Времето, което пловдивчани прекарват в боледуване, се е увеличило поне

...
Времето, което пловдивчани прекарват в боледуване, се е увеличило поне
Коментари Харесай

Отпуските по болест скочиха двойно за 8 години

Времето, което пловдивчани прекарват в боледуване, се е нараснало най-малко с два пъти за последните 8 години. По данни на Националния застрахователен институт през 2018 година съгражданите ни са се лекували вкъщи 1 786 842 дни, а през 2010 година - 690 192 дни. Служителите отсъстват от работа поради заболяване приблизително най-малко по 8 дни годишно, проучва данните Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК).

Трайната наклонност служащите да боледуват по-дълго значи, че мярката бизнесът да поема първите 3 дни от болничния се оказа неефективна. „ Не може да се отхвърли, че използването на болнични е право на обезпечените хора. Въпреки това обаче не може да се подмине и фактът, че не всеки път има съображение за прилагане на толкоз дни “, разяснява Димитров. Той добави още, че и тази година по празниците доста българи са си взели подправени болнични, с цел да слеят Великден и Гергьовден. С цел икономисване на фирмени разноски до злоупотреби прибягвали и фирмите с до 10 чиновници. Работниците им излизали в отпуск по болест, а в това време работели. 30 на 100 от боледуващите са точно измежду дребните компании. Дългите болнични, които употребили пловдивчани, стопили от хазната над 52 млн. лева Обезщетенията били изплатени на най-малко 200 000 души, като част от тях може да са удължили болничния си.

Среднодневната отплата, която са получавали от осигурителния институт, е 29 лева

Болничните са на 80% от прихода, на които се обезпечава човек. По думите на Димитров „ епидемията “ за прилагане на болнични може да бъде прекъсната само с смяна на мониторинговата система. Затова трябвало да се сътвори указател, в които да има информация кои лечебни заведения издават най-вече листове за общо заболяване. „ В Пловдив да вземем за пример има над 30 лечебни заведения и безчет ​диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). Ако се сътвори указател, в който да има информация кои лечебни заведения издават най-вече болнични и на какво съображение, ще се разбере къде има злоупотреби. Същото би трябвало да се приложи и за всяко едно джипи. Все отново не са необичайност случаите, когато хората се трансферират от един лекуващ доктор към различен, с цел да взимат по-лесно болнични “, изясни Димитров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР