Всеки четвърти смартфон на пазара попада в ценовата категория $600+(снимка:

...
Коментари Харесай

Прогноза: Смартфоните ще стават по-скъпи


Всеки четвърти смарт телефон на пазара попада в ценовата категория $600+
(снимка: CC0 Public Domain)

С редната продажна цена (ASP) на смарт телефоните надвиши границата от 300 $ през 2021 година , което е най-високата стойност в промишлеността от 2013 година насам. Но е кспертите на Strategy Analytics считат, че това не е границата и предвиждат по-нататъшно повишаване на умните телефони.

Според анализаторите, през актуалната 2022 година световните продажби на смарт телефони в парично изражение ще набъбнат с 2% по отношение на миналогодишното равнище от 412 милиарда $ и ще доближат 423 милиарда $. През същия интервал индикаторът ASP ще се усили от 306 на 308 $. Възходящата траектория ще продължи и през идващите няколко години – до 2027 година, сочи прогнозата.

Най-високи междинни цени на смарт телефоните се чакат в Южна Корея и Япония, а най-ниски – в Африка и Азиатско-тихоокеанския район. Разликите в динамичността на растежа и индикаторите на ASP сред развитите и нововъзникващите пазари ще се дължат на разликите в проникването на смарт телефоните, равнището на Брутният вътрешен продукт, приемането на 5G, популацията и други фактори, отбелязва Strategy Analytics.
още по темата
Анализаторите обръщат внимание и на обстоятелството, че Япония беше водач във връзка с ASP при смарт телефоните до 2020 година, само че през 2021 година Южна Корея я измести. Основната причина за повишаването на смарт телефоните в Корея е постоянният и бърз напредък в продажбите на скъпи модели Samsung със сгъваеми екрани.

Strategy Analytics счита, че Южна Корея ще продължи да изпреварва Япония във връзка с междинните продажни цени на смарт телефоните през целия планиран интервал. Това ще бъде улеснено от преимуществото на корейските снабдители, най-вече Samsung, в региона на софтуерните нововъведения. В същото време регулаторният таван на дотациите за смарт телефони в Япония задържа цените им през последните години.

По-рано анализаторите оповестиха, че през последното тримесечие на 2021 година премиум устройствата с цена от 300 $ и повече са донесли съвсем 75% от приходите на международния пазар на смарт телефони, а делът на такива устройства в доставките е 34%. Почти всеки четвърти смарт телефон, излязъл на международния пазар в интервала октомври-декември 2021 година, принадлежи към ценова категория $600+.

Изследователската компания Counterpoint Research също наблюдава възходящата наклонност в цените на смарт телефоните. Според нея, през 2021 година продажбите на първокласни смарт телефони на цени от 400 $ и повече са се нараснали с 24%, до момента в който пазарът като цяло записва растеж от 7%. В резултат на това скъпите устройства са заели рекордните 27% дял от пазара.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР