Влошава се обстановката заради епидемията от COVID-19 в най-бедната страна

...
Влошава се обстановката заради епидемията от COVID-19 в най-бедната страна
Коментари Харесай

Le Figaro: България се задушава от мръсния въздух

Влошава се ситуацията поради епидемията от COVID-19 в най-бедната страна в Европейския съюз. Задушаващият замърсен въздух уддря столицата София и високите равнища на фини прахови частици може би има нещо общо с затрудненията и гибелта при COVID-19.
Замърсяването на въздуха е един от правилните съдружници на COVID-19 в разгара на световната пандемия. Те влизат през дихателната система в организма и засягат белите дробове и сърцето, само че и придвижват вируса, извършител на инфекцията.

Това се показва в къс текст към видео, оповестено в авторитетното издание “Le Figaro”. България в последно време постоянно попада в полезрението на интернационалните медии, а този път мотивът е “сезонът на смога”.

Сезонът на зимния смог в България идва, само че специалисти се притесняват, че това са условия за съвършената стихия що се отнася до здравните опасности. Страната има проблеми с високия риск, който крият равнищата на фини прахови частици, а също така е една от страните в Европа с най-висока смъртност от COVID-19.

Притесненията не са безпочвени. Опасност има, изключително като се има поради обстоятелството, че предишния месец България няколко пъти се подреди на челно място по замърсен въздух в света съгласно швейцарския показател IQAir.

С рухването на температурите въздухът над българската столица нормално всяка година се изпълва със сив смок поради котловинния темперамент на града и планините, които се трансформират в капан за въздуха.

“Когато погледнеш надолу от Витоша, виждаш сиво езеро от мръсотия… Започваш да се колебаеш дали да се върнеш назад долу”, показва пред организация “Франс прес” 39-годишния IT експерт Георги Павлов.

Той почнал да носи защитна маска до момента в който разхожда кучето си доста преди светът да бъде обзет от пандемия. 29-годишният биолог Ирина Христова също носи защитна маска, преди да стане наложително.

Картите за качеството на въздуха в София се трансфораха за следващ път в сензация в обществените мрежи, което провокира неодобрение от страна на хората в най-бедната европейска страна. Министерството на околната среда удостовери през ноември, че в деня, в който швейцарският показател е отчел най-лоши резултати, концентрацията на фини прахови частици във въздуха е била четири пъти над допустимото съгласно Световната здравна организация.

Миналата седмица Европейската комисия заведе иск против България поради редовно несъблюдение на отговорностите си по европейското законодателство.

Проучване напълно неотдавна демонстрира, че главните виновници за замърсяването в София са печки за изгаряне на въглища, дърва и автомобилния трафик. В по-бедните квартали към момента се изгарят автомобилни гуми, остарели мебели или пластмаси за отопление.

Освен това, няколко скорошни проучвания демонстрират още, че дълготрайното излагане на въздушно замърсяване, съчетано с епидемията от COVID-19 прави популацията в България извънредно уязвимо.

“На процедура няма и един орган или система в тялото, който да не се въздейства от фините прахови частици”, показва пулмологът доктор Александър Симидчиев пред AFP.

Превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР