Войната на Русия срещу Украйна, както почти всички войни, ще

...
Войната на Русия срещу Украйна, както почти всички войни, ще
Коментари Харесай

Франс Тимерманс: Повече подкрепа за Украйна значи по-бърз край на войната

Войната на Русия против Украйна, както съвсем всички войни, ще завърши на масата за договаряния.    Преговорите обаче не могат да стартират, до момента в който не бъде възобновена териториалната целокупност на Украйна.   И защото е малко евентуално Москва да промени отношението си в кратковременен проект, колкото по-бързо Украйна получи средствата да принуди съветските войски да се върнат в Русия и да останат там, толкоз по-добре – за Украйна и останалата част от Европа.   Това написа в публикация за Project Syndicate Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, който управлява работата на Европейска комисия по Европейската зелена договорка.   „ Всички би трябвало да се стремим към бързо привършване на войната. Колкото и да е парадоксално, с цел да реализираме този резултат, би трябвало да дадем явен знак на съветския президент Владимир Путин, че ще продължим курса, като вършим каквото е належащо толкоз дълго, колкото е належащо, тъй че той да осъзнае, че няма смисъл да продължава да изпраща млади руснаци в месомелачката, каквато е украинският фронт “, написа Тимерманс.

Путин няма да завоюва тази война. Всъщност той към този момент я е изгубил, разяснява еврокомисарят.    По думите на Тимерманс обаче съветският президент може да удължи войната или да сътвори полузамразен спор, в случай че Украйна бъде лишена от това, от което се нуждае, с цел да изгони съветските сили. За да бъде реализиран справедливият мир, той би трябвало да зачита интернационалните граници на Украйна, нейната народна власт, нейната държавност и правото ѝ да избира личната си орис, написа още Франс Тимерманс.   В разбора си за Project Syndicate той отбелязва, че оправданието на Русия за нейната експанзия се основава на отричането на украинската държавност.    „ Подобни изказвания са подбудени от съветската националистическа и империалистическа идеология, която изключва самата концепция за обособена украинска еднаквост.   Русия дефинира народа на Украйна като това, което нацисткият правист Карл Шмит назова „ цялостен зложелател “, който не би трябвало да бъде просто надвит, само че и заличен – не поради това, което прави, а поради това кой е “, написа Тимерманс.   Той съпоставя насилието, отприщено против украинците единствено тъй като са украинци, с Големия гнет на Сталин, при който милиони почтени хора са избити като „ класови врагове “. 

Навлизайки все по-дълбоко в авторитаризма през последните 15 години, Русия още веднъж стана тоталитарна. Всеки несъгласен рискува да бъде токсичен, да падне от прозорец или да попадне в пандиза, разяснява Тимерманс.    Той добавя, че на фона на разрастването на расизма и ксенофобията на Русия ще ѝ отнеме доста време да се „ детоксикира “ – даже индивидът, трансформирал страната си в парий, да слезе от сцената.    „ Колективно би трябвало освен да подсигуряваме, че Украйна може да реализира обективен и дълготраен мир допустимо най-бързо. Ние също по този начин би трябвало да подкрепим напъните на Украйна да се трансформира в просперираща страна, чиито жители могат да разчитат на върховенството на закона, зачитането на правата на индивида и главните свободи “, показва Тимерманс.    В този подтекст процесът на присъединение, водещ до участие в Европейския съюз, може да бъде трансформиращ, добавя той. „ Точно както този развой оказа помощ на Гърция, Испания, Португалия и страните от Централна и Източна Европа да се отърват от тяхното диктаторско минало, той може също да имунизира Украйна против диктаторско бъдеще. “

Тимерманс написа в разбора си, че два пъти през живота му историята е правила внезапен поврат, тласкайки Европа в нова посока.    „ Първият път беше, когато Берлинската стена падна през 1989 година, което разреши на европейците да се обединят още веднъж. Вторият - когато Русия нахлу в Украйна преди година, насърчавайки европейците да пазят и укрепват полезностите и институциите, на които държат “, написа еврокомисарят.   По думите му при сегашните условия интеграцията на Украйна в Европейски Съюз ще би трябвало да се случи доста по-бързо, в сравнение с това се е случвало с други страни в предишното – без обаче да се жертва задълбочеността и целесъобразността в този развой.    „ Една частична или неправилна интеграция би оставила минусите неразрешени, което в последна сметка би отслабило както Украйна, по този начин и Европейски Съюз “, написа Тимерманс.  Следователно това, което е належащо, е отговор от вида на проекта Маршал, счита той, говорейки за невиждано по мащаб комбиниране сред реорганизация и икономическа промяна със законови, административни и обществени промени. „ Те са нужни, с цел да може Украйна да действа пълноценно като държава-членка на Европейски Съюз. Това в никакъв случай не е правено до момента, само че в този момент ще би трябвало да се направи “, написа еврокомисарят.

В края на разбора си за Project Syndicate Тимерманс отбелязва, че „ 100 години след първото си олицетворение тоталитаризмът се е завърнал на нашия континент “.    Трябва бързо да го ограничим и по-късно да свалим маската му, с цел да може да бъде надвит и дефинитивно премахнат от самия съветски народ, написа еврокомисарят.   Според него тази война е доста повече от продобиване или загуба на територия.    „ Украинската нация, европейска нация, се бори за своето оцеляване. Една империалистическа идеология, която отхвърля съществуването на други народи, няма да се спре единствено на една “, написа Тимерманс и добавя, че в случай че се разреши на експанзията на Русия да продължи, „ пламъците на войната ще горят допълнително европейски страни и автокрацията ще се популяризира като гангрена “.   Изминалата година сподели, че сме доста по-силни от Путин и сходните му, стига да сме единни и решителни, заключва Тимерманс.   „ Нека се вдъхновим от героизма на украинския народ. Колкото повече ги поддържаме в битката им, толкоз по-скоро касапницата ще спре. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР