Както свикнахме вече четири десетилетия, откакто Европейското първенство промени формата

...
Както свикнахме вече четири десетилетия, откакто Европейското първенство промени формата
Коментари Харесай

Спортният журналист Георги Атанасов разкри пред ФрогНюз кои ще са...

" Както свикнахме към този момент четири десетилетия, откогато Европейското състезание промени формата си, близо четвърт век от средата на 50-те години, до края на 70-те години, началото на 80-те години, формулата беше с 4 участника във финалния стадий. Два полуфинала и един край, само че тази формула не устоя изпита преди време и естествено УЕФА потърси различен вид и последователно стартира увеличение на тимовете във финалния стадий. От 8-16, с цел да стигнем в този момент до настоящата формула с 24 и това към този момент подсигурява един доста внушителен шампионат със мощни тимове и изключителна конкурентност и изненадващи резултати ", изясни той.

 

" Тук желая да направя една дребна импровизация, а точно, дълги години, както загатнах и първоначално, от четвърт век по остарялата формула, от средата на 50-те год. до края на 70-те години, началото на 80-те години. Европейското беше бедният родственик или непотребният трети сред европейските клубни шампионати, на които е връстник и Световните шампионати. Бих споделил, че Европейското беше в сандвич, в менгеме сред изключителните европейски шампионати, които притеглят вниманието на най-широката аудитория и международните шампионати, които са на върха на футболната стратегия ".

" През тези години в действителност Европейското състезание беше на втори проект, с ангажимента, че и тогава участваха огромни тимове, прелестни футболисти, само че по този начин или другояче стигнахме до наши дни, когато това състезание с цялостно съображение конкурира всички останали шампионати ", акцентира спортният публицист и разкри какво провокира благосклонност в него.

" Нещо изключително значимо, което провокира благосклонност у мен към Европейските финали, освен поради това, че съм отразявал като публицист може би 6-7 от тях, е точно непредсказуемостта. Докато в историята на Световните шампионати, в никакъв случай не е имало свръх сензация, отвън фамилията на най-големите сили, а точно Бразилия, Германия, Аржентина, Италия, Испания, Франция, то в Европейските шампионати в обозримо време, от последните съвсем три десетилетия, от 92-ра година насам ". 

" През 1992 година купата беше извоювана от симпатичния вид на Дания, който беше събран безусловно от плажовете на Италия и Испания, с цел да замести дисквалифицирания по политически аргументи отбор на някогашна Югославия ". 

" Преди 20 год. - 2004 година, когато България имаше последното си присъединяване като народен тим в сходен конгрес, купата беше извоювана от южните ни съседи - гърците, които тогава победиха домакините в Лисабон. Само тези два образеца са задоволителни като гаранция за неповторимия адреналин, който предлага европейското състезание ". 

" Но за какво да отиваме толкоз далеко? Само преди три години, когато шампионата се организира в една, бих споделил много форсмажорна, военновременна формула заради пандемията, с една година беше изместено напред, беше през 20 година - 21 година, в 12 разнообразни градове на разнообразни страни. Формулата не беше сполучлива и УЕФА се върна към класическия вид, да се организира в една страна. През 2021 година на практика домакини на финалния стадий бяха англичаните, които одобриха финала на Уембли, само че изгубиха от италианците, след тъждество в постоянното време, с продължения и дузпи. Ето още едно доказателство за извънредно трагичния, непредсказуем, трогателен заряд на това съревнование ".

 

Георги Атанасов разкри, кои тимове ще влязат в топ 10 на това състезание.

" Според статистиките, прехвърлянията и финансовите рейтинги, тъй като “парата прави играта ”, както гласи спортният фолклор, най-скъпите и най-силните тимове, това са Англия, Франция, Португалия, Германия. Това каре се акцентира от множеството анализатори и аз всред тях това са най-вероятните кандидати за най-високо класиране ". 

" С почитание към историята и традицията, би трябвало да прибавим към това каре и кандидатите Италия и Испания. Продължавам нататък с доста мощните тимове, въпреки и леко застаряващи Хърватска и Белгия. По мое персонално убеждение, бих прибавил два тима, а точно Турция и Украйна. Те имат изключителни попълнения, като огромна част от тези играчи играят в едни от най-силните шампионати Западна Европа. Освен това, самото състезание на Турция, е може би едно от най-скъпите в Европа. Изключително потомство, изключителни футболисти. Да не забравяме, че турците ще бъдат и втория хазаин на Европейското. Благодарение на своята голяма диаспора в Германия, нашите съседи, както във всеки мач, ще играят пред десетки, хиляди свои фенове, които даже ще бъдат повече от тези на домакините в случай че се стигне до пряк конфликт. Присъствал съм на сходна история на Европейското състезание през 2008 година в Австрия, когато на стадиона във Виена имаше към 50 000 турци против 10 000 немски последователи. Не знам какво вършат и костват комшиите, само че постоянно съумяват да обезпечат неповторима поддръжка на своя тим. В Германия ще бъде по същия метод, дори и от горната страна ". 

" На 10-то място в моята теоретична класация, поставям тима на Украйна, който без значение от форсмажорните условия към войната, разполага с доста, доста мощни характерности. Ето по какъв начин на прима виста, без рекламация за последна инстанция несъмнено, изброих 10 тима, които ще са главните фактори и протагонисти на това състезание. Разбира се едно е теорията, едно е практиката. Едно са парите и рейтингите, аферите, имената, друго е играта. Всичко е допустимо да се случи и нека още веднъж станем очевидци на такива сензации, за които загатнах от предходните години, тъй като точно сходни развръзки отвън протокола дават адреналина по време на такива шампионати ". 

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР