Внесохме искане за обявяване на противоконституционност на текстове от Закона

...
Внесохме искане за обявяване на противоконституционност на текстове от Закона
Коментари Харесай

Крум Зарков: Оспорваме текстове за проследяването чрез мобилни телефони

Внесохме искане за оповестяване на противоконституционност на текстове от Закона за електронните известия, с които се разрешава на Министерство на вътрешните работи да наблюдават, посредством мобилните им телефони, жители, обект на ограничавания по Закона за здравето.
Пороците на оспорените разпореждания са доста, а огромният риск е, че те отварят необятно вратите за злоупотреби и за нарушение на изконни, конституционно предпазени права, каквито са неприкосновеността на персоналния живот и тайната на известията.
Под благовидния претекст за запазване на публичното здраве и под прикртитието на изключителното състояние, ГЕРБ и присъдружни записаха в закона, че сходно следене ще се прави без прелиминарен правосъден надзор. Тази възможнест не е лимитирана за времетраеното на изключителното състояние, а ще се ползва и след него.

Всъщност законът, който оспорваме бе признат в нарушаване на парламентраните правила.Той е пришит към Закона за изключителното състояние, сред първо и второ четене, на крайник и без връзка с признатия по принцип законопроект. Затова и молим Конституционния съд да преразгледа досегашната си процедура и да се произнесе по допустимостта на оферти сред първо и второ четене, излизащи оттатък обсега на утвърдени на първо гласоподаване законопроекти. Сегашното пояснение, съгласно което тази преценка принадлежи само на Народното събрание, на практика дава неограничена опция на болшинството да взема решение кои закони да приема с едно и кои с две гласувания. Много от лобистките ремонти и законодателни недомислици минават точно по този път.

Като съпротива непрестанно сигнализираме за това, само че арогантността на болшинството в този парламент доближи такива размери, че Конституционният съд просто е задължен да се намеси. В обстановката като днешната, когато парламентарният надзор се саботира от ръководещите, а свободните медии и гражданското общество са под напън, Конституционният съд има извънредно значима роля при опазването на демократичните устои на нашата държавност.

Депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков, Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР