Всеки ден изскачат нови идеи от необятния български парламент. Само

...
Всеки ден изскачат нови идеи от необятния български парламент. Само
Коментари Харесай

КЕВР - островът на обезглавеното енергийно спокойствие

Всеки ден изскачат нови хрумвания от необятния български парламент. Само Бог знае какво още имат в главите си националните избраници от 45-тото Народно заседание, само че измежду въпросите, които още не са повдигали е и този за избора на нов управителен състав на Комисията за енергийно и водно контролиране. Той може въобще да не е в дневния им ред, само че събитията в енергетиката рядко търпят отсрочване. А решенията за бранша „ на коляно “ и „ в 12 без пет “ постоянно до момента са били контрапродуктивни.

 

Измина година откогато изтече мандата на ръководителя на енергийната комисия доцент Иван Иванов. През предишното лято депутатите от 44-тото Народно заседание не съумяха да назначат нов.

Конкурсът се провали с гръм и тропот откакто единственият претендент за тази позиция Пламен Младеновски, повдигнат от квотата на ГЕРБ, се отхвърли от конкуренцията. Управляващите уверяваха, че още през септември ще стартират нова процедура, единствено че уверението им някъде увисна по трасето. И до през днешния ден - към този момент цяла година

КЕВР работи малко на автопилот.

Оказа се, че и освен това състояние този орган е в положение да взима съответни решения, само че нещата не могат да продължат по този метод до безспир.

До избирането на нов началник регулаторът сякаш щеше да бъде управителен от Иван Иванов. По този метод бяха избрани и новите цени на тока и парното, които влязоха в действие от 1 юли 2020-та. В момента обаче доцент Иванов е в болничен и с вътрешна заповед за краткотрайно изпълняващ функционалностите на ръководител на комисията е избран специалистът Владко Владимиров.

Професионалната реализация на Владимиров е обвързвана главно с мини „ Марица Изток “. Като последно, през 2015-та, той е бил техен съветник През годините обратно е бил в управата и на Мини „ Бобов Дол “, които в този момент са в частни ръце. В края на юли м.г. Владимиров бе избран отново за още един мандат в енергийния регулатор - още веднъж от квотата на " Обединени патриоти ".

На краткотрайния ръководител несъмнено му предстоят напрегнати месеци. Май и юни нормално са най-тежките и напрегнати за енергийната комисия. Именно тогава е належащо

да бъдат утвърдени новите цени на парното и тока. 

Тогава би трябвало да стане ясно и друго - кои производители ще работят за контролирания пазар и на какви цени ще продават " стоката " си. Това директно визира държавните НЕК, АЕЦ " Козлодуй ", ЕСО и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. На този стадий КЕВР още не е оповестила настояванията на държавните мастодонти, само че обичайно НЕК и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ желаят съществено нараствания на цените си по другите им съставни елементи. Причината е, че и двете сдружения са в тежко финансово положение. Силно се утежнява в последните години положението на въглищната централа и тази наклонност ще продължи поради високите цени на квотите нездравословни излъчвания, които тя купува. Всъщност в последно време държавната Топлоелектрическа централа оцелява само с помощта на финансовите инжекции на БЕХ. Колко време обаче ще продължи това?

Извън държавната енергетика, КЕВР би трябвало да разиска и настояванията на електроразпределителните сдружения за нарастването на тока за бита. Точно тук

комисарите ги стяга най-вече чепика.

И то не тъй като настояванията на ЕРП-тата са за стремително повишаване. Просто политиците не са подготвени да одобряват по-високи цени сега. Всички виждаме по какъв начин забавянето при определянето на цените на природния газ за април при „ Булгаргаз “ сътвори поредност от проблеми и кавги измежду депутатите. А такова утвърждение към този момент ще се прави всеки месец.

Освен всичко друго ще се наложи и взимането на решения по предложенията на топлофикациите, които обичайно упорстват за нови, по-високи цени. Тази година сдруженията са се раздали оптимално, желаейки повишаване с сред 6 и 70 на 100. Конкретно столичната топлофикация е поискала нарастване с 15 на 100. Най-скромна в тези си претенции е варненската " Веолия " – с едвам 6 на 100. А най-сериозно повишаване на топлоенергията са предложили топлофикациите в Перник и Велико Търново - надлежно с 60 и със 70 на 100.

При производството на електрическа енергия посредством когенерация най-малкото желано нарастване е от 17 на 100 и то е на EVN Топлофикация. Рекордьор е

пернишкото парно - с искания за 40% по-скъп ток.

Припомняме, че Топлофикация " Перник " разгласи наскоро желанията си да премине на природен газ и влага в нови газови мощности. Вероятно това е повода оттова да упорстват бързо, бързо да им бъдат вдигнати цените на услугите.

В последна сметка регулаторът ще има нелеката задача „ да усмири “ тези претенции и като всяка година да успее да резервира обществения мир в страната. Това обаче стартира да наподобява все по-трудно и поради следващия удар, който ще би трябвало да понесе. Става дума за либерализираният пазар на електрическа енергия. След юни огромна част от дребния и междинен бизнес ще би трябвало да купува ток на свободния пазар. Но на този сегмент цените са по-високи по отношение на тези за бита, което е

нова причина за кавги и митинги.

Любопитен миг е, че всяко решение на КЕВР в този момент ще се подписва от човек, краткотрайно изпълняващо функционалностите на неин ръководител. Факт, който умерено може да се употребява от адвокати и разнообразни НПО-та за оборване легитимността на новите цените пред съда. 

За похлупак, предстоят промени и в трансграничната търговия с електрическа енергия. Пазарното обединяване на един от сегментите „ Ден напред “ стартира през май - с Гърция, а в края на годината и с Румъния. Там енергийната комисия има относително слаби функционалности, само че ще й се наложи най-малко да следи обстановката, въпреки и с недоокомплектован управителен състав.

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР