Все още няма съгласие за 10-ия пакет санкции срещу Русия.

...
Все още няма съгласие за 10-ия пакет санкции срещу Русия.
Коментари Харесай

Спорни точки бавят 10-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия

Все още няма единодушие за 10-ия пакет наказания против Русия. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен даде обещание пакетът да е реалност до на следващия ден, когато означаваме една година от началото на войната в Украйна. Посланиците на страните от Европейски Съюз не престават разискването и в този час. Предвидени са нови ограничавания във финансовия бранш и търговията, както и наказания за физически и юридически лица.

Няколко са противоречивите точки в новия пакет от наказания, а предстоящо Унгария е страната, която заплашва да наложи несъгласие по тях. Будапеща се опълчва на предлагането интервалът на дейности на глобите да бъде продължен от 6 месеца на една година - мярка, която по-голямата част от страните желаеха в опит да лимитират опцията за Унгария непрекъснато да блокира процеса.

Отново Будапеща изиска изваждането от листата на няколко души и се опълчва и на настояването на няколко страни в глобите да се включат членове на фамилиите на съветски олигарси . Включването на членове на фамилии би лимитирало опитите за заобикаляне на глобите от олигарси посредством прехвърлянето на активи и компании на името на членове на фамилиите им.

Няколко страни, измежду които Полша и Литва упорстват и за ограничавания в нуклеарната енергетика и включването на " Росатом " в десетия пакет от наказания, само че още веднъж Унгария е изрично срещу. На последната среща на върха президентът Румен Радев също сподели, че България ще наложи несъгласие върху наказания, свързани с нуклеарната енергетика.

Въпросът за наказания върху вноса на съветски диаманти също остава противоречив и не се чака съветските диаманти да са част от пакета.

Урсула фон дер Лайен разгласи още при визитата си в Киев при започване на месеца, че десетият пакет наказания ще бъде признат до 24 февруари. Тя разгласи спомагателни забрани за експорт към Русия на стойност над 11 милиарда евро, с цел да бъде лишена съветската стопанска система от значими технологии и артикули от строителния бранш , които биха могли да бъдат употребявани от съветската войска. Ще бъде наложена и з абрана за компонентни, които биха могли да се употребяват за дронове, ракети и хеликоптери.

За първи път глобите ще засягат и ирански предприяти я, които дават сходни съставни елементи на Русия. Пакетът ще включва и спомагателни ограничения против мрежите за агитация и дезинформация на Путин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР