Всички книги на Гурудев Шри Шри Рави Шанкар са уникални

...
Всички книги на Гурудев Шри Шри Рави Шанкар са уникални
Коментари Харесай

Един от най-влиятелните хора в Индия споделя мъдростта си на български език

Всички книги на Гурудев Шри Шри Рави Шанкар са неповторими и специфични, изпълнени с извънредно дълбока и практична мъдрост. Но в случай че има една книга, която се откроява от всички със своята изчерпателност и широко познание, това е „ Лични бележки за откровения изследовател “. Тя също е и единствената, която персонално Гурудев предлага да се чете всекидневно.

Гурудев не написа книги и всичките му произведения са компилация от неговите беседи на разнообразни тематики. Но „ Лични бележки за откровения изследовател “ е друга от всички останали с това, че съдържа синтезирани познания, персонално формирани от самия Шри Шри Рави Шанкар.

Всичко стартира през юни 1995 година, когато Гурудев слага началото на нова традиция. Всяка седмица в която и част на света да е, той дава малко познание на разнообразни тематики в отговор на въпроси от почитателите му, които са край него. И по този начин в една празнична атмосфера с доста смях, лекост и веселба се раждат седмичните познания, които са събрани в тази книга. Впоследствие хората, които записват тези познания, стартират да прибавят и седмични вести, носещи аромата от събитията, протичащи се към Гурудев. Тази традиция продължава повече от 7 години до септември 2002 година и през днешния ден всички седмични познания и вести са събрани в „ Лични бележки за откровения изследовател “.

Тази книга е извънредно благосъстояние за всеки човек, търсещ независимост, благополучие, персонално израстване и прояснение. Тя е подобаваща за всеки, без значение дали човек има опит в йога и в духовната тема, или не.

Нека мъдрите слова в „ Лични бележки за откровения изследовател “ ни водят по пътя на всеобхватната обич и безконечния мир, които сме!

За Шри Шри Рави Шанкар

Шри Шри Рави Шанкар е създател на интернационална филантропична и просветителна неправителствена организация - фондация „ Изкуството да живееш ” /The Art of Living/ (1981) и Международната асоциация за човешки полезности /The International Association for Human Values – IAHV/ (1997), с дейност в над 156 страни. Той основава и Световния конгрес за нравственос в бизнеса, който постоянно се събира за конференции в Европейския парламент и по света. И трите неправителствени организации имат специфичен съвещателен статут към Икономическия и обществен съвет на Организация на обединените нации (ECOSOC). Шри Шри Рави Шанкар нееднократно участва и прави обръщания към Върховния съвет за международен мир, Световния стопански конгрес, Европейския парламент и редица други интернационалните институции.

Считан за петия най-влиятелен човек в Индия съгласно списание Forbes, Шри Шри Рави Шанкар посредством своите организации е направил забележителна работа за подсилване на мира в разнообразни елементи на света през последните 42 години.

Като дипломат на мира, Шри Шри Рави Шанкар играе основна роля в разрешаването на спорове и популяризира своята визия за не-насилие по целия свят. Той получава особено самопризнание за посредничеството си и триумфът на мирното съглашение сред бунтовниците на ФАРК и Колумбийското държавно управление, като оказва помощ за прекратяването на 52-годишна гражданска война. За интернационалната си миротворческа дейност той е отличен с огромен брой награди, в това число най-високи държавни оценки и почетни докторски степени, както и е номиниран неведнъж за Нобелова премия за мир.

В стратегиите на Изкуството да живееш в България са взели участие над 100 000 души в над 40 български града, включително деца, студенти, чиновници на компании и държавни институции. Фондация Изкуството да живееш работи интензивно към този момент близо 15 години в пандизите в България, преподавайки курсове за освобождение от напрежението както на лишени от независимост, по този начин и на чиновниците.

Чрез множеството обществени, доброволчески планове и образования, и своята мрежа от организации в над 156 страни, самодейностите въодушевени от Шри Шри Рави Шанкар са докоснали над половин милиард души. Той е създал 50 неповторими, въздействащи и трансформиращи стратегии, които повдигат духа и дават нужните умения, тъй че хората ловко да се оправят с провокациите на актуалния свят.

-------

Има пет фактора, които въздействат върху мозъка: място, време, храна, минали усещания и асоциации и действия.

Всяко място, на което се намираш, има друго въздействие върху мозъка. Дори в дома си можеш да видиш, че се чувстваш друго в другите стаи. Място, на което са се пели песни и мантри и е правена медитация, има друго въздействие върху мозъка. Да предположим, че харесваш някое място; по-късно може да откриеш, че не ти се коства същото.

Времето също е фактор. Различните интервали от деня и годината имат друго въздействие върху мозъка.

Различните типове храна, които приемаш, въздействат на мозъка ти в продължение на няколко дни.

Минали усещания – карма – имат разнообразни въздействия върху мозъка. Осъзнатостта, будността, знанието и медитацията оказват помощ да изтрият предишните усещания.

Действията или хората и събитията, с които си обвързван, също въздействат върху мозъка ти. В избрана компания мозъкът ти се държи по един метод, а в друга мозъкът ти се държи по различен метод.

Трябва ли да се тревожим за тях?

Гурудев: Няма потребност да ставаш параноичен за това. Просто знай тези фактори. Въпреки че тези пет фактора въздействат върху живота и мозъка ти, знай, че Аз-ът е надалеч по-могъщ. Когато израснеш в знанието, ти ще влияеш на всички тях.

Ето част от неговите беседи:

Желания и наслада

Всички стремежи са за благополучие. Това е задачата на желанието, нали? Но какъв брой постоянно желанието ти те води до задачата? Когато желанието ти се извърши, то поражда още стремежи.

Замислял ли си се в миналото каква е природата на желанието? То просто значи наслада на следващия ден, а не в този момент, не е ли по този начин?

Но насладата в никакъв случай не е утре; тя е постоянно в този момент.

Как би могъл да имаш стремежи, когато си щастлив? И по какъв начин би могъл да бъдеш същински щастлив, когато си във хватката на желанията?

Изглежда, като че ли желанията водят към благополучие, само че в действителност не са в положение да го създадат. Ето за какво желанието е квас – заблуда.

Как да се оправиш със подозрението

Съмнението е сива зона. Сиво е нещо, което не е нито бяло, нито черно. И по този начин, по какъв начин да се оправим с едно подозрение?

Приеми подозрението или като черно, или като бяло.

Виж подозрението си като бяло и няма подозрение. Виж подозрението като черно и го приеми. И в двата случая ти го приемаш и продължаваш напред.

Виж някой или като почтен, или като непочтен и го приеми. Тогава мозъкът ти утихва. Тогава не си в сивата зона на подозрението. Бъди уверен: „ Той е непочтен и въпреки всичко е част от мен. Приемам го подобен, какъвто е “. Това е, край.

Съмнението е несигурно положение, което не е стъпило нито на този бряг, нито на другия. От това се поражда напрежение. И в единия, и в другия случай избери посока и стъпи отново крепко.

Забелязал ли си по какъв начин нормално се съмняваш единствено в позитивните неща в живота си? В отрицателните неща не се съмняваш. Съмняваш се в честността на човек и вярваш в нечестността му. Когато някой ти е сърдит, не се съмняваш в неговия яд. Но когато някой ти каже, че те обича, се промъква подозрение: в действителност ли ме обича? Когато си депресиран, замислял ли си се въобще дали си в действителност депресиран? Не, приемаш депресията за факт. Обаче, когато си благополучен, се съмняваш: Наистина ли съм щастлив; това ли е в действителност, което желаех? Съмняваш се, че си кадърен, само че в миналото съмняваш ли се, че си некадърен?

Погледни тази наклонност да се съмняваш в позитивните неща в живота си.

Съмнявай се в отрицателното и се довери повече на позитивното. Постави подозрението, където му е мястото, и се съмнявай в подозренията.

Как да се оправиш с обвиняванията

Как се чувстваш, когато някой те упреква? Наранен, трагичен, печален, чувстваш тежест? Когато някой те упрекна, какво правиш нормално? И ти го обвиняваш или изграждаш противодействие в себе си. Това, на което се съпротивляваш, упорства. Дори и външно да не реагираш, може въпреки всичко вътрешно да се съпротивляваш. Външно е ОК да се съпротивляваш, само че вътрешно не се съпротивлявай. Веднага ще се почувстваш по-леко.

Когато някой те упреква, това може да е от незнание, неправилно усещане или злоба. Съществува антично поверие, че когато някой те упреква, той лишава неприятната ти карма. Ако схванеш това, към този момент няма да се притесняваш. Ако се съпротивляваш, когато някой те упреква, ти не му разрешаваш да отнеме отрицателната ти карма.

Не повтаряй отрицателните истории, които някой ти споделя за някой различен. Не им вярвай и ги обезкуражавай. А в случай че някой те упрекна непосредствено, не вяр- вай в това, което споделя. Просто знай, че той лишава отрицателната карма от теб, и го остави.

Когато обвиняваш някого, ти поемаш неговата неприятна карма. Когато хвалиш някого, ти поемаш положителната му карма. Предай и положителната, и неприятната карма на Божественото – и бъди свободен!

Невежият човек споделя: „ Не ме обвинявай “, тъй като това го наранява. Просветленият човек също споделя: „ Не ме обвинявай “. Знаеш ли за какво? Защото това може да нарани теб.

Как да се оправяме с грубото поведение

Какво правиш, когато някой се държи доста жестоко с теб?

• Разстройваш се.
• Отвръщаш жестоко.
• Чувстваш се отчаян.

• Бягаш и избягваш индивида или обстановката.

• Обвиняваш индивида.
• Поучаваш индивида.

Нито едно от тези неща няма да те направи по-силен. Тогава какви са разновидностите?

Погледни нечие жестоко поведение в тази светлина:
Показва тяхната страст; интензивността на тяхната всеотдайност. Показва тяхното равнище на стрес и апатия. Говори за възпитанието на индивида. Показва одобрен модел на поведение. Показва липса на осъзнатост, на Знание. Показва липса на наблюдения върху техния личен разум и неговите чувства. Показва ти поведение, което да избягваш. Дава ти опция да се противопоставиш на склонността си да реагираш и да укрепиш мозъка си. Може да е тест за твоето самообладание. Това е упражнение за теб да приветстваш и приемеш грубостта. Подсилва мозъка ти. Разкрива, че любовта, която си ти, е безусловна. Следващия път, когато някой е недодялан с теб, просто отвърни с необятна усмивка. Ако можеш да смелиш грубостта, нищо на света не може да те разклати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР