Все по-често онкологични заболявания биват откривани в напреднал етап, констатират

...
Все по-често онкологични заболявания биват откривани в напреднал етап, констатират
Коментари Харесай

Фокусирането върху коронавируса забавя откриването на онкозаболявания

Все по-често онкологични болести биват откривани в напреднал стадий, установяват лекарите от Комплексния онкологичен център в Русе. Според тях съществена причина за това е фокусирането върху ковид и неналичието на профилактични прегледи.

Ракът на млечната жлеза, на яйчниците, на тялото и шийката на матката при дамите, както и ракът на белия дроб при мъжете са злокачествените формирания, които от началото на пандемичната конюнктура в страната записват наклонност за по-късно разкриване.

Ако преди пандемията 79,4 % от новооткритите случаи са били в начална фаза, то в този момент този % е понижен на 67,5.Това заяви шефът на Комплексния онкологичен център в Русе доктор Камен Кожухаров и напомни, че за дамите над 50-годишна възраст Здравната каса е планувала профилактични безвъзмездни мамографски прегледи на всеки две години.

Липсата на ранна диагностика е усложнила лекуването и понижава възможностите за преживяемост на пациентите, сподели още доктор Кожухаров, и добави:

„ Късното разкриване на онкологичните болести след себе си влачи огромна поредност от социално-икономически проблеми за самата страна и за популацията. Затова задачата е да се откриват по-рано. Ние не можем да спрем образуването на онкологични формирания в нашите тела, тъй като то някак си е заложено поради самата генетика, само че най-малко да ги откриваме рано и да можем да ги лекуваме окончателно “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР