Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е в Бюджет

...
Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е в Бюджет
Коментари Харесай

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е в Бюджет 2024 на 20 май да бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Това съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той уточни, че е било разисквано със служебните министри на финансите и на образованието по какъв начин на две етапи да се изпълнят законовите разпореждания и да бъдат открити нужните финанси за висшето обучение.

По негови думи с тези средства заплатата на асистента ще стане 2100 лв., със задна дата 1 януари, както е било контрактувано по-рано, само че не се е случило, което е провокирало и

Димитров посочи, че спомагателните средства от към 41 милиона лв. " са извоювани през последните дни ".

" Постановлението за тях е пуснато от премиера, с цел да бъде признато от Министерския съвет в понеделник (20 май) до обяд, с които се обезпечават и спомагателните нараствания на заплатите от 1 януари на всички, заети във висшите образователни заведения, а освен на асистентите, с 290 лв.. И с 200 лв. нарастване от 1 януари на неакадемичния състав, за който не беше планувано нищо в Бюджет 2024. Както има нарастване и на стипендиите за докторанти ", регистрира синдикалистът.
 КНСБ не има вяра на сметките на ректорите за служителите във ВУЗ-овете
КНСБ не има вяра на сметките на ректорите за служителите във ВУЗ-овете

Отпуснатите 39 млн. лева не са задоволителни, трябват още 49,2 млн. лева

Той съобщи, че за второто разпореждане, което би трябвало да бъде признато до обяд на 20 май, уверението на служебния министър председател и на финансовия министър е, че преди 24 май тези пари също ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете.

" Големият въпрос беше по кое време и от неотдавна гласувания Закон за висшето обучение. Ангажиментите, които би трябвало да се обезпечат тези 184 млн. лв., които не могат да бъдат открити в този момент и по тази причина са нужни спомагателни планове и средства. Това обаче би трябвало да стане с уговорката на всички политически партии и по тази причина ние предприехме тази бърза совалка сред всички парламентарно показани партии, които най-после поддържаха в писмен тип да поемат своя ангажимент ", изясни Димитров.

По негови думи това е повода, заради която синдикатите са решили да запазят протестната си подготвеност за след изборите.
 Обмисля се актуализация на бюджета поради заплатите във ВУЗ-овете
Обмисля се актуализация на бюджета поради заплатите във ВУЗ-овете

Няма дупка в бюджета на образованието.

" По-добре да запазим тази сила и да изчакаме да забележим дали политиците ще спазят този ангажимент. Към 15-20 юни министърът на финансите ще има по-голяма изясненост с какви средства разполага и какво може да предложи, тъй като през юни се получават заплащания по доста от налозите ", обясни синдикалистът.

Димитров посочи, че висшето обучение е било подценявано години наред и съгласно него това нарастване на заплатите е справедливо.

Президентът на КНСБ заяви и че синдикатите и бизнесът оферират смяна в Кодекса на труда, която да подсигурява поддръжка за компаниите, изпаднали краткотрайно в усложнение:

Обсъжда се изменение в Кодекса на труда, обвързвано със основаването на механизъм, сходен на " 60:40 " по време на пандемията, за браншовете, които изпитват съществени усложнения и тук-там са почнали да уволняват хора.
 Отпускат 39 млн. лева за по-високи заплати в университетите
Отпускат 39 млн. лева за по-високи заплати в университетите

Решението влиза в действие, считано от 1 януари тази година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР