Войната в Украйна се отрази негативно и на екстремните спортове.

...
Войната в Украйна се отрази негативно и на екстремните спортове.
Коментари Харесай

Екстремните спортове 27 февруари - 5 март 2022

Войната в Украйна се отрази отрицателно и на рисковите спортове. След апела на Международния олмпийски комитет да бъдат анулирани всички надпревари в Русия и Беларус, Международната федерация по катерене и алпинизъм анулира и последните две от календара на Световната купа по ледено катерене . Те трябваше да се състоят в Русия - в Тюмен (4-6 март) и в град Киров (11-13 март). В изказването на президента на федерацията се показва като причина безопaсността на състезателите и се осъжда съветското навлизане в Украйна. Преди това Международната федерация по спортно катерене пък анулира Световната купа по боулдър и скорост, която трябваше да се организира в Москва при започване на април.

 Състезание по ледено катерене

Междувременно, украинските катерачи и алпинисти изоставиха проектите си за експедиции и се включиха интензивно в филантропични действия или непосредствено в боевете в родината си . Например Ирина Галай - през 2016 година тя става първата украинка, изкачила Еверест, а предишното лято - и първата жена в родината си, изкачила втория по височина връх на планетата, К2. Тази година Ирина си беше сложила за цел Анапурна, само че се наложи да анулира експедицията си, с цел да се причисли към цивилните доброволци в Украйна.

Редица съветски алпинисти и катерачи също се оповестиха против войната , макар риска след обществено отправени киритики към дейностите на съветския президент.

Така да вземем за пример, съветският планинарски уебсайт Мountain.ru разгласи, че поддържа отвореното писмо на носителя на Нобелова премия Дмитрий Муратов, който осъди войната в Украйна. Това е позор за Русия, който ще би трябвало да носи освен сегашните съветски алпинисти, само че и идващите генерации, написаха от уеб страницата, въпреки сега тази обява да е свалена от страницата.

 Адам Ондра

Адам Ондра реализира първо прекосяване на линията “Bomba ” 9b в Арко , Италия. Началото на плана е сложено преди 10 години, когато чехът го болтира. Тогава 19-годишният катерач смята за невероятно прекосяването на линията, за която допуска, че ще бъде с категория на компликация 9b+, само че след 10 години напредък въпреки всичко Ондра изкатерва маршрута със супер дребни и отдалечени една от друга хватчици, давайки категория 9b. Пасажът включва боулдър проблем с категория 8С. Чехът разказва прекосяването като един от най-епичните в живота си. Видео можете да видите.

 Карло Траверси

Американският катерач Карло Траверси направи повтаряне на един от най-трудните трад направления в света - “Magic Line ” 8с+ . Той се намира до водопада Вернал, в Йосемити, Съединени американски щати. Траверси го опитва за първи път през 2016 година, само че съумява да го изкатери едвам 5 години по-късно. През 2018 година американецът реализира първото повтаряне на различен паметен маршрут от същата категория - “Meltdown ”, считан за най-трудната трад линия в цяла Америка, по която също прави опити цели 5 години.

 Давиде Сасудели

Италианецът Давиде Сасудели полетя с парапланер от върха на най-известната кула в Доломитите - Кампаниле Басо (2877 м). 23-годишният планинар я е изкачил на 27 февруари с Матео Павана и Стефано Пиати по маршрута на Пройс. Предполага се, че това е първият полет с парапланер от тази кула. Продължил е 24 минути. Преди повече от 30 години е сбъднат първият полет от нея с делтапланер, а през 2015 година Маурицио Палма прави и бървият бейс джъмп.

У НАС

Над 20 смелчаци са се записали досега за първото състезнаие по SkySnow у нас, което ще се организира идната събота по пистите над Банско . Става дума за най-новата дисциплинираност по скайрънинг, която съставлява тичане в сняг по стръмно трасе. То е с дължина 15 км и 1350 м позитивна денивелация. Най-високата точка е горната станция на лифта “Тодорка ”, а старт/финалът - на Бъндеришка поляна. Участниците са задължени да имат бегачески котки, първенец, заредено мобилно устройство, фолио за обвиване на тялото против измръзване и топли облекла, подобаващи за метеорологичните условия в зимната планина на височина над 2400 м. Организаторите оповестяват, че на старта ще застане и Петко Стефанов, който сега държи върха на България в полумаратонската отдалеченост.

Тази година, при започване на февруари в испанския зимен курорт Сиера Невада се организира първото Световно състезание по Скай Сноу, а регистрацията за Пирин Сноу продължава до 10 март, като записване ще има и на място. Повече информация за събитието може да намерите в формалния уебсайт на надпреварата –. Видео можете да видите.



От Българската федерация по скайрънинг оповестиха също, че страната ни още веднъж ще бъде хазаин на съревнование от Световните серии по Вертикален километър  – VK OPEN. Тази година Шампионатът включва 8 старта в 7 страни - Бразилия, Чили, Черна гора, Португалия, Испания, България и Италия. Големият край още веднъж ще бъде на емблематичното място за скайрънинг в Италия - Лимоне. Надпреварата в България носи името на резервата и ще се организира на 4 юни . Трасето е с дължина 4.7 км и 960 м позитивна денивелация, стартът е при долната лифтова станция на Ски центъра " Картала ", а финалът - на връх Исмаилица.
---
Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР