Тази седмица в Пловдив предстои последният уикенд на международния фестивал

...
Тази седмица в Пловдив предстои последният уикенд на международния фестивал
Коментари Харесай

Силен закриващ уикенд на Оne Dance Festival 2024

Тази седмица в Пловдив следва последният уикенд на интернационалния фестивал за танц и пърформанс One Dance Festival 2024. Като част от програмата на закриващия уикенд на фестивала, на 31 май и 1 юни, в Дом на културата “Борис Христов ” ще бъдат показани спектаклите “Ацумори ” на португалската хореографка Катарина Миранда и “Вълшебни приказки ” на танцовия колектив POCKETART (Чехия).

Билети ще намерите продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от.
Ацумори – Катарина Миранда (Португалия)
31.05.2024 - 19:30 - ДК “Борис Христов ”, Пловдив

“Ацумори " - новата театрална продукция на португалската хореографка Катарина Миранда, ще бъде показана на 31 май. Позната на българската аудитория със спектакъла си " Кабракимера ", част от One Dance Week 2022, Катарина Миранда е едно от най-ярките имена на актуалната танцова сцена в Европа, а новият й спектакълът " Ацумори " е продукция на център " Жорж Помпиду " в Париж, фестивала в Порто и One Dance.

В основата на спектакъла е историята за младия самурай Ацумори. Той умира в борба, само че духът му се завръща на бойното поле, където в последна сметка съумява да откри помиряване вместо отплата със своя палач.
 © João Octávio Peixoto/DDD

Изучавайки строгата система и похватите на спектакъл Но в Киото, Катарина Миранда се отклонява от истинския сюжет и развива концепцията за завръщането на призрака с абстрактност и хармония.

Сцената е наситена със мемоари и ритми от измислено въображение. Облечени в брони - маски, петимата танцьори изследват пространството като територия, която би трябвало да бъде превзета. Те преплитат своите стави и крака, като по този метод ги заключват или им придават неподозирани качества за придвижване. Така се раждат нови взаимовръзки и идентичности, ново време, а за какво не и нови обществени структури.


Вълшебни Приказки – POCKETART (Чехия)
01.06.2024 - 19:30 - ДК “Борис Христов ”
 © Vojtech Brtnicky

Кoпродукция на, Вълшебни приказки е танцов театър със мощна образна еднаквост за осем изпълнителки и двама музиканти. Навлизайки в тематиките за женствеността и полезностите, които тя внася в нашия свят, изпълнителите поемат обратно към места и мемоари от своето детство, с цел да разкрият процесите на израстване и личностното одобряване. На сцената те влизат в разнообразни функции, като че ли играят почтена игра или пък пробват нова дреха. Роли, които всички познаваме от известни приказки или биографични истории. Така сътворяваме нови мечти за себе си, преосмисляме идентичността си и метода, по който виждаме щастливия си край.

POCKETART е креативен колектив, който работи в региона на актуалния танц и физическия спектакъл под управлението на хореографите Йохана Поцкова и Сабина Бочкова. В своите планове екипът сплотява създатели от танца, музиката, сценографията, изобразителното изкуство и светлинния дизайн.

Работата на POCKETART се характеризира с тематики, които надвишават персоналния опит и засягат публични проблеми като медийната операция, световните екологични закани, напрежението на конкуренцията или позицията на индивида в корпоративната трудова система. Творците се стремят да подхождат изцяло към тези тематики посредством детайлна работа с всички театрални съставни елементи. За всяко свое произведение те търсят нова стилизация на физическото изложение, която да е неповторима за съответната тематика, като основават танцови облици от характерни препратки към тялото. С отличителна поетика, образна непорочност и въздействаща истинска музика спектаклите целят да породят духовно прекарване, подтиквайки публиката към размисъл върху нашето общество.
 © Vojtech Brtnicky



Допълнителна информация за цялостната стратегия на фестивала ще намерите на. Билетите са в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР