Относително ниска избирателна активност се очаква на вота 2 в

...
Относително ниска избирателна активност се очаква на вота 2 в
Коментари Харесай

„Алфа рисърч“: ГЕРБ с почти 8% преднина на изборите, ПП-ДБ губят 200 хил. гласа

Относително ниска изборна интензивност се чака на вота „ 2 в 1 “. Това регистрира проучване на „ Алфа Рисърч “. На изборите за Народно заседание се чака до урните да отидат към 40% или 2,6 млн. души, а на европейските избори – към 35% или 2,3 млн. души.

Изследването е извършено в интервала 25 април – 2 май 2024 година от „ Алфа Рисърч “, осъществено е лични средства. Проучването обгръща 1000 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Три фактора се отразяват най-вече върху желанието на българите да гласоподават на изборите.

„ Изключително сгъстеният цикъл на осъществяване на избори, които не водят до качествено нова смяна в обстановката, а до едно затормозено образуване на ръководства, ръководства, които са къс небосвод, къса визия и които предварително експлоатират и водят до бърз край. Този провал и крах на политиците да произведат дейно ръководство дистанцира хората от това да отидат до урните. Какво ще промени моят глас – това е една от отрицателните публични настройки. Второто нещо, което дистанцира хората беше поредицата от обществени кавги, в които попаднахме преди, по време или след ротацията. И на трето място – таймингът. Все отново сме при започване на летния сезон, юни месец “, уточни пред бТВ социологът Боряна Димитрова.

Електорални настройки за Народно заседание измежду твърдо деклариралите, че ще гласоподават са както следва:

ГЕРБ-СДС – 25,4%

ПП-ДБ – 17,5%

Движение за права и свободи – 14,9%

„ Възраждане “ – 14,6%

Българска социалистическа партия – 8,5%

Има Такъв Народ – 5,2%

 

Под 3% бариера 

„ Солидарна България “ – 2,6%

„ Синя България “ – 2,5%

„ Левицата “ – 1,9%

„ Български напредък “ – 1,3%

Други – 5,6%

„ Много са мобилизирани и стимулирани симпатизантите на ГЕРБ-СДС. Те са втори по мощ готовност след Движение за права и свободи. Голямото предизвикателство за ГЕРБ-СДС ще бъде вотът в София. ГЕРБ ще търси едно доста по-силно посланичество там “, сподели социологът от „ Алфа Рисърч “.

Според резултатите в изследването най-сериозна вреда на националните избори ще претърпи ПП-ДБ.

„ Губят към 200 000 гласа по отношение на последните парламентарни избори. Имаха малко над 600 000 гласа, а в този момент са към 400 000 гласа. Разпиляват се към „ Възраждане “ и към Има Такъв Народ. Малка част се връщат и към ГЕРБ-СДС. ПП-ДБ се явява донор на гласоподаватели към други партии, само че съвсем не притегля гласоподаватели от други партии. Това е и тяхното най-сериозно предизвикателство – да спрат процеса на приключване и да си върнат най-малко дребна част от изгубените гласоподаватели “, добави Боряна Димитрова.

Борбата за третото място ще бъде сред Движение за права и свободи и „ Възраждане “.

„ Движение за права и свободи е извънредно мощно мобилизирано. При „ Възраждане “ мобилизацията е една концепция по-слаба. Основният проблем на Движение за права и свободи е да накара част от гласоподавателите да отидат до урните. „ Възраждане “ притегля гласоподаватели от другите сили. „ Възраждане “, Има Такъв Народ, „ Солидарна България “ и „ Левицата “ са партиите, които най-вече обменят гласоподаватели. Това е бурно лявопопулистко море и не е ясно къде ще дебаркират гласоподавателите. Големият въпрос е дали гласовете в ляво, показано от няколко партии, ще намерят наличие в Народното събрание или ще останат години наред непредставени. Ситуацията в ляво сега наподобява на обстановката в дясно преди 10-15 години “, уточни социологът.

Електорални настройки за Европейски парламент измежду твърдо деклариралите, че ще гласоподават:

 

ГЕРБ-СДС – 25,1%

ПП-ДБ – 18,5%

„ Възраждане “ – 14,8%

Движение за права и свободи – 14,4%

Българска социалистическа партия – 8,0%

Има Такъв Народ – 4,8%

Според изследването ГЕРБ-СДС резервира позициите си за Европейски парламент, а при ПП-ДБ има лека готовност на гласоподаватели.

„ Възраждане “ заради мобилизацията на хора, които не са в България, са на половин ръка разстояние и изпреварват Движение за права и свободи. При Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ гласоподавателите не се припознават толкоз мощно с европейската линия на държание на двете партии. Съществува риск Има Такъв Народ да не успее да прескочи границата за Европейския парламент. Много е допустимо „ Възраждане “ да усили броя си евродепутати с още един, а огромният губещ ще бъде Българска социалистическа партия. Преразпределението на депутати към ПП-ДБ ще бъде за сметка на Българска социалистическа партия, която може да загуби най-малко трима депутати “, уточни Боряна Димитрова от „ Алфа Рисърч “.

Кои са най-големите проблеми пред страната?

Според проучването на „ Алфа Рисърч “ топ три на най-големите проблеми на България са корупцията на всички равнища, ниските приходи и опазването на здравето.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР