Все си мислим, че Анди Уорхол няма как да стане

...
Все си мислим, че Анди Уорхол няма как да стане
Коментари Харесай

Мерилин на Уорхол стана най-скъпата творба от 20 век

Все си мислим, че Анди Уорхол няма по какъв начин да стане по-легендарен, а той все съумява да ни опровергае,. Когато мощният му зарят се сплоти с този на Мерилин Монро пък непосредствено приказваме за чупене на върхове. Именно това се случи с паметната творба " Мерилин ", отдадена на обичания секссимвол на Америка. 

Става дума за картината Shot Sage Blue Marilyn, която беше продадена на търг за 195 млн. $, което я прави най-скъпата творба на изкуството от 20 век, продавана в миналото. Това също по този начин е най-високата сума, плащана в миналото за американско произведение на изкуството.

произведението през 1964 година, след гибелта на Монро, като е използвал известна фотография на звездата за вдъхновение. 

Проведеният от аукционната къща Christie's търг в Ню Йорк беше значително считан за знак на положението на пазара на първокласни предмети на изкуството в ерата след пандемията, написа BBC. Преди търга от Christie's оповестиха, че картината е " едно от най-редките и трансцедентални изображения, които съществуват ", като продажната й цена е към " към " 200 млн. $.

 
               

Търгът започва с продажна цена от 170 млн. $, която след това се увеличи до 195 млн. $, щом бъдат взети поради таксите и налозите.

Предишната рекордна цена за американска творба на изкуството беше 110.5 млн. $, които бяха платени за картина от 1982 година на Жан-Мишел Баския.

Окончателната цена за картината на Уорхол също по този начин чупи върха за творба на изкуството от 20 век, който беше подложен през 2015 година, когато от 1955 година " Жените на Алжир "  беше продадена за 179.4 млн. $.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР