Връзката между храната и настроението е толкова сложна, че е

...
Връзката между храната и настроението е толкова сложна, че е
Коментари Харесай

35 храни, които подобряват настроението и работата на мозъка

Връзката сред храната и настроението е толкоз комплицирана, че е въодушевила нова сфера на проучване на мозъка – хранителна психиатрия, която изследва по какъв начин това, което ядем, въздейства върху метода, по който се усещаме.

Като диетолог, който е изследвал и усещал тази връзка от първа ръка, Патриша Банън счита, че е безпределно завладяващо, че можем да си позволим да се усещаме частично, а от време на време и изцяло, по-добре въз основа на нашите хранителни привички.

Храните, които консумирате, може да въздействат позитивно или негативно на всичко - от работата и продуктивността ви до психическото ви положение и физическото здраве.

За да подобрим настроението и равнищата на умствената си сила, Банън поучава да включим тези 35 храни в листата си за извършване на покупки:

Сложни въглехидрати

1. Тиквено семе
2. Ябълки
3. Нахут
4. Ягоди
5. Овесена каша

Сложните въглехидрати съдържат повече хранителни субстанции от простите, а заради по-високото им наличие на фибри е належащо повече време за разграждането им.

Те също по този начин оказват помощ за стабилизирането на равнищата на кръвна захар, което пък може да стабилизира настроението ви. Колебанията в равнището на кръвната захар може да доведат до бърза смяна в настроението, в резултат на което да бъдете раздразнителни, да нямате задоволително сила или да се чувствате напряко извънредно.

Изчистен протеин

6. Яйца
7. Сьомга
8. Леща
9. Пилешко месо
10. Изчистено говеждо месо

Протеините са нужни за поддържането на здравословни енергийни равнища. Усвояването им лишава повече време, спрямо въглехидратите, което поддържа салдото в кръвната ви захар и обезпечава трайна сила.

Протеините също по този начин въздействат на хормоните, които управляват засищането, тъй че когато консумирате задоволително от тях, можете да предотвратите огладняването.

Аминокиселините са в основата на протеините, оказват помощ за възобновяване и попълване на тъканите, а вашето тяло има потребност от тях, с цел да отделя избрани невротрансмитери.

Здравословни мазнини

11. Авокадо
12. Маслини
13. Тофу
14. Тъмен шоколад
15. Сардини

Омага-3 мастните киселини са част от мембраните на клетките, най-много в мозъка, а потреблението на храни, като сьомга и сардини, е потвърдено, че облекчават депресията и усъвършенстват настроението.

Освен Омега-3, ненаситените мазнини, които се съдържат в храни, като авокадо, маслини и ядки, може да пречат на възпалителните процеси и да намаляват кръвното налягане, които са значими за здравето на мозъка.

Консумацията на задоволително здравословни мазнини оказва помощ и на имунната система.

Фолиева киселина

16. Спанак
17. Аспержи
18. Брюкселско зеле
19. Нар
20. Миди

Фолиевата киселина играе значима роля за отделянето на допамин и въздейства на други, свързани с настроението невротрансмитери, което ви разрешава да запазвате успокоение и да продължавате напред.

Доказано е също по този начин, че оказва помощ за предотвратяването на недостатъци на невралната тръба, поддържа растежа на клетките и контролира съня, изключително с напредването на възрастта. Недостигът на фолиева киселина е обвързван с редица мозъчни проблеми, включително деменция и меланхолия.

Желязо

21. Картофи
22. Пуйка
23. Кашу
24. Фасул
25. Киноа

Ниските равнища на желязо може да причинят отмалялост и меланхолия. Протеините, които се съдържат в желязото, също по този начин оказват помощ за поддържането на здравословни равнища на мозъчната функционалност и развиване.

Консумацията на прекомерно доста или незадоволителни количества от този минерал може да повлияе както на вашите вродени, по този начин и на адаптивните ви имунни функционалности. Когато имате здравословни равнища на желязо и го употребявате дейно, нездравословните бактерии не могат да употребяват минерала, с цел да порастват.

Определени бели кръвни телца отблъскват инфекции, като деликатно ръководят равнищата си на желязо.

Витамин C

26. Портокали
27. Лимони
28. Киви
29. Камби
30. Домати

Витамин C е антиоксидант, който подкрепя способността на тялото да основава невротрансмитери, включително допамин и серотонин, които стабилизират настроението.

Вашето тяло се нуждае от витамин C, с цел да поддържа и възвръща тъканите, тъй че раните да заздравяват. Освен това, вашите надбъбречни жлези имат потребност от витамин С, с цел да създават хормони на напрежението, в това число кортизол. Колко по-стресираните сте, толкоз повече кортизол отделяте и от толкоз повече витамин C имате потребност.

Мелатонин

31. Кисели череши
32. Грозде
33. Ечемик
34. Броколи
35. Шам фъстък

Триптофанът, както и питателните субстанции калций и витамин B6, ви оказват помощ да отделяте мелатонин, само че можете да си набавите този “хормон на съня” и от изброените нагоре храни.

Мелатонинът няма сънотворно деяние. Вместо това, той ви привежда в положение, което улеснява достигането до съня. Консумацията преди лягане на храни, които са богати на мелатонин, може да ви помогне да се възползвате изцяло от естественото покачване на този хормон, което става вечер, написа CNBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР