Войната между Израел и Хамас“ вече въвлече по-широкия регион на

...
Войната между Израел и Хамас“ вече въвлече по-широкия регион на
Коментари Харесай

От Ливан до Сирия: В кои региони САЩ и Иран могат да влязат в пряк сблъсък

Войната сред Израел и „ Хамас “ към този момент въвлече по-широкия район на Близкия изток, а вероятностите за борба сред районните и международните сили стават все по-вероятни.

В целия район сраженията значително се лимитират до набези сред подкрепяните от Иран милиции, от една страна, и Съединени американски щати, Израел и неговите съдружници, от друга. Но директната интервенция на Иран и Съединени американски щати през последните седмици ускори опасенията, че проксиконфликтът сред тях може да се трансформира в директен конфликт, написа в собствен разбор CNN.

Досега Съединени американски щати и Иран избягваха да се конфронтират директно. Съединени американски щати нападнаха подкрепяни от Техеран групировки в Йемен, Сирия и Ирак, до момента в който те, на собствен ред, нападат американски чиновници в Ирак и Сирия. Иран също по този начин нанесе удари по определяни като антиирански групировки в Ирак, Сирия и Пакистан. Пакистан отговори с ответни удари.

Ислямската република, която от дълго време се опълчва на наличието на американски сили в задния си двор, прекара последните няколко десетилетия в построяването на мрежа от ислямистки, антизападни и антиизраелски милиции, които образова, финансира и въоръжава. В последно време тези групировки станаха по-войнствени, изключително йеменските бунтовници хути, които нарушиха жизненоважен интернационален воден път, нанасяйки безпорядък на международната търговия и принуждавайки западните страни да се намесят. Освен това тя построи връзки и подкрепя финансирането на „ Хамас “.

Съединени американски щати, които от години се пробват да излязат от Близкия изток, към този момент не съумяват да го създадат по разнообразни аргументи. В резултат на това още преди настоящето напрежение в района страната имаше забележителен боен отпечатък там, наброяващ над 30 000 военнослужещи.

От началото на войната обаче Вашингтон доста ускори военната си позиция в района, като трансферира към 1200 американски военнослужещи, дружно с хиляди други на борда на ударни групи на военноморските самолетоносачи и експедиционна единица на морската пехота с бройка към 2000 души. На някои места, в това число в Ирак и Сирия, военното наличие на Съединени американски щати се припокрива с това на Иран и неговите съдружници, а с повишаването на напрежението в целия район, тези региони се трансформират в евентуални точки на директен спор сред двете страни.

Ливан

В Ливан се намират най-мощните паравоенни сили в Близкия изток, подкрепяни от Техеран, а най-известната от тях е „ Хизбула ". Една от главните бази на групировката е ситуирана на израелско-ливанската граница и от началото на войната в Газа разменя огън с израелските сили. Движението е близо до „ Хамас “ в Газа.

Въпреки че точният размер на арсенала на шиитската ислямистка формация не е прочут, специалистите пресмятат, че тя разполага с сред 150 000 и 200 000 ракети, както и с минохвъргачки. Според Института за проучвания на националната сигурност в Тел Авив стотици от тези ракети " са с висока акуратност и мощно разрушителни ".

Лидерът на „ Хизбула " Саид Хасан Насрала твърди, че групировката разполага със 100 000 бойци, в това число настоящи бойци и резервисти. Смята се, че Иран е главният снабдител на оръжие за Хизбула.

Ирак

Техеран има доста въздействие върху няколко шиитски милиции, тясно свързани с иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР). Сред тях са Kataib Hezbollah, Harakat al-Nujaba и Kata'ib Sayyid al-Shuhada.

Експерти настояват, че някои от групите, като Kataib Hezbollah, са по-тясно свързани с управляващите в Техеран, в сравнение с с държавното управление в Багдад. Службата на шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати счита, че в нея членуват до 10 000 души. В Ирак се намират и учредената от КГИР организация Badr, както и Asaib Ahl Al-Haq.

Подкрепяните от Иран групировки са направили десетки набези против американските сили в Ирак от началото на войната в Газа, на които Съединени американски щати отвръщат с въздушни удари. През уикенда американски чиновници бяха ранени при нахлуване с балистична ракета против военновъздушната база Ал-Асад в Ирак. Това е вторият път от 7 октомври насам, в който балистични ракети са били употребявани за нахлуване против американските и съдружните сили в страната.

До 2008 година, в разгара на войната в Ирак, Съединени американски щати имат близо 160 000 бойци в страната. Днес към 2 500 военнослужещи са ситуирани в няколко бази там.

Опасявайки се Ирак да не се трансформира в плацдарм за районна война, министър-председателят на страната съобщи този месец, че Багдад се стреми към излизане от водената от Съединени американски щати коалиция. Съединени американски щати пък са подчертавали нееднократно, че тяхното военно наличие в Ирак е по покана на държавното управление.

Сирия

Иран има директно наличие в Сирия, където след въстанието през 2011 година се разположиха силите, известни като „ Лива ал-Кудс “ - елитно поделение на КГИР, което се занимава с интервенции в чужбина, с цел да поддържат режима на сирийския президент Башар Асад. Личният състав на силите служи като военни съветници и се бори на фронтовата линия на страната на Асад, дружно с подкрепяните от Иран милиции.

В Сирия се намират и бригадите Zainabiyoun и Fatemiyoun - шиитски милиции, свързани с Иран, за които се счита, че набират афганистански и пакистански бойци.

Съединени американски щати разполагат с 800 бойци в Сирия като част от продължаващата задача против ИДИЛ. Повечето американски сили са ситуирани в по този начин наречената от военните " зона за сигурност в Източна Сирия ", където Вашингтон поддържа Сирийските демократични сили (СДС), ситуирани в североизточната част на страната и воюващи против Асад.

Известно наличие на американски войски има и в югоизточната част на Сирия, където Съединени американски щати поддържат Сирийската свободна войска, която също се опълчва на настоящия режим в страната. Той пък гледа на Съединени американски щати като на завоевател.

През последните седмици американските войски в Сирия все по-често са обект на набези от страна на подкрепяни от Иран групировки, на които Съединени американски щати дават отговор с въздушни удари.

Йемен

В центъра на днешния проксиконфликт сред Иран и Съединени американски щати са йеменските бунтовници хути, които ускоряват ударите си по кораби в Червено море, заявявайки, че отмъщават на Израел за войната му в Газа.

В момента групировката управлява Северен Йемен и води съвсем осемгодишни боеве с подкрепяната от Съединени американски щати и ръководената от Саудитска Арабия коалиция преди прекъсването на сраженията предходната година.

Оръжията на хутите значително са съединени с ирански съставни елементи, импортирани контрабандно в Йемен на части.

Американската войска разполага военни кораби в Червено море, край крайбрежията на Йемен, от които нанася удари по цели на хутите. През декември Съединени американски щати образуваха коалиция от повече от 20 страни, с цел да предпазят комерсиалния трафик от техните офанзиви в Червено море.

Ивицата Газа и Израел

Обсадената линия Газа е дом на бойната формация „ Хамас “, за която Израел счита, че е имала към 30 000 бойци преди войната. Ислямистка организация с военно крило, тя е основана през 1987 година, а през последните години открива все по-тесни връзки с групировката. За разлика от всички други съдружници на Техеран в района, „ Хамас “ е сунитска, а не шиитска мюсюлманска организация. Все още няма доказателства, че Иран е знаел авансово за нападенията против Израел от 7 октомври, а и се счита, че Ислямската република няма толкоз огромно въздействие върху „ Хамас “, колкото върху другите негови съдружници в района.

Вашингтон обаче твърди, че в предишното Иран е предоставял до 100 млн. $ годишно под формата на комбинирана поддръжка за палестински групировки, в това число „ Хамас “ и Палестински ислямски джихад - друга войнствена организация, основана в Газа.

От другата страна на границата, Израел е най-големият адресат на американска военна помощ, като от основаването на еврейската страна през 1948 година Вашингтон е дал повече от 130 милиарда $.

Арабски страни от Персийския залив и Турция

Въпреки че войната сред Израел и „ Хамас “ към момента не се е популяризирала в арабските страни от Персийския залив, някои от тях се усещат уязвими, защото и преди са били обект на набези от страна на свързани с Иран групировки. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства бяха нападнати от хутите надлежно през 2019 година и 2022 година

В съюзените със Съединени американски щати страни от Персийския залив се намират и едни от най-големите подразделения на американски войски в света. Съединени американски щати разполагат с към 13 500 души в Кувейт, което е най-голямото съсредоточено военно наличие в района. Само в Германия, Япония и Южна Корея са ситуирани повече американски сили от Кувейт.

Втората съществена база в района е Катар, където са дислоцирани към 10 000 военни в най-голямата американска военна база в Близкия изток. В нея се намира и предният щаб на Централното командване на Съединени американски щати и Комбинираният център за въздушни интервенции. Този месец Съединени американски щати тихомълком реализираха съглашение, което удължи правото им на военно наличие там с още 10 години.

Други центрове на американското военно наличие са Бахрейн, където се намира Централното командване на военноморските сили на Съединени американски щати и се обитава Пети флот на Военноморски сили, и Йордания, където са ситуирани към 3 000 американски военнослужещи. В Турция има 1465 американски военнослужещи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР