Войната и санкциите отново затвориха небето около Русия. В началото

...
Войната и санкциите отново затвориха небето около Русия. В началото
Коментари Харесай

Изборът не е голям. Къде мога да летя от Русия това лято? -

Войната и глобите още веднъж затвориха небето към Русия. В началото на юни 2022 година единствено до 19 страни може да се лети непосредствено от страната. През февруари 2022 година, преди нахлуването в Украйна, броят им е съвсем 50 - макар че тогава към момента са в действие рестриктивните мерки за коронавирус , оповестява Би Би Си.

За трета поредна година туристическата промишленост в Русия е в спешен режим: през първите 2 година тя пострада от пандемията от ковид и обвързваните с нея ограничавания, а през 2022 година обстановката бе радикално изменена от съветската инвазия в Украйна.

От края на февруари западните страни една по една започнаха да затварят въздушното си пространство за съветските самолетни компании. Западните превозвачи също стопираха да летят до Русия.

В резултат на това небето в цялата страна беше затворено. До началото на юни туристите от Русия можеха да пътуват без прехвърляне до 19 страни, пресметна Би Би Си въз основа на данни от Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР).

Два дни преди войната е било допустимо да се лети непосредствено от Русия до съвсем 50 страни.

Около десетина от тях обаче към момента не одобряват съветски туристи поради коронавирус ограничавания - пасажерите би трябвало да преминат карантина или се нуждаят от европейски документ за имунизация.

По време на войната обаче доста сходни ограничавания по света са анулирани. Ако нямаше война, при започване на юни щеше да е допустимо да се лети от Русия до доста повече дестинации.

Нови транспортни възли

Сега съветският пасажер би трябвало да лети с няколко прекачвания, с цел да стигне до Европа. Един от най-популярните транспортни центрове е Истанбул, който е наличен от Русия.

Няколко съветски самолетни компании - Red Wings, Azur Air, Aeroflot и други, правят полети до Турция. Повечето полети обаче се правят от задгранични превозвачи, най-вече от Turkish Airlines. За разлика от съветските самолетни компании, против нея няма ограничавания и тя може да лети свободно до и от Русия.

На съветските самолетни компании е неразрешено да правят полети с наети самолети. Как управляващите се пробват да решат казуса

Турските превозвачи летят и по-бързо - за разлика от съветските самолетни компании на тях не им се постанова да летят из Европейски Съюз. Например полетът Москва-Анталия на турските авиолинии продължава към четири часа (според услугата Flightradar), а полетът по същия маршрут на съветската компания Red Wings - съвсем пет часа.

Белград в Сърбия се трансформира във значим хъб, най-много за полети до Европа. Сръбските управляващи отхвърлят да се причислят към глобите на Европейски Съюз, а националният транспортьор Air Serbia продължава да лети непосредствено до Москва и Санкт Петербург. Освен това самолетната компания щеше да стартира полети до Сочи на 12 юни - и съгласно Flightradar те в действителност са почнали.

Сърбия остава съвсем единствената страна в Европа, с която Русия има директни полети. Страните от Европейски Съюз са недоволни от отхвърли на сръбските управляващи да се причислят към глобите. Така да вземем за пример в края на май Европейският парламент изрази неодобрение от " непрекъснатите полети сред Белград и Москва ".

Според организацията в края на май един от самолетите на Air Serbia е бил блокиран в Москва. Проблемът е в позицията на производителя на една от аварийните елементи, който не желае да утвърди ремонта, осъществен в Москва. В последна сметка самолетът напуща Русия с няколко дни забавяне. По данни на службата Flightradar самолетът продължава да лети до Москва и през юни.

Страните от Персийския залив също започнаха да набират известност - допустимо е да се направи връзка от Москва до Дубай или Бахрейн, само че очевидно е, че полетът през тях до Европа лишава доста повече време.

Сред европейските градове Вилнюс ненадейно се е трансформирал в транспортен център, само че руснаците стигат до него, като пресичат сухопътната граница.

Според АТОР обаче проведените туристи летят най-вече до страните, до които могат да стигнат непосредствено - Турция, Египет и самопровъзгласената Абхазия. И, несъмнено, към самата Русия.

В Русия с интервенция

Войната се отрази и на пътуванията в Русия: от три месеца множеството летища в южната част на страната са затворени. На 11 юни Федералната организация за въздушен превоз удължи възбраната за полети до летища в Централна и Южна Русия за 18-и път, този път до 18 юни.

Затова туристите отиват в Краснодарския край, тъй като Сочи е един от дребното курорти, където летището към момента работи. Така по данни на АТОР към 60% от всички продадени екскурзии в Русия са в Краснодарския край.



От края на февруари западните страни една по една затварят въздушното си пространство за съветските самолетни компании.

На окупирания от Русия Крим се падат към 12-15% от резервациите. ATOR написа, че резервациите за Крим са намалели с 50-80% тази година спрямо 2021 година Летище Симферопол остава затворено. През 2021 година това летище е обслужило 6,8 милиона души, което е оптималният брой в историята му. През лятото е планувано разширение на географията на полетите до 50 съветски града.

Туристите към момента се пробват да почиват в Крим, само че стигат до такава степен по суша. Сега 70% от туристическия поток в района се пада на тези, които идват с автомобил, заяви Министерството на туризма на Крим.

Според същите кримски управляващи обаче пътят от Централна Русия до полуострова с автомобил лишава 10-13 часа.

Прессекретарят на Руския съюз на туристическата промишленост Ирина Тюрина съобщи в средата на май, че продажбите на хотели в Крим са спаднали пет пъти през лятото. От пресслужбата на пълномощния представител на съветския президент в Южния федерален окръг обаче отхвърлиха всеобщото анулиране на резервации.

Въпреки това представителите на туристическия отрасъл не престават да упорстват: предходната седмица Руският съюз на туристическата промишленост заяви, че при започване на юни търсенето на почивки в Крим е било с 46% по-малко от предходната година - точно поради транспортните проблеми.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР