Всеки ден сме изправени пред вземането на решения. Повечето от

...
Всеки ден сме изправени пред вземането на решения. Повечето от
Коментари Харесай

5 признака, че правите погрешна кариерна стъпка

Всеки ден сме изправени пред вземането на решения. Повечето от тях, за благополучие, не са изключително комплицирани - какво да облечем, какво да закусваме, по какъв начин да поспим още половин час или по кое време да се насладим на следващия епизод от обичания ни сериал. С други думи, алтернативите са част от всекидневието ни. Те не предизвикат нито сериозен стрес, нито вътрешен дисонанс. Когато става дума обаче за кариерна стъпка, не е изумително, че смяната може да ни залее с куп мисли и предпочитание да претеглим плюсовете и минусите, написа Marieclaire.

Когато излизате от зоната си на комфорт, няма верни и неправилни отговори. Най-добрият метод да се справите в обстановката е като послушате вътрешния си глас.

Какво чувствате - че се движите в вярната посока или че вършиме огромна неточност?

Може да се ориентирате в прочувствения си свят благодарение на пет контролни “звънеца ”. Именно те ще ви оказват помощ да разберете, дали фактически взимате вярно или погрешно (за вас самите) решение.

Имате неприятно предусещане

На всеки е познато това възприятие: нещо не върви както би трябвало.

Нямате рационално пояснение за това, само че долавяте вътрешно безпокойствие и даже боязън. Случвало ли ви се е в кариерата преди?

Да изпитвате дискомфорт е обикновено. В логиката на психиката съществуват доста начини, които оказват помощ да проучваме страха и да поемем контрола над него. Да се отказвате от превъзходно предложение единствено поради това, че сте нервни обаче - не е рационално.

Ако възприятието на боязън и нерешителност въпреки всичко се ускорява - това може да бъде сладкодумен симптом, че вие към момента не сте подготвени за идната стъпка. В такива случаи може да се тествате по системата 10/10/10. Тя оказва помощ да отделите сантиментите от обстоятелствата.

Помислете за основния източник на паника. Ще играе ли роля той след 10 седмици? А след 10 месеца? А след 10 години? Вашите отговори ще ви оказват помощ да погледнете на въпроса в вероятност.

Например, в случай че ви е некомфортно в екипа, то това възприятие може да не изчезне и след 10 месеца, а даже и след 10 години. По различен метод стои въпросът с маршрута до работа. С него може да свикнете единствено след 10 седмици.

Отчаяли сте се

Възможно е толкоз да сте изтощени от актуалните си отговорности, че да сте подготвени да промените работата си с първото работно предложение, което се изправи на пътя ви. Не е изключено фамилията ви да е в тежка финансова обстановка и основните ви критерии да се свеждат до размера на заплатата. В такива моменти суматохата е най-лошият декор, на който да вземете значимо решение.

Пробвайте да се посъветвате с човек, който не изпитва същите страсти. Той ще огледа с други очи на обстановката. Това може да бъде най-хубав другар, ментор и други Ще се удивите какъв брой елементарно се вземат решение, когато човек е спокоен и справедлив.

Имате нездравословни претекстове

Винаги бъдете почтени със себе си. Сменяте работата си, с цел да натриете носовете на старите сътрудници или с цел да угодите на околните си? Никога не променяйте кариерния си път в собствен ущърб. Тревожен знак е, в случай че го вършиме. За такива решения ще съжалявате цялостен живот.

Налага се да се уговаряте

Когато се постанова да вършим нещо на мощ, постоянно се стараем да си измислим странни плюсове, които ни стимулират да продължим напред. Ако сте взели решение за идващ стадий от кариерата си, прозназяйки мотивиращи изречения започващи със “защото ”, помислете отново.

“Защото ще спечелвам повече пари ”.

“Защото ще имам влиятелна работа ”.

“Защото механически това може да се смята за покачване ”.

Подобен вътрешен разговор е предназначен да отговори на вашето вътрешно безпокойствие. С други думи, вие стартирате да се убеждавате със сухи обстоятелства, вместо да цените личните си усеща.

Рационалността постоянно има място. В дадения случай обаче се пробвате да оправдаете решението си по неприятен метод.

Тревожите се

Вземането на комплицирани решения постоянно е съпроводено от нервно напрежение. Възможно е да не спите нощем или да загубите апетита си. Не забравяйте нито за момент едно нещо - в случай че сте взели вярното решение, то наред с неспокойствие ще изпитвате и интерес, любознание и здравословна доза неспокойствие от идната работа. Ако не долавяте нито една позитивна страст у себе си, отложете смяната в кариерното си развиване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР