Всеки знае, че зеленчуците са полезни за здравето. Повечето зеленчуци

...
Всеки знае, че зеленчуците са полезни за здравето. Повечето зеленчуци
Коментари Харесай

Това са 14 от най-здравословните зеленчуци на Земята

Всеки знае, че зеленчуците са потребни за здравето. Повечето зеленчуци имат ниско наличие на калории, само че са с високо наличие на витамини, минерали и фибри.

Някои зеленчуци обаче се открояват от останалите с спомагателни потвърдени изгоди за здравето. Ето 14 от най-здравословните зеленчуци на Земята и за какво би трябвало да ги включите във вашата диета.

1. Спанак

Този листен зарзават е един от най-здравословните зеленчуци. Една чаша (30 грама) недопечен спанак обезпечава 56% от дневните потребности от витамин А плюс цялото належащо на ден количество витамин К - всичко това единствено със 7 калории. Спанакът също по този начин съдържа доста антиоксиданти, които могат да оказват помощ за понижаване на риска от хронични болести. Проучване открило, че тъмнозелените листни зеленчуци като спанака са с високо наличие на бета-каротин и лутеин - два типа антиоксиданти, които са свързани с понижен риск от развиване на рак.

2. Моркови

Морковите имат oгромни количества витамин А, което обезпечава 428% от целесъобразната дневна стойност единствено в една чаша (128 грама). Те съдържат бета-каротин, антиоксидант, който дава на морковите оранжевия цвят и може да помогне при профилактиката на рака.

3. Броколи

 броколи са супер здравословни зеленчуци

Те са богати на съдържащото сяра растително съединяване, известно като глюкозинолат, както и сулфорафан, непряк артикул на глюкозинолат. Сулфарафанът е потвърдено, че има предпазен резултат против рака.

4. Чесън

Чесънът има дълга история като лечебно растение още в античен Китай и Египет. Основното интензивно вещество в чесъна е алицин - растително съединяване, което значително способства за разнообразните изгоди от чесъна. Няколко изследвания демонстрират, че чесънът може да контролира кръвната захар, както и да подтиква здравето на сърцето.

5. Брюкселско зеле

Подобно на броколите, брюкселското зеле е член на кръстоцветното семейство зеленчуци и съдържа същите растителни съединения като броколите. Брюкселското зеле също съдържа камферол - антиоксидант, който може да бъде изключително ефикасен при попречване на увреждане на клетките. Едно проучване при животни открива, че камферолът може да защищити от окислително увреждане на клетките и да предотврати хронично заболяване.

6. Кейл

Подобно на други листни зеленчуци, кейлът е добре прочут със своите здравословни качества, в това число наличието на питателните субстанции и антиоксиданти.

7. Зелен грах

 грахът също е измежду най-полезните зеленчуци

Грахът се смята за нишестен зарзават. Това значи, че има по-голямо количество въглехидрати и калории, в сравнение с нескорбялните зеленчуци и може да повлияе върху равнищата на кръвната захар, когато се употребява в огромни количества. Една чаша (160 грама) варен зелен грах съдържа 9 грама фибри, 9 грама протеин и витамини А, С и К, рибофлавин, тиамин, ниацин и фолат.

8. Швейцарската чарда

Швейцарската чарда е с ниско наличие на калории, само че има доста значими витамини и минерали. Една чаша (36 грама) съдържа единствено 7 калории, само че 1 грам фибри, 1 грам протеин и доста витамини А, С и К, манган и магнезий. Швейцарската чарда е изключително известна с капацитета си да предотвратява увреждането, породено от захарен диабет.

9. Джинджифил

Коренът на джинджифил се употребява като фалшификация във всичко - от зеленчукови ястия до десерти. Джинджифилът също е бил употребен като естествено средство за лекуване на заболявания. Няколко проучвания са удостоверили удобните резултати на джинджифила върху гаденето. В изследване, състоящо се от 12 изследвания и съвсем 1 300 бременни дами, джинджифилът доста понижава гаденето спрямо плацебо.

10. Аспержи

 аспержи

Само половин чаша (90 грама) аспержи обезпечава една трета от дневните потребности от фолиева киселина. Това количество обезпечава също доста селен, витамин К, тиамин и рибофлавин. Получаването на задоволително фолат от източници като аспержите може да обезпечи отбрана от някои болести.

11. Червено зеле

Този здравословен зарзават принадлежи към кръстоцветното семейство от зеленчуци и съдържа антиоксиданти и здравословни свойства. Една чаша (89 грама) сурово алено зеле съдържа 2 грама фибри, както и 85% от дневния банкет на витамин С. Червеното зеле е богато и на антоцианини - група растителни съединения, които способстват за неговия друг цвят, както и за цялостен куп здравословни изгоди.

12. Сладки картофи

Сладките картофи се отличават с оранжев цвят, сладостен усет и впечатляващи изгоди за здравето. Един междинен сладостен картоф съдържа 4 грама фибри, 2 грама протеин и положително количество витамин С, витамин В6, калий и манган. Също по този начин съдържат висока форма на витамин А, наименуван бетакаротин.

13. Колард грийнс

Колард грийнс е зеленолистен зарзават, братовчед на зелето и броколито, с огромни листа. Той е доста богат на хранителни субстанции зарзават. Една чаша (190 грама) съдържа 5 грама фибри, 4 грама протеин и 27% от дневните потребности от калций.

14. Алабаш

Също прочут като ряпа, алабашът е супер потребен зарзават, които може да се употребява недопечен или сварен. Суровият обаче е с високо наличие на фибри. Изследванията демонстрират, че наличието на антиоксиданти в алабаша го прави мощен инструмент против възпалението и диабета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР