Военнотранспортната авиация на Русия за три денонощия е прехвърлила в

...
Военнотранспортната авиация на Русия за три денонощия е прехвърлила в
Коментари Харесай

Над 1100 руски войници вече са в Нагорни Карабах

Военнотранспортната авиация на Русия за три денонощия е трансферирала в Нагорни Карабах повече от 1100 съветски миротворци. Това съобщи през днешния ден съветският министър на защитата Сергей Шойгу, представен от ТАСС.

" За три денонощия са осъществени 73 полета, превозени са 1103 военнослужещи, 168 единици техника ", сподели Шойгу на заседание за филантропичните въпроси в Нагорни Карабах при съветския президент Владимир Путин.

По думите му прехвърлянето на военна техника продължава с " 25 полета на денонощие ".

Според данни на съветското министерство на защитата основата на контингента ще бъде образувана от 15-а обособена мотострелкова бригада (миротворческа) на Централния боен окръг. Командният пункт на миротворческата интервенция ще бъде ситуиран в региона на Степанакерт.

Броят на убитите при военните дейности в Нагорни Карабах е надхвърлил 4000, а на ранените - 8000, съобщи през днешния ден Путин на заседание за филантропичната обстановка в Нагорни Карабах. Той означи, че броят на бежанците по разнообразни оценки е десетки хиляди.

" Много културни обекти " и гражданска инфраструктура в Нагорни Карабах са били унищожени, добави съветският президент.

Путин сподели, че признатата на 9 ноември тристранна декларация за Нагорни Карабах е " разрешила да се спре кръвопролитието и да се стабилизира обстановката. " Обстрелите и въоръжените конфликти напълно са прекъснати ", акцентира той.

Русия по молба на Организация на обединените нации се договаря с Азербайджан и Армения за опцията структури на международната организация да могат да участват в Нагорни Карабах, съобщи на съвещанието съветският външен министър Сергей Лавров.

" Поддържаме контакт с интернационалните организации, които се занимават с филантропична активност. Това са на първо място Бюрото на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците, Службата за съгласуваност на филантропичните въпроси на Организация на обединените нации и Програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН). Всички тези структури участват в района, само че не директно в Нагорни Карабах. Сега реализираме контакти с нашите арменски и азербайджански сътрудници и по молба на структури на Организация на обединените нации се договаряме за това, те да могат да разпрострат наличието си директно в Нагорни Карабах ", сподели съветският външен министър.

Трупове на бойци, етнически арменци, бяха подредени през днешния ден в сектори от планински път в Нагорни Карабах, по който се придвижват камиони и бронирани коли с съветски миротворци, след подписването на спокойно съглашение сред Армения и Азербайджан, съобщи " Ройтерс ".

В момента Русия разполага близо 2000 бойци, танкове и друга бронирана техника, с цел да подсигурява спазването на примирието. То беше контрактувано тази седмица след 6 седмици война за етническия арменски анклав в Азербайджан и прилежащите региони, в която подкрепяните от Турция азербайджански сили превзеха елементи от територията.

Мащабът на разрушенията през днешния ден демонстрира какъв брой обезверени са били сраженията.

Руска колона, съпроводена от публицисти на " Ройтерс " от арменската граница, мина край стотина мъртви етнически арменски бойци, чиито тела лежат разпръснати край пътя. Войник лежеше прострян в средата на пътя, до момента в който конвоят изкачваше рид, отбелязва " Ройтерс ".

Автомобили, надупчени от снаряди, и микробуси задръстваха крайпътни сектори, както и изгорен танк и развалени военни транспортни средства.

Няколко надгробни камъка край пътя бяха развалени, а по надупчени от патрони коли имаше графити, измежду които и свастики. Графитите напомняха за кървавия изблик на етническо принуждение по руско време против арменците в Азербайджанската руска социалистическа република. Не е ясно кой е създател тези графити.

В Лачин, по-близо до Армения, група мъже, етнически арменци, които споделиха, че са се сражавали в силите за отбрана на Нагорни Карабах, подвигнаха ръце за привет на преминаващия съветски ескорт, само че обявиха, че не се радват на мирното съглашение.

50-годишният Сурен Заракян описа, че през 90-те години на предишния век се е преместил в Лачин от арменската столица Ереван, откакто арменците поеха надзор над тези територии в първата война за Нагорни Карабах.

Женен, с две деца, той е гледал пчели, само че в този момент не е ясно дали регионът с кошерите му, според съглашението, няма да бъде предаден на Азербайджан.

Заракян сподели, че е изпитал позор, когато чул за съглашението, което замрази териториалните искания на азерите и проправи пътя към разполагането на войски на Москва в анклава.

" Очаквах от Русия повече и по-бързо ", сподели Заракян. " Но Русия е заинтересувана от базите и задачите си. Няма значение дали базата е в Азербайджан или в Армения. Тя е заинтересувана в това да не допусне тук турците. "

Арменецът от Нагорни Карабах споделя, че не желае да живее паралелно с азери, само че признава, че азерските сили, с турска помощ, са били по-силни, а ролята на дроновете е била решаваща.

" Те свършиха 90 на 100 от работата ", споделя със страдание Заракян. Спомня си по какъв начин са лежали и не са виждали нищо и непрестанно са ги бомбардирали - нощем, заран и денем.

Двете страни са дали над 4000 жертви, в това число цивилни, 8000 са ранени, а десетки хиляди са прогонени от вкъщи си, сподели през днешния ден съветският президент Владимир Путин.

Близо до град Калбаджар, на различен път, се виждаше по какъв начин етнически арменци се изтеглят. Камиони, цялостни с покъщина, си проправяха път сред тежко натоварени коли на път към Армения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР