Военният преврат в Мианмар и задържането на Аун Сан Су

...
Военният преврат в Мианмар и задържането на Аун Сан Су
Коментари Харесай

В Китай: Военният преврат е само ремонт на кабинета

Военният прелом в Мианмар и задържането на Аун Сан Су Чжи е " огромен ремонт на кабинета " съгласно китайските държавни медии, които използваха евфемизмите, с цел да избегнат наричането на преврата прелом, съобщи News.bg, цитирайки AFP.

Докато демократичните ръководители по света разкритикуваха остро бирманската войска, а президентът Джо Байдън сподели, че Съединени американски щати " си водят бележки " кой се застъпва за народа на Мианмар, комунистическото управление на Китай подхожда деликатно. Пекин прикани всички партии в Мианмар да " разрешат различията си ", а формалната китайска новинарска организация " Синхуа " дефинира замяната с военни на определените министри след преврата, като " огромен ремонт на кабинета ".

Междувременно националистическия англоезичен китайски официоз Global Times цитира неназовани специалисти, съгласно които заграбването на властта от генералите може да се преглежда като " пригаждане към неработещата конструкция на властта в страната ". Но вестникът, прочут със своите сприхави мнения против китайските критици, също употребява случая да разкритикува някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, чийто враждебен метод към Пекин бе влошил връзките сред Съединени американски щати и Китай до най-ниската им точка от десетилетия.

" Някои специалисти загатнаха, че... Тръмп, който отхвърли да признае провалянето си на изборите и оповестява, че е подбудил протестите в Капитолия, може да е ентусиазъм на военните в Мианмар ", написа в него. Пекин от дълго време отхвърли това, което счита за интервенция във " вътрешните си каузи " - като да вземем за пример рецензии във връзка с правата си в региона на правата на индивида - и заема сходна неутрална позиция във връзка с множеството външни работи. Мианмар също е жизненоважна част от голямата самодейност за инфраструктура " Пояс и път " в Пекин.

Президентът Си Дзинпин посети страната предишния януари и даде обещание да поддържа държавното управление на Мианмар по пътя на развиване, " подобаващ за личните му национални условия ". Г-н Байдън прикани за бързо възобновяване на демокрацията в Мианмар, до момента в който генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, Европейският съюз и Австралия бяха наред с другите, с цел да осъдят преврата. Военните в Мианмар оправдаха завземането на властта, като настояват, че огромните измами на изборите, извършени преди три месеца, които НЛД завоюва с безапелационна победа. Тя наложи изключително състояние за една година и съобщи, че по-късно ще организира нови избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР