Всеобхватното търговско споразумение между ЕС и Канада (ВИТС, или както

...
Всеобхватното търговско споразумение между ЕС и Канада (ВИТС, или както
Коментари Харесай

Машини, оптични и медицински уреди: търговията между България и Канада в числа

Всеобхватното комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и Канада (ВИТС, или както е по-известно, СЕТА) влиза в действие от на следващия ден. По този мотив Европейската комисия популяризира данни за комерсиалните връзки на всяка от страните членки с Канада.

11 - Що се отнася до услугите, Канада е на 11-о място измежду най-големите търговски сътрудници на България отвън Европейски Съюз.

35 млн. евро - Стойността на остатъка на България при търговията със артикули и услуги с Канада.

82 млн. евро - Стойността на българския експорт за Канада.

47 млн. евро - Стойността на българския импорт от Канада.

Български експорт на артикули за Канада: 50 млн. евро (2015 г.)

СЕТА ще разреши постигането на огромни икономии от мита посредством унищожаване на митата върху 99% от всички тарифни линии, като 98% от тях ще бъдат отстранени сега на влизане в действие на съглашението. България ще се възползва от премахването на митата върху на практика целия си експорт и по-специално върху следните артикули:

- Машини и електрическо съоръжение

Български експорт за Канада: 11.4 млн. евро (2015 г.) Средните мита, налагани на машините и електрическото съоръжение, са ниски, само че по отношение на някои артикули се ползват високи мита, достигащи до 9%. Освен икономии от митата СЕТА ще даде опция на българските сдружения да избегнат разноските за двойно изпитване с помощта на наредбите за признание на документите за оценяване на сходството в следните браншове: машиностроене, електрически произведения, електронно съоръжение. Тези браншове също ще се възползват от наредбите на ВИТС по отношение на публичните поръчки и придвижването на експерти.

- Оптични уреди и медицински принадлежности

Български експорт за Канада: 2.9 млн. евро (2015 г.) Канадските мита доближават до 8.5%.

- Химични артикули

Български експорт за Канада: 2 млн. евро (2015 г.) Митата като цяло са ниски, само че някои от тях доближават до 6.5%.

- Фармацевтични артикули

Български експорт за Канада: 1.9 млн. евро (2015 г.) Фармацевтичната индустрия заплаща доста ниски мита, само че тя ще се възползва най-много от наредбите на ВИТС по отношение на интелектуалната благосъстоятелност. Протоколът по отношение на взаимното признание на положителните индустриални практики (ДПП) ще улесни търговията в този бранш, като планува опция органите на една от страните по съглашението да одобряват документи за сходство с ДПП, издадени от другата страна.

- Сладкарски и бисквитени артикули

Български експорт за Канада: 2.2 млн. евро (2015 г.) Канадските мита доближават до 15%.

- Сирене

Български експорт за Канада: 1.2 млн. евро (2015 г.) Износът на сирене от Европейски Съюз за Канада е стеснен от частта на Европейски Съюз от съществуваща освободена от мито квота в границите на Световната комерсиална организация. Извън тази квота върху износа се постановат прекомерно високи мита в размер приблизително на 227%, което го прави неконкурентоспособен.

В рамките на ВИТС се оферират две нови годишни безмитни квоти или непрекъснати тарифни квоти за сирене от Европейски Съюз: 16 800 тона висококачествено сирене (16 000 тона в границите на ВИТС и 800 тона, които с помощта на ВИТС ще бъдат добавени към частта на Европейски Съюз от съществуващата квота в границите на Световната комерсиална организация) и 1700 тона сирене за промишлено произвеждане. Тези количества ще се вкарват последователно в продължение на интервал от 5 години.

Европейски Съюз също по този начин ще отвори своя пазар за канадските селскостопански артикули. Това ще даде по-голям избор на потребителите. При сензитивните артикули като говеждо и свинско месо във ВИТС либерализирането ще се ограничи до даването на безмитни квоти. Над тези контрактувани квоти ще продължат да се ползват високите мита на Европейски Съюз. Във ВИТС във връзка с някои чувствителни артикули като птиците и яйцата не се ползват тарифни понижения.

Български експорт на услуги за Канада: 32 млн. евро (2015 г.)

За България Канада заема 11-о място измежду най-големите пазари за експорт на услуги отвън Европейски Съюз. Основният български експорт на услуги за Канада е в региона на телекомуникациите.

Български импорт на услуги от Канада:

19 млн. евро (2015 г.) ВИТС ще усъвършенства и подсигури достъпа на българските сдружения до канадския пазар на услугите. Например в бранша на професионалните услуги Канада отстрани редица ограничавания за работа в страната на български експерти от следните специалности, свързани с изискванията във връзка с поданството и пребиваването: юристи, счетоводители, архитекти, инженери. Във ВИТС също по този начин се подсигурява правна сигурност за експортьорите на услуги от Европейски Съюз. Канада е осигурила отбрана на актуалното си ниво на отвореност във връзка с сдруженията от Европейски Съюз, да вземем за пример в следните области: финансови услуги, телекомуникации, пощенски и куриерски услуги.

Обществени поръчки

Чрез ВИТС българските сдружения ще получат достъп до огромния канадски пазар на публични поръчки. Българските сдружения ще имат опция да показват предложения за доставка на артикули и услуги за поръчки на всички нива на ръководство в Канада (федерално, провинциално и общинско). Канада също по този начин се съгласи да направи тръжните процедури по-прозрачни посредством публикуването на обявленията за публични поръчки на федерално и провинциално ниво на един-единствен уеб страница. Ангажиментите на държавното управление на Канада в региона на публичните поръчки в границите на СЕТА са най-амбициозните, които Канада в миналото е поемала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР