Всеизвестен факт е, че когато богатите даряват средства за благотворителност,

...
Всеизвестен факт е, че когато богатите даряват средства за благотворителност,
Коментари Харесай

Тръстове за благотворителност: Тайният начин на богатите да трупат пари

Всеизвестен факт е, че когато богатите подаряват средства за щедрост, те постоянно намират метод да извлекат оптималната изгода за себе си.

Най-разпространената процедура са тръстовете за щедрост, които се основават от физическо или юридическо лице, наречено праводател.

То дефинира метода на финансирането им посредством избор на благотворителна организация или голям брой такива, които получават годишни заплащания за авансово посочен период на деяние на тръста.

Всичко, което остава след приключването на този период, отива при бенефициенти, определени още веднъж от праводателя, като в множеството случаи това са негови наследници, изяснява в разбор по тематиката BusinessInsider.

От милиардерите Уолтън до Жаклин Кенеди Онасис

Едно от най-известнтие милиардерски фамилии в Съединени американски щати – Уолтън, наследници на империята Walmart, са икономисали най-малко 3 милиарда $ от налози, употребявайки концерн за щедрост, настояват от организацията " Американци за данъчна правдивост ".

Друг от най-ярките образци за това е вдовицата на президента Кенеди – Жаклин Кенеди Онасис, която включва в наследството си благотворителен концерн в интерес на внуците си, след приключването на периода му от 24 години.

С помощта на верните юристи, които да изготвят всички детайлности по комплицираната документи, богатите икономисват големи суми от налозите върху имуществото и приходите си, употребявайки обществената щедрост.

Ако да вземем за пример, активите в тръстовете се усилват по-бързо от лихвения %, избран от данъчната работа все още на финансирането, бенефициентът може да получи доста по-голямо положение от в началото избраните финансови условия, настояват още от " Американци за данъчна правдивост ".

Говорител на семейство Уолтън пази милиардерската фамилия от обществените нападки още преди десетилетие. През 2013 година Ланс Морган разяснява пред Bloomberg, че " всички практики за щедрост или обмисляне на имуществото, употребявани от клиентите му, са необятно налични и постоянно употребявани ".

Да осигуряваш противозаконните си наследници

" Начинът, по който доста от нашите клиенти гледат на тези тактики, е да обслужат своите благотворителни планове, тъй че да привнесат и персонална изгода от тях ", признава различен юрист – Ед Рен, сътрудник в Withersworldwide.

Много от неговите клиенти са бизнесмени със личен бизнес или участници в частни финансови и хедж фондове, които са получили бърза облага и целят по-малко приспадане на налози върху приходите им.

Те могат да се употребяват от дискретното прекачване на благосъстояние, което се демонстрира като обществена филантропия.

" Виждал съм хора, които употребяват тази тактичност за прехрана на любовниците си и даже за обезпечаване на противозаконни наследници, за които съпрузите им даже не подозират ", признава Рен пред BusinessInsider.

" До известна степен благотворителните тръстове са метод да се скрие кой тъкмо е бенефициентът ", добавя той.

Игра на лихвени проценти

Едни от най-разпространените тръстове за благотворителни цели са така наречен CLAT, които изплащат закрепен % на годишна база от цената на тръста сега на основаването му. Семейство Уолтън и Джаки Кенеди Онасис избират точно CLAT.

" С CLAT се ангажирате с закрепена цифра, което значи, че в случай че пазарът внезапно се срине, а всички сме виждали това от време на време през последните десетилетия, вие ще изплащате този % ", изяснява Дженифър Галваня, началник на доверителните, имотните и данъчните покупко-продажби в Bank of America Private Bank. " Възможно е да изчерпате тръста, преди той въобще да доближи до бенефициента на остатъка ", добавя още специалистът.

За да се подсигурява, че някакъв излишък въпреки всичко ще бъде завещан от бенефициента, праводателят може да избере различен тип благотворителен фонд – CLUT, вместо CLAT.

И двата типа тръстове изплащат закрепен % от активите си за щедрост, само че разликата при CLUT е, че се употребява справедливата пазарна стойност все още на погашение на сумата, а не първоначалното  финансиране към избран %.

Това значи, че CLUT не може да бъде привършен, а при положение, че активите се показват по-добре от предстоящото, благотворителната организация получава по-големи заплащания, като по този метод се лимитират облагите на бенефициента.

Повечето юристи структурират CLAT по този начин, че да " нулират " остатъчния дял, което значи, че актуалната стойност е равна на средствата, трансферирани в тръста. Ставката, която се употребява за пресмятане на актуалната стойност, наричана ставка 7520, е 5,2% към януари 2024 година

Ако изчисленията плануват, че остатъчната рента на е равна на нула, бенефициентите са освободени от налог върху имуществото, даже в случай че активите фактически се оценят с по-голяма сума.

Как тъкмо работи схемата

Ето един образец по какъв начин може да работи CLAT, пояснен от Майкъл Принцо, ръководещ шеф в CliftonLarsonAllen.

В случая се преглежда благотворителен концерн CLAT, основан през декември 2023 година и финансиран с 1 млн. $ за период от 20 години. За да се нулира, в случай че приемем, че ставката 7520 е 5,8%, тръстът би трябвало да заплати 1,86 млн. $ за щедрост през този период. Ако активите на тръста се влагат и реализиран годишна норма на възвръщаемост от 9%, остатъкът ще бъде 2,1 млн. $.

Бенефициентите получават този излишък без налог върху имуществото или дарението. Той също по този начин не се взема поради при освобождението на праводателя от налог върху имуществото и налог подаяние, защото тези активи са основани от бъдещия напредък на тръста след внасянето на активите.

Най-честата процедура е сходен тип благотворителни тръстове да се финансират с обществено търгувани акции или парични средства, които се реинвестират през периода на деяние.

По този метод се усилят оптимално възможностите активите за бенефициента да надвишават ставката 7520, т.е. наследниците на праводателя да бъдат оптимално обезпечени, добавя специалистът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР