Връщането в офиса се случва точно когато започва лятото в

...
Коментари Харесай

Работещите дистанционно се трудят повече, не по-ефективно

Връщането в офиса се случва тъкмо когато стартира лятото в северното полукълбо. Съвсем скоро хората още веднъж ще възвърнат навика си да гледат през прозореца изпълнени с вяра, че през уикенда ще бъде слънчево. И до момента в който доста чиновници се възползват от хибридния режим на работа, пътувайки до офиса 2-3 дни в седмицата, опитът с работата от у дома на цялостен работен ден завършва. В същото време оценките за ефикасността на този режим се умножават доста.

Първоначални изследвания измежду чиновници и работодатели откриха, че отдалечената работа не понижава продуктивността. Но ново проучване*, извършено в азиатска софтуерна компания измежду повече от 10 хиляди чиновници, в интервала април 2019 година - август 2020 година, демонстрира друго. Фирмата употребява програмен продукт, конфигуриран в компютрите на чиновниците, който наблюдава кои приложения или уеб уеб сайтове са били активи и дали служителят е употребявал клавиатурата или мишката (онлайн извършването на покупки не се брой).
30% повече часове
Без подозрение изследването заключава, че чиновниците работят интензивно. Общо отработените часове са с 30% повече в сравнение с преди пандемията, в това число 18% нарастване на работата в извънработно време. Но тези спомагателни старания не водят до нараснала продуктивност. Това може да бъде пояснение на резултатите от първичните изследвания: както работодателите, по този начин и чиновниците, имаха чувството, че са толкоз продуктивни, колкото и преди. Само че верният метод за измерването на продуктивността е продуктивност на работен час. Въпреки увеличеното време работа в извънработно време, тя е спаднала с 20%.

Интересно е за какво това се случва. Хора от университетските среди съумяха да проучват какъв брой време чиновниците са прекарали в " часове за съдействие ", определящи се в разнообразни типове срещи, и какъв брой време са имали за " часове централизация ", непрекъсвана от диалози и имейли, когато могат умерено да се концентрират върху дилемите си. Въпреки множеството работни часове, чиновниците са имали по-малко време за централизация в работата в сравнение с преди пандемията. Вместо това, цялото в допълнение работно време е било запълнено от срещи. Дългогодишните ни читатели могат да си напомнят закона на Бартълби: 80% от времето на 80% от хората в срещи е изгубено. Това изследване сигурно дава доказателства за това изказване.
Съмненията на мениджърите
Едно допустимо пояснение е, че мениджърите имат подозрения за равнището на ангажираност на екипа си и организират повече срещи, с цел да ги ревизират. Друго е, че мениджърите организират толкоз срещи, с цел да затвърдят личното си битие, когато не са в офиса. Но, учените считат, че повишената потребност за срещи е резултат от нарасналата компликация на съгласуваност сред чиновниците, когато работят отдалечено - още една подсказка, че процесът е безполезен. Освен това, когато работят отдалечено, чиновниците прекарват и по-малко време да бъдат оценени, подготвени и тренирани.

Това наподобява като несправедлива договорка за чиновниците. Те не получават по-високо заплащане за изключителния труд. Въпреки че икономисват от пътувания до офиса, това не компенсира спомагателното време, прекарано в срещи. Не всички чиновници са се държали по един и същи метод. Тези, които са работили във компанията най-дълго, са били по-продуктивни, което допуска, че за тях е било по-лесно да ръководят рисковете на работата от у дома. Служителите с деца са работили с 20 минути повече дневно от тези без, което допуска още по-голям спад в продуктивността им, евентуално, тъй като са били разсеяни от отговорностите им като родители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР