Всички парламентарно представени партии и коалиции участваха в консултациите за

...
Всички парламентарно представени партии и коалиции участваха в консултациите за
Коментари Харесай

Шест от седем партии и коалиции подкрепиха примерното разпределение в съставите на СИК – Сливен

Всички парламентарно показани партии и обединения участваха в консултациите за съставите на секционните изборни комисии /СИК/ в община Сливен, които ще бъдат назначени за произвеждането на избори за Народно заседание на 2 октомври.

Консултациите бяха извършени на 24 август в зала 105 на общинската администрация от зам. кмета Румен Иванов и секретаря Валя Радева.

Числеността на СИК и представителството на партиите и обединенията в тях са избрани с решения на Районната изборна комисия №12 и №13 от 19 август, заяви Валя Радева.

В комисиите в община Сливен ще бъдат назначени 1 521 души. В 127 секции, с над 500 гласоподаватели, съставът на комисиите ще е от 9 души. От 7 души ще са формирани 54 комисии, в които гласоподавателите по лист са под 500.

Коалиция „ Продължаваме промяната “ ще има 320 представители, като 156 от тях ще са на управителни длъжности в секционните комисии /председател, зам. ръководител или секретар/. Коалиция „ ГЕРБ – Съюз на демократичните сили “ ще бъде показана от 288 души, 138 от тях ще са в управленията на СИК.  От Политическа партия „ Движение за права и свободи “ ще са 189 членове, като 79 – на управителни длъжности. По 181 членове в комисиите ще имат коалиция „ Българска социалистическа партия за България “, Политическа партия „ ИТН “, коалиция „ Демократична България – Обединение “ и Политическа партия „ Възраждане “. Квотата им за управителните места е: 61 души – Българска социалистическа партия, 44 – Има Такъв Народ, 37 – Демократична България и 28 – „ Възраждане “.

По време на консултациите участниците не показаха искания към примерното систематизиране в 126-те секционни комисии, които ще бъдат назначени в самия общински център Сливен.

Възражение против разпределението на управителните длъжности по партии и обединения в комисиите в част от селата изрази представителят на Политическа партия „ Продължаваме промяната “ Веселин Вълчев. Той уточни, че в секциите в 7 обитаеми места с минимум гласоподаватели председателските места са отредени за „ Политическа партия “, а в някои от най-големите селища има комисии, в които партията не е показана на управителни длъжности. Веселин Вълчев се обърна към ГЕРБ – СДС  с искане за промени в селата Камен и Тополчане, където  „ Политическа партия “ не взе участие в управленията на общо 4-те комисии, като се изключи една, в която й е разпределено мястото на секретар. Конкретни оферти не бяха отправени.

Представителите на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили показаха противоречие с импортираното несъгласие и дружно с всички останали партии и обединения поддържаха примерното систематизиране в секционните комисии. Това стана, откакто Движение за права и свободи и Има Такъв Народ реализираха единодушие за промени в секциите в селата Новачево и Сотиря, а Има Такъв Народ и „ Възраждане “ се споразумяха за замяна на секретарските длъжности в секционни комисии в Струпец и Блатец. 

Протоколът от извършените съвещания ще бъде подготвен сутринта на 25 август. Секретарят на общината Валя Радева предложения участниците да го подпишат, след което той ще бъде изпратен в РИК.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР