Войната между Израел и Хамас генерира толкова невярна или подвеждаща

...
Войната между Израел и Хамас генерира толкова невярна или подвеждаща
Коментари Харесай

Как фалшива снимка на бебе под руините в Газа разпали социалните мрежи

Войната сред Израел и Хамас генерира толкоз погрешна или подвеждаща информация в интернет, че даже профилираните във фактчекинг публицисти и анализатори изпитват усложнения да се оправят с нея.

Социалните медии са наводнени с подвеждащи изявления, а изкуственият разсъдък утежнява обстановката, написа Euronews.

По-голямата част от дезинформацията е обвързвана със остарели видеоклипове и изображения, оповестени към вести за спора сред Израел и Хамас.

Напоследък в мрежата се появяват изображения, чийто генезис е невероятно да бъде проследен. Те са генерирани благодарение на изкуствен интелект (AI).

Едно от тях е на бебе, останало затрупано под отломки.

Въпреки че доста консуматори показаха подозрения по отношение на достоверността на изображението, доста хора въпреки всичко се хванаха на въдицата, в това число публицист от Газа, добавя Euronews.

Как можем да разберете дали обещано изображение е генерирано от изкуствен интелект?

Първото, което се вижда, е прекомерно увеличеното изражение на лицето, изключително на брадичката и челото на детето.

При по-внимателно вглеждане наподобява, че бебето има спомагателни пръсти. Това е по този начин, тъй като макар че AI става все по-добър в основаването на изображения, сходни на човешките, той още има проблеми с възпроизвеждане на някои елементи на тялото, в това число ръцете и краката.

The Cube откри и по-ранни изявления на тази фотография, генерирана от AI. Тя към този момент се е появявала в обществените мрежи през февруари 2023 година, след опустошителните трусове в Турция и Сирия.

The viral post below uses an AI-generated image to falsely claim it shows a baby in Gaza. https://t.co/ZL1YecZiuypic.twitter.com/T2VOrQ7HJM
— Andy Ngô????️‍???? (@MrAndyNgo) October 18, 2023 Генерираното от изкуствен интелект бебе беше употребявано и от стачкуващи в поддръжка на Палестина по целия свят, в това число неотдавна в Кайро, Египет.

Неотдавна френският вестник " Либерасион " беше подложен на рецензии поради това, че на първа страница сподели протестиращ, който държеше афиш с генерирано от изкуствен интелект дете.
Мнозина консуматори на обществените медии обявиха, че вестникът популяризира подправени вести.

" През последните месеци AI се трансформира в художествена основа на митингите, както преди този момент бяха куклите да вземем за пример ", отвърна на удара основният редактор на изданието Дов Алфон.

Трябваше ли най-малко да се спомене в заглавието на фотографията, че протестиращият размахва изображение от изкуствен интелект?

" Вероятно да, споделя Дов Алфон, само че в заглавието на Асошиейтед прес това не е упоменато, било заради пропуск, било заради липса на време, а и ние не го споменахме ". Това явно е тъпо. "

Въпреки че фотографията на бебето е лесна за разкритие, софтуерният прогрес води до все по-достоверни резултати.

Спомняте ли си да вземем за пример вайръл фотографията на папа Франциск в стилно яке, вид пухенка, която заблуди публицистите през март тази година?

Понастоящем платформите, които генерират изображения с изкуствен интелект, като Dall-E и Stable Diffusion, са въвели ограничавания върху избрани категории изображения за сигурността и политиката, което е помогнало да се забави дезинформацията, обвързвана с войната, добавя Euronews.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР