Все повече деца се оказаха ухапани от кърлежи в първите

...
Все повече деца се оказаха ухапани от кърлежи в първите
Коментари Харесай

Какви са рисковете след ухапване от кърлеж?

Все повече деца се оказаха ухапани от кърлежи в първите дни на лятото. Как да създадем по този начин, че лекарите да реагират незабавно на ухапването? Какви са болесттите, които могат да се появят след захапване от кърлеж? Някои от тях са екзотични, само че други са изцяло естествени и могат да се случат даже в случай че кърлеж е нахапал детето ви в кварталната градинка. Важното е по какъв начин ще реагирате.
Съществено е да знаете, че кърлежите водят свободно и паразитно битие, те се запиват върху избран тип гостоприемник и откакто се нахранят, падат. Възрастните човеци снасят към 14 000  яйца. Обитават почва, треви, шубраци, ниски дървета, дупки на гризачи, пещери, селскостопански постройки. У нас са познати към 38 типа.
Кърлежите са съществени приносители на следните болести: кримска хеморагична треска; марсилска треска; лаймска борелиоза;  кърлежов енцефалит; ку треска; туларемия.

Как да се предпазим

Когато тръгвате с децата на разходка или излет измежду природата, в парка или кварталната градинка, където има треви и шубраци, обърнете внимание на облеклото. Добре е да облечете и себе си, и детето с облекла, които да се затварят компактно към глезените и китките на ръцете. Препоръчително е облеклата да са в светли тонове, а обувките да са закрити. През пролетните месеци, когато е най-опасният интервал, избирайте алеи и пътеки, които са по-широки и утъпкани. Не пускайте децата да тичат или да лежат в буйната млада трева.
Добре би било върху откритите елементи на кожата да се нанесе препарат за отбрана от кърлежи. При по-малки деца и бебета прецизно съблюдавайте напътствията за приложимост.
След края на разходката деликатно прегледайте своето тяло и тялото на детето, а също и облеклата, с които сте били облечени. Обърнете по-голяма внимание на ингвиналните гънки, подмишниците, врата и към ушите. Ако забележите кърлеж, най-добре се обърнете към доктор за отстраняването му и не рискувайте да го махате сами.
За да избегнете неприятни срещи с досадните твари, избягвайте местата, където сте забелязали, че има леговища на улични кучета или котки. Не позволявайте на децата да ги галят или да си играят с тях, даже да са маркирани, че са обезпаразитени. Ако сте на посетители на село и там има домашни животни, съблюдавайте същите правила, защото въпреки и в двора, животните също биха могли да са приносители на паразита.

Какво да вършим, в случай че открием кърлеж в кожата?

Ако кърлежът бъде изваден в първите 12-18 часа, откакто се е впил, той не съставлява заплаха и вероятността да съобщи на приемника си зараза е най-малък. Именно поради това е значимо ранното разкриване, за което би ни помогнало преглеждането след разходка. Ако откриете впит кърлеж, най-добре отидете на доктор, които ще го отстрани  със специфични пинцети. А в случай че се постанова по-сериозно отнасяне, ще реагира съгласно обстановката. Мнозина имат вяра, че кърлежите могат да се отстраняват с течна лой. Защо обаче този способ не е изцяло ефикасен? Защото задушаването на кърлежа с течна лой крие риск - даже и да не е съумял да съобщи инфекцията, това да стане сега на задушаването му заради регургитация, т.е. връщане на чревното съдържимо към челюстите и смукателния уред и от там в кръвоносната система на приемника. Затова задушаването на кърлежа би трябвало да се заобикаля като способ за премахване.
У нас най-често срещаните затруднения след захапване от кърлежи са лаймската болест и марсилската тресчица. И двете болести се предизвикват от бактерии, което значи, че лекуването им се прави с антибиотици.
Лаймската болест стартира типично с алено леке с размер 4-5 см, което се появява след 7-10 дни на мястото на ухапването от кърлежа. Често има общо неразположение, отмалялост, изнемощялост. Температурата не е нараснала. Оставена без лекуване, заболяването прогресира, визира ставите, нервите, мозъка и сърцето.
Марсилската тресчица е остро заболяване с висока температура, особено черно леке на мястото на ухапването и малък обрив по цялото тяло. Протича тежко, може да има затруднения, само че не е дълготрайно като Лаймската болест.
Други, излъчени с кърлежи инфекции в България са анаплазмозата, кримската хеморагична тресчица, кърлежовият енцефалит.
Анаплазмозата протича с висока температура 5-10 дни след ухапването, присъщи са главоболие, болки в мускулите и ставите. Заболяването е с добра прогноза и нормално заболелите оздравяват без особено лекуване. Кримската хеморагична тресчица е доста тежко заболяване, само че за благополучие то се развива доста рядко. Заболяването протича с висока температура, кървене от венците, лигавиците и вътрешните органи.
Кърлежовият енцефалит нормално протича с температура, рядко с затруднения, засягащи мозъчните обвивки.
Съветите към родителите, които водят деца в планината, е да им поставят светли облекла и да ги преглеждат за съществуване на кърлежи всеки уикенд.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР