ архитектурно-археологически комплекс (представящ Югозападната част на Одесос) в тази част на Варна. Сектор от югозападната част на укрепителната система на Римския Одесос

През пролетта на 2019 година по отношение на план на Община Варна: „ Естетизация и рационализация в подзона регион „ Одесос-2 " в градинката, която е ситуирана директно западно от постройката на НТС, бе разкрито „ продължението " и „ краят " на описаната крепостна стена, която е била открита през 1982 година

Най-високо непокътнатата част на стената е построена от тухли (размери 30 х 30 см), които са непокътнати тук-там до два-три реда. Разкритият бранш от Късноантичната крепостна стена се развива в западна посока в градинката - към южният завършек на ул. „ Д-р Людвиг Заменхоф ". По линията на стената е открито спиране, което е вероятно една от портите на Осесос и е свързвала града с пристанището. Установен е също градивно построен в крепостната стена канал (cloaka), който вероятно е бил един от главните за Античния Одесос. Каналът е построен от каменни плочи и е с размери 1,20 основа. Покрит е от солиден каменен блок с широчина 1,70 и височина 0,50 м. Над канала и каменния блок се е развивала арковидна структура, която е непокътната отчасти.

Археолозите се натъкнаха и на остатъци от боен склад (построен през 1832-1834 г.) и по-късно - „ беглишки хамбар " от края на XIX век.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР