Още един абсурд се появи около песенния конкурс Евровизия, който

...
Още един абсурд се появи около песенния конкурс Евровизия, който
Коментари Харесай

Още един абсурд на Евровизия: забрана на финала да се вее знамето на Европейския съюз

Още един парадокс се появи към песенния конкурс " Евровизия ", който тази година се записа с поредност от кавги. От Европейската комисия остро реагираха на решението на уредниците да не разрешат да се развява знамето на Европейски Съюз на финала в събота.

Обяснението на Европейския съюз за радио и телевизия (The European Broadcasting Union, EBU) е, че възбраната е пристигнала поради комплицираната геополитическа конюнктура, само че оттова можели да я преразгледат за идната година. Клипове в обществените мрежи демонстрират развяващи се флагове на Европейски Съюз от събитието от минали години, в това число и от Ливърпул през 2023 година, отбелязва " Гардиън ".

Вицепрезидентът на Европейска комисия Маргаритас Скинас назова пред " Политико " решението " будещо страдание ". Той разгласи, че ще търси пояснение от EBU за странното решение от Малмьо. В съюза влизат 56 публични малките екрани от целия континент, както демократичните страни от Европейски Съюз, по този начин и някои автокрации.

" Евровизия " е на първо място празник на европейския дух, на нашето европейско разнообразие и гений “, написа Скинас в  " X " И добави: „ Знамето на Европейски Съюз е знак на това. По-малко от месец до изборите за Европейски парламент не би трябвало да има спънки, огромни или дребни, пред празнуването на това, което сплотява всички европейци ".

Говорител на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели пред кореспонденти:

„ Със сигурност буди огромно страдание, че знамето на всички членки на Европейски Съюз, участващи в надпреварата, както и на други страни, принадлежащи към Съвета на Европа, не можа да бъде показано. Нямаше „ безусловно никаква причина “ знамето да бъде неразрешено на мястото ".

Ветеранът от Екологичен потенциал, белгийския евродепутат Ги Верхофстад даде за пример протестите в Грузия, които се състояха по същото време. Там десетки хиляди излязоха по улиците в събота вечерта в Тбилиси като развяваха знамена на Европейски Съюз, докато протестираха срещу законопроекта за „ задграничните сътрудници “ в съветски жанр.

„ Докато не разрешават знамето на Европейски Съюз на  " Евровизия ", хората в Грузия рискуват да бъдат бити, защото се борят за европейския път на страната си “, написа Верхофстад в  " X ". „ Свободата, демокрацията в никакъв случай не могат да се одобряват за даденост! “, прикани той.

В изказване, оповестено в понеделник, EBU изяснява:

„ Както и в предходни години като 2023 година, и тази политиката на SVT (шведският публичен оператор) беше да разреши знамената на страните участнички, както и знамена с дъга (символ на ЛГБТК+). Никога не е имало експлицитна възбрана на знамето на Европейски Съюз. Поради нарасналото геополитическо напрежение, рестриктивните мерки относно флаговете бяха по-стриктно наложени от службите за сигурност на тазгодишното събитие. Ще разгледаме още веднъж решенията за флаговете през 2025 година “

EBU издаде през 2016 година, рекомендации, съгласно които знамето на Европейски Съюз „ ще бъде толерирано “, при изискване, че не се употребява като „ инструмент за съзнателно правене на политическо изказване по време на шоуто “. Знамето е създадено през 1955 година като символ на Съвета на Европа, пан-европейският орган за правата на индивида, който обгръща от Исландия до Азербайджан. Европейският парламент одобри знамето през 1983 година и то влезе в приложимост във всички институции на Европейски Съюз през 1986 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР