Всеки иска за своя домашен любимец да живее възможно най-дълго. И

...
Всеки иска за своя домашен любимец да живее възможно най-дълго. И
Коментари Харесай

Колко години живеят домашните зайци?

Всеки желае за своя домакински любим да живее допустимо най-дълго. И в случай че междинната дълготрайност на живота на най-популярните домашни любимци, кучето и котката, към този момент е известна, в тази ситуация на зайци нещата са малко неразбираеми.

Ако към този момент имате заек или обмисляте да го осиновите, прочетете тази публикация, с цел да разберете какъв брой дълго живее домакински заек и да се информирате по какъв начин можете да удължите живота му.

Средната дълготрайност на живота на домашния заек е 8-12 години, за разлика от тази на дивите зайци, която е доста по-ниска, заради обстоятелството, че те би трябвало да се оправят с разнообразни здравословни проблеми, апетит и даже хищници.

Въпреки че има доста породи зайци, е мъчно да се каже коя от тях има по-голяма дълготрайност на живота. Установено е обаче, че като цяло продължителността на живота на едрите породи зайци е по-ниска от тази на мини зайчетата.

Как да удължите живота на вашия заек?

За домашните зайци не е толкоз мъчно да се грижим, заради което животът им може да бъде продължен, в случай че им обърнем повече внимание.

 Домашно зайче

Храни за заека

Диетата на заека би трябвало да се състои от сено, защото комерсиалните зърнени храни не са главната храна, а единствено допълват предложената. Сеното е от значително значение при храненето на зайци, защото обезпечава огромни количества фибри, без които храносмилателната система би била блокирана. 

Сенните нишки оказват помощ за попречване на диария при заека, унищожаване на погълнатата четина. Те развиват потребна чревна бактериална флора, оказват помощ за съвършено храносмилане и чревен пренос. В допълнение, сеното разрешава положително заличаване на зъбите, тъй че заекът към този момент не изпитва потребност да хапе другаде.

Можете да давате на заека маруля или всевъзможен тип салата, листа от ряпа или репички, листа от глухарче, зелена детелина, прясна трева, зелен магданоз, босилек, моркови или листа от пащърнак. Зеленчуци като зеле, спанак, листа от броколи, карфиол или брюкселско зеле би трябвало да се дават умерено. Те съдържат огромно количество оксалати, които могат да станат токсични за заека, в случай че надвишат избрана централизация в организма. 

Зелените би трябвало бъдат измити и изсушени, преди да бъдат сложени в клетка. Събирайте трева и листа от глухарче от чисти, незамърсени химически места.

Гранули или специфични търговски фуражи за зайци би трябвало да се оферират към зеленчуци и сено. Изберете гранули с високо наличие на фибри (около 18%) и оптимален % от 15-18% протеин. Излишъкът от калций също не се предлага.

Клетка за заека

Клетката би трябвало бъде задоволително огромна, с цел да разреши на зайчето да скача, да стои на задните си крака или да лежи по тил. За да се обезпечи комфорт, клетката би трябвало да бъде 4-5 пъти по-голяма от дължината на възрастния заек и 2 пъти по-голяма от ширината му.

 Продължителност на живот при домашните зайци

Посещения при ветеринар

Причината, заради която днешните домашни зайци живеят по-дълго, в сравнение с в предишното, е, че ветеринарните лекари са се специализирали в грижите им. Затова е наложително да водите заека си на постоянни прегледи и в случай че е остарял - колкото по-често, толкоз по-добре. А кастрирането на заека усилва продължителността на живота.

Противно на общоприетото разбиране, зайците са интелигентни. Всеки субект има специфична персона и е в положение да изрази доста настроения: обвързаност, експанзия, ревнивост, яд, екстаз, боязън, послушание, горест, владичество, любознание или наслада. Те обичат да играят и да изследват. 

Но не забравяйте, че за разлика от кучетата и котките, зайците са плячка в дивата природа, тъй че те се държат друго от месоядните, упоменати нагоре. Заекът е по-страхлив, мнителен и не обича да бъде сюрпризиран, гонен, напомнят от petmd. Силните шумове или внезапни придвижвания гo плашат, по този начин шансът заекът да живее 8-12 години е по-голям в спокоен дом със спокойни хора.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР