Женски затвор близо до Неапол беше евакуиран заради земетресението с

...
Женски затвор близо до Неапол беше евакуиран заради земетресението с
Коментари Харесай

Женски затвор беше евакуиран заради земетресението край Неапол

Женски затвор покрай Неапол беше евакуиран поради земетресението с магнитуд 4,4 с епицентър в дейна вулканична зона западно от южния италиански пристанищен град, което принуди стотици локални поданици да прекарат нощта в колите си или в палатки, съобщи Асошиейтед прес. Няма ранени след труса нощес, а материалните вреди са минимални, добавя организацията.

Трусът е най-силният, откогато се води статистика за територията на античния латентен супервулкан, прочут като Флегрейските полета (Кампи Флегреи), западно от Неапол, до крайбрежията на Тиренско море, където са ситуирани няколко неаполитански квартала и покрайнини, сподели Джузепе де Натале, вулканолог от Националния център по геофизика и вулканология.

По време на последния важен трус в региона през 1984 година 40 000 поданици са били евакуирани от съображения за сигурност поради продължителна сеизмична интензивност и предстоящо вулканично изригване, каквото в последна сметка не е имало, означи АП.

Около 140 дами, излежаващи присъди в пандиза в неаполитанското предградие Поцуоли, са били евакуирани, до момента в който е имало инспекция за възможни вреди по постройката. Жилищни кооперации също са били опразнени за ревизия, като от там са се изнесли 40 фамилии, осведоми италианската държавна телевизия РАИ.

През нощта е имало общо към 150 леки труса, които са държали хората напрегнат, отбелязва АП, като добавя, че минимум 500 души са преспали в палаткови лагери, проведени от службата за гражданска отбрана. Други са спали в коли.

Районът към Флегрейските полета е както сеизмично, по този начин и вулканично деен. Земната повърхнина се е издигнала с 1,3 метра от 2006 година насам, което е повече спрямо времето преди труса от 1984 година Вулканологът Де Натале акцентира, че е невероятно да се планува по кое време може да има още веднъж изригване или по-силен трус.

Най-малко половин милион души живеят в най-застрашения от вероятно вулканично изригване регион. Националният център за геофизика и вулканология приканва италианското държавно управление да изготви проект за подсилване на постройките в региона, тъй че да могат да устоят на трус с магнитуд най-малко 5.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР