Военно-окръжната прокуратура предаде на съд шестима за образуване и ръководене

...
Военно-окръжната прокуратура предаде на съд шестима за образуване и ръководене
Коментари Харесай

Разбиха група за шпионство, участвали и висши чиновници от Военното министерство и НС

Военно-окръжната прокуратура съобщи на съд шестима за формиране и управление на група за шпионство, събиране и издаване на непозната страна на информация, представляваща държавна загадка, и за слагане в услуга на непозната страна, с цел да ѝ служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали задгранична класифицирана информация с боен темперамент. На двама от обвинените са повдигнати обвинявания и за държане на огнестрелни муниции, без позволение.

Като началник на групата е упрекнат някогашен виновен чиновник във военното разузнаване, допълват от Нова телевизия. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи основни постове с безграничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни сътрудници от НАТО и Европейски Съюз. Участниците в групата са се възползвали от служебното си състояние, с цел да събират класифицирана, служебна и друга основна информация, представляваща интерес за непознатото разузнаване. Същите против възнаграждение предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и брачната половинка му на чиновник в посолството на непознатата в страна в София.

В групата взели участие двама настоящи офицери от работа „ Военна информация “, началник на дирекция в Министерство на защитата и управителен чиновник в администрацията на Народното събрание.

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, в това число във връзка с организацията и методите на деяние, методите на събиране на информация и тайното ѝ предаване, като са вземани всички вероятни ограничения за прикриване на незаконната активност.

Петима от обвинените и все още са с мярка за неотклонение „ Задържане под стража “, а един е с наложена „ Парична гаранция “. Предстои съдът да насрочи разпоредително съвещание по делото.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР